Våre britiske allierte bør se til Norge

Brexit-tilhengere er misfornøyde med løsningen Theresa May har blitt enige med EU om.
Brexit-tilhengere er misfornøyde med løsningen Theresa May har blitt enige med EU om. Foto: Henry Nicholls / Reuters/NTB Scanpix

Det går mot en avgjørende avstemning i Underhuset om det britiske medlemskap i EU. Det er interessant at en britisk storavis knytter Norge til en en varig løsning for UK utenfor EU, mener vår kommentator Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det er ikke ofte «Look to Norway» dukker opp i diskusjoner om de store internasjonale problemstillingene, men nå er begrepet der igjen. Denne gangen er det ikke en amerikansk president som Franklin D. Roosevelt som sier "Look to Norway", slik han gjorde 16. september 1942 da han brukte Norge som et eksempel på god innsats under den andre verdenskrigen.

Nå er det den britiske storavisen The Telegraph som anbefaler Norges forhold til EU som et eksempel til etterfølgelse for britene etter at de forlater EU (Brexit).

Og for å følge krigsterminologien, tirsdag den 11. desember 2018 kan bli britenes nye «D-day», eller kanskje heller B-dag; B for Brexit. Da skal det britiske underhuset ta stilling til den avtalen som statsminister Theresa May og hennes regjering er kommet til enighet om med EUs styrende organer.

Dagens generasjon – som ikke opplevde den andre verdenskrigen - kan oppleve B-dagen som like avgjørende for britene som D-dagen ble for forrige generasjon europeere. På D-dagen den 6. juni 1944 invaderte de allierte militære styrkene Normandie og innledet sluttspurten mot Hitler-Tyskland under den andre verdenskrig.

«Hennes løsning eller en bedre løsning»

To tegn ser ut til å peke på at britene er på vei inn i et utenrikspolitisk drama som kan føre til at Underhuset avviser den avtalen som regjeringen ber dem godta, og at de dermed står foran valg de ikke hadde sett for seg.

Det første var at EUs domstol sa at UK på egen hånd kunne avbryte utmeldelsesprosessen uten å ta andre med på råd, inkludert EU-domstolen selv. Enkelte av de britiske kommentatorene som nå leter etter en alternativ løsning for britene etter EU, har dermed endret Mays ord om «hennes løsning eller ingen løsning» til «hennes løsning eller en bedre løsning».

Ifølge en omfattende vurdering i avisen The Telegraph, bør en bedre løsning være at britene tar opp igjen tanken om å gå inn i det europeiske frihandelsområdet EFTA på linje med Norge og dermed bli en del av EØS.

Bak handelskonflikten: Kinas sårbare vekstmodell

Vil avverge katastrofal usikkerhet

Det andre som skjedde var at Underhuset støttet et forslag fra parlamentsmedlemmet Dominic Grieve om at det britiske Underhuset skal ha full kontroll over løsningen etter at britene er ute av EU. Hvis det går slik det nå ser ut, at statsminister May ikke får flertall for sin skilsmisseavtale med EU, vil Underhuset kunne peke ut en vei videre for britene utenfor EU.

Her er det enighet både fra dem som er overbeviste brexitere og de som helst vil at britene skal forbli i EU, om at parlamentet (Overhuset og Underhuset) skal ha det siste ordet om hvor britene går etter Brexit. Det vil avverge en katastrofal usikkerhet og fare for at britene går hodestups ut av EU uten noen ny løsning for sin plass i Europa – og i verden.

Det meste tyder nå på at flertallet i Underhuset vil si nei til statsminister Mays forslag til samarbeidsavtale mellom EU og United Kingdom (Storbritannia pluss Nord-Irland).

I sin utakknemlige kamp for å få britene til å akseptere avtalen som statsminister May har forhandlet fram, har hun stadig sterkere understreket at hennes avtale er den beste avtalen britene kan oppnå. Og hun mener at dersom Underhuset avviser hennes avtale, vil ikke britene kunne få noen avtale med EU og vil derfor helt på egen hånd måtte orientere seg i en verden uten samarbeidspartnere.

