Flyktninger i ingenmannsland

Demonstranter ved grensen til Mexico dagen etter en minibuss med flyktninger forsøkte å ta seg forbi grensen til USA.
Demonstranter ved grensen til Mexico dagen etter en minibuss med flyktninger forsøkte å ta seg forbi grensen til USA. Foto: Gregory Bull / AP

Migrantene fra Mellom-Amerika på vei nordover møtte tåregass og ubønnhørlige grensevakter der de trodde de skulle slippe inn i USA. I den meksikanske byen Tijuana møtte de Trumps valgløfte i praksis: Den stengte grenses politikk, mener vår kommentator Audun Tjomsland.

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Karavanen med migrantene som har vært fulgt i ukesvis på sin vandring nordover fra Mellom-Amerika gjennom Mexico og til USAs sørgrense, er ikke kommet inn i USA slik de ønsket seg. De er blitt stoppet ved USAs grense nord i Mexico. Det gjør dem sinte. Sist helg smalt det blant flyktningene som stanget mot USAs grense fra sør.

Åsted for den mest alvorlige eksplosjonen var grensebyen Tijuana i Mexico ved grensen mot California like sør for San Diego. En stor gruppe opprørere blant migrantene støtte sammen med det meksikansk opprørspoliti og grensevakter nær et asylmottak i et idrettsanlegg hvor tusener av migranter fra Mellom-Amerika har søkt tilflukt i de seneste dagene.

Hittil har de strandet i det som for dem er ingenmannsland, fordi Trump-regjeringen krever at de må vente i Mexico mens amerikanske immigrasjonsmyndigheter behandler deres visumsøknader. Ventetiden kan bli ukesvis eller mange måneder i et land hvor ikke de er kjent og hvor de sannsynligvis ikke har slekt eller venner.
Normalt er Tijuana en by som stort sett lever av amerikanske turister som besøker meksikanske forretninger og handler med seg «ekte», meksikanske suvenirer og andre varer, før de reiser tilbake til USA.

Kaotisk størmløp

I disse dager er forholdene i Tijuana helt annerledes. Det som sist søndag 25. november startet som en fredelig protest av migranter over måten de ble møtt på og hvor lenge de måtte vente, utviklet seg til et kaotisk stormløp mot grenseoverganger og deres vaktposter, hvor det ble kastet både stein og flasker. Ifølge The New York Times gikk amerikanske grensevakter til det uvanlige skritt å bruke tåregass mot demonstrantene som befant seg over grensen, og som dermed ikke befant seg på amerikansk jord. I tillegg stengte amerikanske myndigheter all trafikk, også den legale, ordinære trafikken, på grenseovergangen San Ysidro, som har normalt omkring 100.000 krysninger daglig.

Ifølge enkelte amerikanske medier er påbudet om at migranter som ønsker seg til USA, må vente i Mexico inntil amerikanske myndigheter har ferdigbehandlet deres søknader, en del av en avtale. Den skal være inngått mellom Mexicos nyvalgte regjering under president Andrés Manuel López Obrador og president Trumps regjering i USA. Det er uklart om dette virkelig er en del av en foreløpig avtale, slik The Washington Post rapporterer med amerikanske kilder, eller om der ikke finnes en slik avtale, hvilket den meksikanske innenriksminister Olga Sanchez hevder.

Flere soldater enn i Afghanistan

For mange uker siden samlet mange hundre flyktninger seg fra landene Honduras, El Salvador og Guatemala og begynte en lang vandring nordover, til fots, på sykkel og i de kjøretøyene som måtte finnes. Det er uvisst hvem som organiserte det som ble til en karavane, men i USA utnyttet president Donald Trump og hans politiske venner situasjonen for alt den var verd – og krevde at flyktningene måtte stanses ved grensen mellom USA og Mexico. Dette var like før det amerikanske kongressvalget i begynnelsen av november og fungerte som en perfekt opptakt for Trump, som har en stram innvandrings- og flyktningpolitikk som en av hovedpostene i sitt politiske program.

For å forsikre seg at færrest mulig skulle få anledning til tvinge seg inn i USA på ulovlig vis, sa Trump at han ville sende inntil 15.000 amerikanske soldater til grensen. Det er flere enn det antall soldater USA har i Afghanistan. Ifølge amerikansk lov har amerikanske soldater ikke anledning til å utføre politioppdrag, som å opprettholde lov og orden i fredstid, og da blir det meningsløst å sende en så stor styrke krigssoldater til grensen til Mexico i fredstid.

Håp og muligheter

Flyktningene på grensen mellom Mexico og USA kommer fra land hvor vold og fattigdom herjer og tilværelsen er uutholdelig for mange. De tror at USA er et land av håp og muligheter, og de vil ta med seg sin familie for å oppleve det håpet og gripe de mulighetene. Få eller ingen av disse flyktningene eller migrantene kommer fra Mexico, de kommer lenger sørfra i Mellom-Amerika.

