Meny

Russiske nettroll utnytter vårt giftige politiske klima

Hvite nasjonalister møter motstand fra politiet under en demonstrasjon i Lee Park, Charlottesville, 12. august. Foto: Steve Helber / AP
Stemmer: Rafael Behr
Spaltist i The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Kremls mål er ikke å styre stemmene i spesifikke valg, som folkeavstemningen om Brexit eller presidentvalget i USA, men å splitte Vesten.

For å forstå det politiske vanviddet som pågår på begge sidene av Atlanterhavet, hjelper det å kjenne til Tortuous Convolvulus. Navnet ringer ingen bjeller? Convolvulus var en spion og spesialist på psykologisk krigføring, som var aktiv rundt år 50 f. Kr. Han ble sendt ut av Julius Cæsar for å motarbeide galliske opprørere, og metodene han brukte var ikke så forskjellige fra de russiske cyber-sabotører bruker mot vestlige demokratier.

Det er spionasje på tegneserienivå: Enkelt, men effektivt.

Det skal nevnes av Convolvulus er en karakter i Asterix-tegneserien «Brann i rosenes leir», som i England het «Asterix and the Roman Agent» og var oversatt av Anthea Bell. I forrige måned kom den triste nyheten om at Bell var død, noe som både vekket kjære minner fra barndommen og assosiasjoner til det som foregår i verden i dag: Den utspekulerte romerske provokatøren setter ut en konspirasjonsteori, om at Asterix har lekket formelen til trylledrikken som gjør den galliske landsbyen i stand til å overvinne Cæsars garnisoner. De falske ryktene, eller fake news om du vil, fører til mistro blant landsbyens innbyggere, og samholdet smuldrer opp.

Det at Convolvulus er en fiktiv skikkelse, betyr ikke at metodene han bruker ikke er relevante. Poenget er at bevisst bruk av villedende informasjon ikke er et nytt konsept, eller at det er noe genialt ved å destabilisere et samfunn ved å øke dets splittelse. Det er spionasje på tegneserienivå: Enkelt, men effektivt.

Det finnes ikke tvil om at Russland blandet seg inn i den amerikanske valgkampen i 2016. Graden av medvirkning fra Donald Trumps valgkampstab burde snart kunne fastlås av spesialetterforsker Robert Mueller . Siden det ikke finnes noen lignende etterforskning i Storbritannia, er det vanskelig å vite hvor mye energi Kreml har brukt på å påvirke politikken her, men det er ikke vanskelig å tenke seg hvilken side Vladimir Putin heiet på, i kampen for eller imot Brexit. Det kan jo være at Arron Banks fra Leave EU ble invitert til lunsjer hos den russiske ambassaden, og tilbudt å investere i gullgruver i Russland, fordi han har et elskverdig vesen. Men det er mer sannsynlig at han ble invitert i egenskap av å være en pådriver for propaganda mot EU.

Da jeg nylig reiste til USA, slo det meg hvor engasjerte diplomater og tidligere statlige tjenestemenn var i tanken om et Kreml-sponset Brexit. De så klare paralleller til torpederingen av Hillary Clintons håp om å innta Det hvite hus, og var overrasket over at dette ikke vakte mer oppstandelse. Avisen New York Times har viet dette mer oppmerksomhet enn mesteparten av britisk media. I en artikkel het det at man i London «strevde med å finne ut om Moskva brukte sine nære forbindelser til enkelte britiske borgere med det formål å promotere Brexit». Dette var misledende mot amerikanske lesere. Det har ikke vært noe strev.

Enkelte representanter fra Labour har etterlyst en etterforskning, lik den Mueller gjennomfører i USA, i Storbritannia. Sjefen for partiet virker imidlertid lite interessert. For Jeremy Corbyn og hans nærmeste rådgivere er det grunnleggende utenrikspolitikk å la tvilen komme Moskva til gode. Kan hans siste valgkampkampanje ha fått kameratslig hjelp fra Vladimir Putins digitale bataljoner? Opposisjonslederens kontor har ikke mye grunn til å kreve at søkelyset rettes mot ondsinnet russisk påvirkning, så lenge det er Kreml-apologeter i rommet.

Theresa May nøler ikke med å fordømme Putin for hans angrep på Vesten, men hun ville aldri tørre å antyde at det britiske demokratiet kanskje hadde blitt hacket. Hun mangler energien og motet til å håndtere den logiske slutningen dette medfører: Dersom avstemningen ble kompromittert, står også regjeringens mandat til å utføre folkets vilje svakere.

Han er en politisk gangster i spissen for en dysfunksjonell stat, og fiendebildet som tegnes av han i andre land, brukes til å styrke sitt eget image på hjemmebane.

Ikke overraskende bagatelliserer Brexit-tilhengerne ideen om at deres prosjekt om nasjonal frigjøring ble kapret av en fremmed makt. Samtidig er det frustrerende når de på motsatt side bruker dette som en krykke. Noen få rubler og automatiserte tweets er ikke nok til å få 17,4 millioner mennesker til å si nei til EU-medlemskapet. Man må holde ting i perspektiv. De samfunnsøkonomiske frustrasjonene som kokte over og ble til Brexit, ble ikke dyrket frem i et laboratorium i Kreml. Og Putin tilførte ikke drivstoff til Trumps valgkamp ved å syntetisere rasefordommene som pulserer i enkelte deler av det hvite USA.

