Arbeiderpartiets «middelklassebudsjett» – Jonas Gahr Støres «comeback»

<p>Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Vil ta inn mindre skatt enn de gikk på valg på, og gir garanti mot overraskende særavgifter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Torbjørn Leidal
Redaktør for Næringspolitikk.no

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Arbeiderpartiets budsjettalternativ som ble lagt frem tirsdag 13.november kan bli stående som historisk.

Det har fire vesentlige årsaker:

Den første er at partileder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsperson Rigmor Aaserud la frem et dedikert klimabudsjett. Det er første gang et styringsparti i Norge legger frem et budsjett med så fokuserte målsettinger på klima og miljø. Her vil næringslivet nikke mer anerkjennende enn hva de kan lese i regjeringens budsjett. NOH´s etterspurte CO2-fond har fått plass sammen sammen med andre tiltak som skal gjøre karbonfangst til ny norsk næring.

Det andre er at skatteøkningen var en tredjedel av hva partiet frontet under valgkampen. Overraskende lavt med fem milliarder. Støre henvender seg til middelklassen når han sier at Arbeiderpartiet «-vil heve øke skatten så lite som mulig og så mye som nødvendig». Ola Nordmann har i dag en lønnsinntekt på 530.000 kroner. De pengene går til hus, hytte og bil.

I motsetning til under valgkampen, vil Arbeiderpartiet forsøke å nå sin gamle velgergruppe som har avansert fra arbeiderklasse til middelklasse uten skremme med skatteøkninger. Derfor vil alle med inntekt under 750.000 bli spart for skatteøkninger og arveavgift ikke bli innført.

Det tredje var at budsjettet helt åpent ble presentert som et utkast – klar til endringer i forhandlinger med Kristelig Folkeparti. Forutsatt at forhandlingene med den borgerlige regjeringen skjærer seg.

Da kan det raskt dukke opp lite gjennomtenkte forslag avgifter for å saldere budsjettet, advarer næringslivets organisasjoner. Sukkeravgiften er godt eksempel på det. Fungerende adm.dir. i NHO, Ole Erik Almlid skriver hos oss i dag at «-det er nettopp slike ting – som et overraskende avgiftshopp – vi frykter. De lite gjennomtenkte inndekningsforslagene dukker fort opp i siste liten, når tiden blir knapp.Partileder Jonas Gahr Støre svarer på vårt spørsmål at «- dette ikke vil skje med oss som forhandler». Det vil bli husket i NHO!

Den fjerde historiske tingen ved Arbeiderpartiets budsjettforslag var invitasjon til samarbeid. Selvfølgelig rettet til partileder Knut Arild Hareides røde fraksjon i Kristelig Folkeparti, men også mot hele Stortinget for å få til klimaforlik. Et slikt forlik har ikke Stortinget vedtatt siden sist Arbeiderpartiet satt med makten.

Arbeiderpartiets «budsjettutkast» bryter med det Arbeiderpartiet vi kjenner fra tidligere. Åpent og inviterende. Ikke straffende og ekskluderende. At formueskatten vil gå tilbake til 2014-nivå pluss pluss er noe man må forvente fra et sosialdemokratisk parti. Men at partiet har forstått at målgruppen har blitt middelklasse og at man henvender seg til dem – det er nytt.

Dette kan bli Jonas Gahr Støres come back – hvis han får med seg Kristelig Folkeparti.

Les også:

Arbeiderpartiet har ikke råd til det de lover

Arbeiderpartiet vil legge om taxfree og øke skatten med 5 milliarder

Kommentaren er først publisert på Næringspolitikk.no

Personvernpolicy