Det har tidligere vært mye enklere for arbeidssøkende fra land sør for USA å ta seg over grensen og være blant dem som stiller seg opp på faste steder gjerne i byenes omegn hvor huseiere kjører rundt og finner folk som tar småjobber på hus og eiendom. Med rekordlav arbeidsløshet i USA ville de tro det kunne være behov for flere, ikke færre, arbeidssøkende i det amerikanske jobbmarked.

Trump sa bombastisk før valget at de amerikanske styrkene skulle betrakte prosjektiler som ble kastet mot dem som geværskudd.

Det ble ikke sendt 15.000 amerikanske soldater til grensen, slik Trump truet med. Men da USAs forsvar sendte 5.900 soldater til grensen, mente Trump at han la nok alvor bak sin trussel og viste handlekraft på sine velgernes vegne. Det forutsetter at velgerne var enig med ham i at amerikanske soldater skulle sendes til grensen mot Mexico for å hindre flyktningene i å komme over grensen.

Trump sa bombastisk før valget at de amerikanske styrkene skulle betrakte prosjektiler som ble kastet mot dem som geværskudd. Offisielle myndigheter måtte gå ut med en erklæring om at soldatene ikke skulle ha politimessige oppgaver uten eksplisitt tillatelse fra Kongressen, fordi militært personell i henhold til amerikansk lov innført i 1878 av president Rutherford B. Hayes ikke kunne utføre politimessige oppdrag i USA. Hensikten med loven var å begrense den føderale regjeringens makt ved at regjeringen ikke kunne bruke militært personell til å håndheve sivile lover i USA.

Les også: Folket vingeklippet president Trump

Porøse grenser og ødelagt immigrasjonssystem

Uroen langs USAs grense forsterker striden som innimellom kommer til overflaten i forholdet mellom statsråden for «Departementet for USAs indre sikkerhet» (Homeland Security), Kirstjen Nielsen og president Trump. I dette tilfellet sendte Nielsen ut en melding om at grenseovergangen ble stengt for å ivareta sikkerheten til det store antall migranter som på ulovlig måte forsøkte å trenge seg inn i USA.

Noen dager senere kom det en presisering fra forsvarsminister Mattis om at styrken likevel skal kunne påta seg «de militære beskyttelsesoppdrag som forsvarsministeren finner nødvendig». Mattis skal også ha sagt at hvis militære soldater blir bedt om å gripe inn, vil det være med skjold og batonger, ikke med gevær. Denne presiseringen er undertegnet stabssjefen i Det hvite hus, John Kelly, på presidentens vegne.

I mai år fortalte statsråd Kirstjen Nielsen til sine kolleger at hun var på nippet til å trekke seg fra stillingen som leder for Sikkerhetsdepartementet etter at president Trump åpenlyst kritiserte henne i påhør av hele regjeringen fordi hun etter hans mening hadde sviktet fordi hun ikke hadde sikret landets grenser bedre. Statsråd Nielsen ble anbefalt til stillingen av presidentens stabssjef John Kelly og har 20.000 ansatte i sin avdeling for immigrasjons- og tolletaten. Nå sitter både Nielsen og Kelly løst i sine stillinger. Presidentens pressesjef Sarah Huckabee Sanders sa senere at «presidenten er dedikert til å reparere «vårt ødelagte immigrasjonssystem og våre porøse grenser».

Må ikke Mexico betale likevel?

Ifølge den amerikanske forsvarsorienterte nettsiden Defense One er hele denne operasjonen beregnet til å koste vel 633 millioner kroner. Selv om ikke flyktningestrømmen mot grensen er avsluttet, antar forsvarsminister at de første soldatene vil være hjemme igjen ca. 15. desember.

Ifølge Trump var mennene mordere og drapsmenn, og de voldtok kvinner der de fór fram.

Ifølge The Washington Post er det sannsynligvis også voldelige og forbryterske elementer blant de kanskje vel 7400 migrantene som han samlet seg i og omkring Tijuana, men i valgkampen i 2016 presenterte Donald Trump dem alle som forbrytere. Ifølge ham var mennene mordere og drapsmenn, og de voldtok kvinner der de fór fram. Hans beinharde holdning overfor migranter ble en del av det politiske tilbudet Trump presenterte til de amerikanske velgerne, hvilket bidro til hans seier over Hillary Clinton. Ifølge Trump var migrantene fra Sør- og Mellom-Amerika farlige folk.

Utplassering av selv en mindre militær styrke ved grensen er kontroversielt, selv om styrken er ubevæpnet, selv om den bare i særlige tilfeller skal kunne opptre som politi og selv om soldatene ikke har anledning til å anholde migrantene over tid.

Som en oppfølging av urolighetene ved Mexicos grense, gjentar president Trump sitt krav om at det må bygges en sammenhengende mur langs grensen mellom USA og Mexico, men at det kan virke som Trump ikke lenger vil kreve at Mexico skal betale for muren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år
Siste nytt
03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år
Populært