Bildet som tegnes av Putin som en mesterlig manipulerende cyber-blekksprut med fangarmer som når på tvers av verdens kontinenter, er overdreven smiger av den russiske presidenten. Han er en politisk gangster i spissen for en dysfunksjonell stat, og fiendebildet som tegnes av han i andre land, brukes til å styrke sitt eget image på hjemmebane. Det viktige spørsmålet er ikke om innblanding avgjorde stemmene til fordel for Brexit eller Trump, siden dette ikke er målbart, men hva det var som gjorde Brexit og Trump gunstig for Russlands utenrikspolitikk.

Den røde tråden er splittelse: Å svekke den vestlige alliansen og spille på sprekker i samfunnsfundamentet, for å gjøre landene vanskeligere å styre, og dermed svakere. Convolvulus-doktrinen er ikke like interessert i å diktere spesifikke resultater, som den er i å så splid for egen vinning.

Desinformasjon handler ikke om å promotere ett sett med fakta fremfor et annet, men å forvirre og innprente en nihilistisk mistro til nyheter og media, og til ideen om at man i det hele tatt har mulighet til å finne sannhet noe sted. Og nettrolling som våpen handler ikke om å vinne en diskusjon, men å fremprovosere en rød tåke av raseri og gjensidig mistanke som hemmer dømmekraften og evnen til moderasjon. Bot-ene på sosiale medier går til aksjon like etter dramatiske hendelser som vekker kraftige følelser - for eksempel terroraksjoner – og heller bensin på bålet for begge sider. Hensikten er ikke å vinne, men å polarisere og radikalisere alle som deltar i samtalen.

Den franske tittelen på «Brann i rosenes leir» er «La Zizania». Ordet er vanskelig å oversette, men er en kombinasjon av strid og forvirring. Og det beskriver godt tilstanden i britisk politikk, der den basker rundt i hengemyren som er Brexit.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32 Hermstad: Vi er ved et veiskille14:22 Unike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46 Ingen streik i staten – enighet i meklingen13:38 Presidentkampen igang med brede smil13:09 Norsk toppfotball går med overskudd13:06 Klimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29 Bombe mot moske under fredagsbønn12:02 Thailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51 Tidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51 Nord-Korea stiller ultimatum til USA11:28 MDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27 Bertel O. Steen kutter 200 jobber11:07 Manipulert video av Pelosi går viralt11:06 Laksedøden gir høyere priser10:51 PostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50 Trump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52 Mount Everest har krevd sju liv på en uke09:41 283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37 Nær halvparten av varebilene brukes privat09:36 Modi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00 Lippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52 Skuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50 Frp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49 Fire polakker i arresten etter trusler på fly08:45 Bare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24 Wenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15 Sykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58 Brasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20 Rundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19 Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05 Akademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00 Dette er favorittene til å overta etter May05:51 23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Mekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15 Stiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11 Første homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48 Flere svenske barn i varetekt04:42 Lakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13 Enighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58 Fire pågrepet for trusler på fly02:39 Bompengetopper avviser Støres løsning02:15 USA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15 New Jersey forbyr røyking på stranda00:40 Politiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05 Trump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56 Israel herjet av branner under hetebølge22:54 Tre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02 Enighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner
Siste nytt
02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32PolitikkHermstad: Vi er ved et veiskille14:22VerdenUnike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46NorgeIngen streik i staten – enighet i meklingen13:38SportPresidentkampen igang med brede smil13:09SportNorsk toppfotball går med overskudd13:06VerdenKlimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29VerdenBombe mot moske under fredagsbønn12:02ReiseThailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51SportTidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51VerdenNord-Korea stiller ultimatum til USA11:28PolitikkMDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27PengerBertel O. Steen kutter 200 jobber11:07PolitikkManipulert video av Pelosi går viralt11:06PengerLaksedøden gir høyere priser10:51PengerPostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50PengerTrump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52VerdenMount Everest har krevd sju liv på en uke09:41Norge283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37MotorNær halvparten av varebilene brukes privat09:36PolitikkModi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00SportLippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52KulturSkuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50PolitikkFrp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49NorgeFire polakker i arresten etter trusler på fly08:45NorgeBare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24SportWenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15NorgeSykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58VerdenBrasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20NorgeRundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19VerdenJulian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05NorgeAkademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00PolitikkDette er favorittene til å overta etter May05:51Norge23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20NorgeMekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15PolitikkStiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11VerdenFørste homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48VerdenFlere svenske barn i varetekt04:42PengerLakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13KulturEnighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58NorgeFire pågrepet for trusler på fly02:39MotorBompengetopper avviser Støres løsning02:15ReiseUSA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15VerdenNew Jersey forbyr røyking på stranda00:40NorgePolitiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05PengerTrump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56VerdenIsrael herjet av branner under hetebølge22:54SportTre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02NorgeEnighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner
Populært