Kommentar: Flyktninger i ingenmannsland

«Norway Forever»

The Telegraph nevner den «norske løsningen» som et alternativ for UK etter at britene forlater EU. Løsningen kommer i flere varianter med utgangspunkt i en ren, norsk løsning «Pure Norway». Andre, mer midlertidige løsninger er «Norway for Now», «Norway Plus», «Norway to Canada», og for dem som virkelig tror at den norske løsningen er ideell, «Norway Forever».

«Pure Norway» går ut på at UK går inn i det europeiske fellesmarkedet EFTA og derved Det europeiske, økonomiske samarbeidsområdet EØS, på linje med Norge, Island og Liechtenstein. I tillegg har Sveits knyttet seg til EØS ved bilaterale avtaler. EØS-avtalen regulerer samhandel og andre økonomiske forhold mellom EU og EFTA-landene. Avtalen innebærer at de EFTA-landene som har sluttet seg til avtalen, deltar på lik linje med EU-landene i EUs indre marked. Dermed underordner de seg EUs regler om konkurranse og de fire friheter – fri utveksling av varer, tjenester, arbeidskraft og kapital. (Wikipedia).

Nyhetsbyrå: May vurderer å utsette brexit-avstemning

Problemene med EØS

Ifølge The Telegraph vil et britisk medlemskap i EØS bety at britene ville beholde sin tilknytning til EU, bortsett fra innen det felles markedet for fisk og landbruksvarer. Dette vil britene trolig kunne se på som en fordel. Britene ville juridisk sett vært utenfor EU, men kunne delta i felles handel og økonomisk samarbeid (bortsett fra fisk og landbruk).

– Hva er det her som britene ikke kan godta, spør The Telegraph og svarer selv ved å spørre hva som er viktigst for britene. Det vil fortsatt binde britene til frihet til å krysse grenser. UK vil ikke være i stand til selv å kontrollere migrasjon.

Et annet problem vil være at UK vil bli en «rule-taker» og være underlagt EØS’ politiske regelverk. Britene vil gjennom EFTA kunne ha en viss innflytelse på opprettelsen av nye regler i EØS, men det vil være langt svakere innflytelse enn som medlem av EU.

Og EØS-løsningen vil ikke fjerne problemene ved grensen mellom republikken Irland og det britiske Nord-Irland. Britene ville ikke være medlem av fellesmarkedet, og dermed ikke med i en felles tollunion. Britene ville sannsynligvis føle behovet for en form for grensekontroll.

Aktuelt: Theresa May beskyldes for å villede Parlamentet

Problemene med «Norway Plus»

Forkjemperne for en «norsk løsning» har ifølge The Telegraph kommet opp med en ny løsning basert på Norges forhold til EØS og EU, kalt «Norway Plus». I denne versjonen ville britene bli inkludert i EFTA og EUs tollunion og få nye tollavtaler med EU. Med slike avtaler kan grenseproblemet mellom Irland og Nord-Irland løses, mener The Telegraph.

«Norway Plus» løser ikke immigrasjonsspørsmålet eller problemet ved å være en «rule-taker».

Britene ville sannsynligvis bli oppfattet som mer bundet til EØS’ regelverk og EU-lover, og ute av stand til å gjøre sine egne handelsavtaler for å tilfredsstille ønskene til de største industribedriftene.
Tilhengerne av «Norway Plus» mener at britene selv vil kunne kontrollere innvandringen til eget land i spesielle tilfeller, men at det muligens ikke vil være nok for mange briter.

Les også: Britisk spionsjef advarer Russland

Norge vil ikke være britenes «one night’s stand»

Det leder til den neste versjon av temaet: «Norway for Now». Britene vil kunne gå inn i et ferdiglaget medlemskap i EFTA for en uspesifisert tidsperiode og samtidig forsøke å gjøre endringer. Britene kunne eventuelt forhandle fram unntak til reglene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO), som vil kunne endres over tid.

Enda en variant er «Norway to Canada» – et transatlantisk cruise som kunne endre britenes status fra en nordisk «rule-taker» til å bli en selvstendig nasjon med en frihandelsavtale med EU.

