Russiske nettroll utnytter vårt giftige politiske klima

Hvite nasjonalister møter motstand fra politiet under en demonstrasjon i Lee Park, Charlottesville, 12. august.
Hvite nasjonalister møter motstand fra politiet under en demonstrasjon i Lee Park, Charlottesville, 12. august. Foto: Steve Helber / AP

Kremls mål er ikke å styre stemmene i spesifikke valg, som folkeavstemningen om Brexit eller presidentvalget i USA, men å splitte Vesten.

Stemmer: Rafael Behr
Spaltist i The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

For å forstå det politiske vanviddet som pågår på begge sidene av Atlanterhavet, hjelper det å kjenne til Tortuous Convolvulus. Navnet ringer ingen bjeller? Convolvulus var en spion og spesialist på psykologisk krigføring, som var aktiv rundt år 50 f. Kr. Han ble sendt ut av Julius Cæsar for å motarbeide galliske opprørere, og metodene han brukte var ikke så forskjellige fra de russiske cyber-sabotører bruker mot vestlige demokratier.

Det er spionasje på tegneserienivå: Enkelt, men effektivt.

Det skal nevnes av Convolvulus er en karakter i Asterix-tegneserien «Brann i rosenes leir», som i England het «Asterix and the Roman Agent» og var oversatt av Anthea Bell. I forrige måned kom den triste nyheten om at Bell var død, noe som både vekket kjære minner fra barndommen og assosiasjoner til det som foregår i verden i dag: Den utspekulerte romerske provokatøren setter ut en konspirasjonsteori, om at Asterix har lekket formelen til trylledrikken som gjør den galliske landsbyen i stand til å overvinne Cæsars garnisoner. De falske ryktene, eller fake news om du vil, fører til mistro blant landsbyens innbyggere, og samholdet smuldrer opp.

Det at Convolvulus er en fiktiv skikkelse, betyr ikke at metodene han bruker ikke er relevante. Poenget er at bevisst bruk av villedende informasjon ikke er et nytt konsept, eller at det er noe genialt ved å destabilisere et samfunn ved å øke dets splittelse. Det er spionasje på tegneserienivå: Enkelt, men effektivt.

Det finnes ikke tvil om at Russland blandet seg inn i den amerikanske valgkampen i 2016. Graden av medvirkning fra Donald Trumps valgkampstab burde snart kunne fastlås av spesialetterforsker Robert Mueller . Siden det ikke finnes noen lignende etterforskning i Storbritannia, er det vanskelig å vite hvor mye energi Kreml har brukt på å påvirke politikken her, men det er ikke vanskelig å tenke seg hvilken side Vladimir Putin heiet på, i kampen for eller imot Brexit. Det kan jo være at Arron Banks fra Leave EU ble invitert til lunsjer hos den russiske ambassaden, og tilbudt å investere i gullgruver i Russland, fordi han har et elskverdig vesen. Men det er mer sannsynlig at han ble invitert i egenskap av å være en pådriver for propaganda mot EU.

Da jeg nylig reiste til USA, slo det meg hvor engasjerte diplomater og tidligere statlige tjenestemenn var i tanken om et Kreml-sponset Brexit. De så klare paralleller til torpederingen av Hillary Clintons håp om å innta Det hvite hus, og var overrasket over at dette ikke vakte mer oppstandelse. Avisen New York Times har viet dette mer oppmerksomhet enn mesteparten av britisk media. I en artikkel het det at man i London «strevde med å finne ut om Moskva brukte sine nære forbindelser til enkelte britiske borgere med det formål å promotere Brexit». Dette var misledende mot amerikanske lesere. Det har ikke vært noe strev.

Enkelte representanter fra Labour har etterlyst en etterforskning, lik den Mueller gjennomfører i USA, i Storbritannia. Sjefen for partiet virker imidlertid lite interessert. For Jeremy Corbyn og hans nærmeste rådgivere er det grunnleggende utenrikspolitikk å la tvilen komme Moskva til gode. Kan hans siste valgkampkampanje ha fått kameratslig hjelp fra Vladimir Putins digitale bataljoner? Opposisjonslederens kontor har ikke mye grunn til å kreve at søkelyset rettes mot ondsinnet russisk påvirkning, så lenge det er Kreml-apologeter i rommet.

Theresa May nøler ikke med å fordømme Putin for hans angrep på Vesten, men hun ville aldri tørre å antyde at det britiske demokratiet kanskje hadde blitt hacket. Hun mangler energien og motet til å håndtere den logiske slutningen dette medfører: Dersom avstemningen ble kompromittert, står også regjeringens mandat til å utføre folkets vilje svakere.

Han er en politisk gangster i spissen for en dysfunksjonell stat, og fiendebildet som tegnes av han i andre land, brukes til å styrke sitt eget image på hjemmebane.

Ikke overraskende bagatelliserer Brexit-tilhengerne ideen om at deres prosjekt om nasjonal frigjøring ble kapret av en fremmed makt. Samtidig er det frustrerende når de på motsatt side bruker dette som en krykke. Noen få rubler og automatiserte tweets er ikke nok til å få 17,4 millioner mennesker til å si nei til EU-medlemskapet. Man må holde ting i perspektiv. De samfunnsøkonomiske frustrasjonene som kokte over og ble til Brexit, ble ikke dyrket frem i et laboratorium i Kreml. Og Putin tilførte ikke drivstoff til Trumps valgkamp ved å syntetisere rasefordommene som pulserer i enkelte deler av det hvite USA.

Bildet som tegnes av Putin som en mesterlig manipulerende cyber-blekksprut med fangarmer som når på tvers av verdens kontinenter, er overdreven smiger av den russiske presidenten. Han er en politisk gangster i spissen for en dysfunksjonell stat, og fiendebildet som tegnes av han i andre land, brukes til å styrke sitt eget image på hjemmebane. Det viktige spørsmålet er ikke om innblanding avgjorde stemmene til fordel for Brexit eller Trump, siden dette ikke er målbart, men hva det var som gjorde Brexit og Trump gunstig for Russlands utenrikspolitikk.

Den røde tråden er splittelse: Å svekke den vestlige alliansen og spille på sprekker i samfunnsfundamentet, for å gjøre landene vanskeligere å styre, og dermed svakere. Convolvulus-doktrinen er ikke like interessert i å diktere spesifikke resultater, som den er i å så splid for egen vinning.

Desinformasjon handler ikke om å promotere ett sett med fakta fremfor et annet, men å forvirre og innprente en nihilistisk mistro til nyheter og media, og til ideen om at man i det hele tatt har mulighet til å finne sannhet noe sted. Og nettrolling som våpen handler ikke om å vinne en diskusjon, men å fremprovosere en rød tåke av raseri og gjensidig mistanke som hemmer dømmekraften og evnen til moderasjon. Bot-ene på sosiale medier går til aksjon like etter dramatiske hendelser som vekker kraftige følelser - for eksempel terroraksjoner – og heller bensin på bålet for begge sider. Hensikten er ikke å vinne, men å polarisere og radikalisere alle som deltar i samtalen.

Den franske tittelen på «Brann i rosenes leir» er «La Zizania». Ordet er vanskelig å oversette, men er en kombinasjon av strid og forvirring. Og det beskriver godt tilstanden i britisk politikk, der den basker rundt i hengemyren som er Brexit.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder
Siste nytt
18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder
Populært