Sannsynligvis vil ikke nordmennene godta en slik løsning, skriver The Telegraph. De er et stolt folk og ville ikke like bare å være en «overgangsordning». Norge ønsker sannsynligvis en forsikring om langvarighet og vil neppe like å være britenes «one night’s stand». Ifølge The Telegraph vil den beste løsningen være å velge «Norway Forever», selv om britene vil kunne oppfatte det som en nødløsning fordi ingen kan finne på noe bedre som en varig løsning.

Et av de beste argumentene i favør av en norsk løsning er at det vil være en enkel overgang til en stabil løsning. EFTA eksisterer og er i full virksomhet og har sitt eget sett med regler i forhold til EU.

Og for å hente fram en høyst personlig kommentar fra denne kommentatoren til slutt: Norske løsninger er vanligvis kjent for sin høye kvalitet. Franklin Roosevelt forsto det og sa «Look to Norway». Det samme kan vi si til Theresa May. Samtidig er det i våre ustabile tider i internasjonale relasjoner ikke å forakte at Norge og Storbritannia har en lang, felles historie som gode allierte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:30 «Star Wars»-stjerne døde av corona16:25 Inntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09 Sverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52 Forskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18 Kaldeste mars på Svalbard siden 201015:17 To siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16 UD får 1.100 daglige henvendelser om nordmenn som vil hjem14:47 Alle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34 – Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17 Ny ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14 Legeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42 Mann omkom under trefelling i Ås13:35 Røde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33 Værmeldinger mindre til å stole på som følge av coronakrisen13:19 Over 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18 Fylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12 Generaladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken13:12 Kjølig helg i vente over hele landet13:05 Panikk i USA: Frykter urfolk kan bli utryddet12:53 Helsedirektøren: Ingen ball på hodet og hender12:18 Munnbind til alle som handler i Østerrike12:17 Bø-brødrene hilser Stina Nilsson velkommen12:14 Ernas flause: – Dette er ikke respiratorer12:09 En hilsen fra Europas verst rammede land til Norge11:54 Kina raser mot Aftenposten11:53 Obos-prisene falt i mars11:48 Mattilsynet: Kosttilskudd stopper ikke coronavirus11:46 Abe: Japan kan ikke stenges ned11:03 60 australske papiraviser legges ned11:02 Putin sender nødhjelp til USA10:56 Krekar-advokat med 1. april-stikk til Frp10:41 Butikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41 Forsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40 E6 over Kvænangsfjellet åpnet igjen10:37 Riksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37 Forbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02 Riksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45 – Analysen gir et skremmende bilde av hva vi kan forvente i Asia, Afrika og Midtøsten09:43 Norske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29 Panama innfører kjønnsdelt portforbud09:24 Hvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24 De av oss som er alene, begynner å savne en klem09:15 Nav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53 Fortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53 PSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51 Lurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33 Laveste strømpris på 27 år08:23 Norge – Serbia-avklaring kan komme onsdag07:58 Sterkt press for å åpne skolene igjen07:49 Ny dansk bibeloversettelse møter kritikk07:45 Dyster rekord i USA: 865 døde på ett døgn07:35 Åtte av ti vil få igjen på skatten07:19 Trump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10 FHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03 Dokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41 Nær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30 Solskjær veileder spillerne via WhatsApp06:30 Over 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20 Regjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:14 Dette skjer i dag06:00 NFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00 Påska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37 Dette skjedde i natt05:30 Coronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20 Norwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00 Kraftige utslippsfall under koronakrisen04:45 4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09 Rødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08 Kolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01 Foreløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24 Bred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27 Russen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35 Tidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10 Nakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29 Latterliggjør Solbergs «gladnyhet»: – Er dette en tidlig aprilsnarr?22:05 Politiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37 Tidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28 Barna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17 Høie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16 Mann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16 Polaris Media dropper utbytte21:14 Kommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under coronakrisen21:14 Snart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12 Fagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52 Patrick McEnroe coronasmittet20:46 Syrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45 Norske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14 Coronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11 Både ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09 Dødstallet i Frankrike stiger20:08 Amerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07 Oslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49 Artisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48 Russland åpner for unntakstilstand19:47 Mann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45 Pandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44 Coronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34 Erna åpner for noe oppmyking etter påske18:17 En person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17 Person fra Asker død etter coronasmitte
Siste nytt
16:30Kultur«Star Wars»-stjerne døde av corona16:25Helse og livsstilInntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09VerdenSverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52PengerForskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18NorgeKaldeste mars på Svalbard siden 201015:17NorgeTo siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16ReiseUD får 1.100 daglige henvendelser om nordmenn som vil hjem14:47SportAlle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34Sport– Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17PengerNy ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14Helse og livsstilLegeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42NorgeMann omkom under trefelling i Ås13:35NorgeRøde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33NorgeVærmeldinger mindre til å stole på som følge av coronakrisen13:19VerdenOver 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18NorgeFylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12NorgeGeneraladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken13:12NorgeKjølig helg i vente over hele landet13:05VerdenPanikk i USA: Frykter urfolk kan bli utryddet12:53SportHelsedirektøren: Ingen ball på hodet og hender12:18Helse og livsstilMunnbind til alle som handler i Østerrike12:17SportBø-brødrene hilser Stina Nilsson velkommen12:14Helse og livsstilErnas flause: – Dette er ikke respiratorer12:09VerdenEn hilsen fra Europas verst rammede land til Norge11:54KulturKina raser mot Aftenposten11:53PengerObos-prisene falt i mars11:48Helse og livsstilMattilsynet: Kosttilskudd stopper ikke coronavirus11:46PengerAbe: Japan kan ikke stenges ned11:03Kultur60 australske papiraviser legges ned11:02VerdenPutin sender nødhjelp til USA10:56NorgeKrekar-advokat med 1. april-stikk til Frp10:41PengerButikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41MotorForsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40NorgeE6 over Kvænangsfjellet åpnet igjen10:37PolitikkRiksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37PengerForbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02NorgeRiksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45Helse og livsstil– Analysen gir et skremmende bilde av hva vi kan forvente i Asia, Afrika og Midtøsten09:43NorgeNorske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29Helse og livsstilPanama innfører kjønnsdelt portforbud09:24KulturHvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24StemmerDe av oss som er alene, begynner å savne en klem09:15PengerNav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53SportFortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53SportPSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51VerdenLurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33PengerLaveste strømpris på 27 år08:23SportNorge – Serbia-avklaring kan komme onsdag07:58NorgeSterkt press for å åpne skolene igjen07:49VerdenNy dansk bibeloversettelse møter kritikk07:45PolitikkDyster rekord i USA: 865 døde på ett døgn07:35PengerÅtte av ti vil få igjen på skatten07:19ReiseTrump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10Helse og livsstilFHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03SportDokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41NorgeNær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30SportSolskjær veileder spillerne via WhatsApp06:30NorgeOver 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20NorgeRegjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:14NorgeDette skjer i dag06:00SportNFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00NorgePåska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstilCoronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20NorgeNorwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00VerdenKraftige utslippsfall under koronakrisen04:45Norge4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09NorgeRødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08VerdenKolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01NorgeForeløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24NorgeBred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27NorgeRussen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35SportTidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10Helse og livsstilNakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29Helse og livsstilLatterliggjør Solbergs «gladnyhet»: – Er dette en tidlig aprilsnarr?22:05NorgePolitiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37NorgeTidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28VerdenBarna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17Helse og livsstilHøie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16NorgeMann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16PengerPolaris Media dropper utbytte21:14Helse og livsstilKommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under coronakrisen21:14Helse og livsstilSnart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12SportFagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52SportPatrick McEnroe coronasmittet20:46VerdenSyrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45Helse og livsstilNorske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14Helse og livsstilCoronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11Helse og livsstilBåde ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09Helse og livsstilDødstallet i Frankrike stiger20:08NorgeAmerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07Helse og livsstilOslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49NorgeArtisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48Helse og livsstilRussland åpner for unntakstilstand19:47Helse og livsstilMann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45Helse og livsstilPandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44PolitikkCoronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34PolitikkErna åpner for noe oppmyking etter påske18:17NorgeEn person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17Helse og livsstilPerson fra Asker død etter coronasmitte
Populært