Struts, død og urettferdighet

Undersøkelser viser at de færreste har skrevet testamente. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Undersøkelser viser at de færreste har skrevet testamente. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

I moderne tid har det vært tre store tabuer i den vestlige verden, sex, religion og døden. De to første er for lengst opphevet takket være kunnskap og åpenhet, men også modige redaktører. Men så var det døden da, skriver Kristin Nøkleby Holth.

Stemmer: Kristin Nøkleby Holth
Sosiolog fra UiO og daglig leder i Sortie AS

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Mange har gjort en innsats for å forsøke å normalisere døden. Monty Python var blant de første som sjokkerte ved å tulle både med religion og død. John Cleese uttalte tidligere i år at «Det finnes enormt morsomme sider ved døden», noe også andre komikere og standupere har vist at de er enige i. Men også prester, samfunnsforskere og leger har gitt sitt bidrag til å normalisere vårt forhold til døden, ikke minst den kjente sosialmedisineren Per Fugelli , som lot oss følge seg gjennom sin livsavslutning. Også NRK gir sitt bidrag med programmer som « Siste festen før eg døyr », « Døden - en serie om livet» og andre programmer om samme tema.

Døden har ikke alltid vært et tabu, og den er slett ikke et tabu over alt i verden. I Mexico og andre latinamerikanske land, feirer de « Dia de los Muertos», de dødes dag, med stor festivitas hvert år. Også i Norden var døden en mer integrert del av livet i tidligere tider da gravhaugene nærmest lå ved husveggen. Det må ha skjedd noe på veien. Noen mener det kommer av at døden har blitt institusjonalisert. Dermed blir det lettere for oss å fortrenge den. Problemet er selvsagt at den ikke forsvinner.

Noen hevder at døden ikke lenger er et tabu. Argumenter om at stadig mer sørging foregår i det offentlige rom, at minnesider på nett brer om seg og at mediene bader i kjendisers dødsfall, er alle gode grunner til å hevde at døden ikke lenger er et tabu. Men vent litt, alt dette handler om andres død. Og det er vel her problemet oppstår.

Få skriver testamente

Ta for eksempel souldronningen Aretha Franklin. Da hun døde i august i år, etterlot hun seg ikke noe testamente. Kort tid etter at hennes bortgang ble kjent, kom nyheten om at det blir bråk om arven. Eller den svenske bryterlegenden Frank Andersson som ifølge Expressen måtte ha to begravelsesseremonier. Broren og den tidligere kona var ikke enige om hvor han skulle gravlegges. Gravferdsbransjens fagblad, Gravferdsnytt, trykket i fjor artikkelen «Familiens kjære dør, så starter krangelen.» Og er det noen som har erfaring med den slags, så må det jo være nettopp gravferdsbransjen.

Jeg holdt et foredrag på et seniorsenter nylig og snakket etterpå med en eldre dame. Hun hadde ikke familie og sa hun visste hun burde «ordne opp litt» før sin egen bortgang. Problemet var at hun ble så trist.

«Er det litt sånn at du begynner å sørge over din egen bortgang?», spurte jeg. «Ja!», sa hun overrasket. «Det er det!» Så lo hun.

Og hun er ikke alene. En rapport fra Høyskolen Kristiania , viser at kun ti prosent nordmenn har skrevet testament, et tall som har vært stabilt de siste årene. Dette tyder på at befolkningen har stor tillit til det lovgivende apparat her til lands, og ikke minst tillit til at etterkommerne i fred og fordragelighet klarer å ordne opp seg imellom. Men det er ikke like opplagt hvordan arven skal fordeles i «moderne familier». Artig for en advokat, selvsagt, men ikke så artig for gjenlevende familie.

Testament er langt fra den eneste forberedelsen man bør gjøre til egen alderdom og bortgang. En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Pollstat for Sortie tidligere i høst, viser at 70 prosent av befolkningen aldri har hørt om fremtidsfullmakt og at kun to prosent har skrevet et slikt viktig dokument på egne vegne. En fremtidsfullmakt er litt som et testament, men er faktisk enda viktigere for deg personlig. Det gir deg nemlig mulighet til selv å velge en fullmektig og til å bestemme hvordan økonomien og dine personlige interesser skal ivaretas hvis du i fremtiden ikke lenger er i stand til det selv. Dette er en enorm fordel, også fordi familien slipper offentlig innblanding i noe som strengt tatt er privatrettslige forhold.

Les kommentaren: Nærmer vi oss faktisk en kur for Alzheimers?

Døden er 100 prosent sikker

Mangelen på organer til donasjon er et stadig tilbakevendende tema, og noe av grunnen til at det er mangel på organer, er at det er de pårørende som skal si ja eller nei til organdonasjon. Så om man nettopp har mistet noen, viser det seg overraskende vanskelig for folk å si «ja», hvis ikke avdøde selv har gitt uttrykk for det, da. Nettopp. Og det er ingen øvre grense for å bli organdonor, så selv folk som er godt opp i åra må si fra om at de vil være organdonorer.

Så er det ikke bare jordisk gods og organer som skal, eller ikke skal, fordeles ved vår bortgang. Hva med den digitale arven, altså alt vi etterlater oss av bilder, åndsverk, kontoer og materiale på nett? Eller ønskene våre om hvem som skal ha omsorgen for våre kjæledyr eller barn, for den saks skyld? Eller de veldig konkrete valgene som må tas om kremasjon, gravsted og alt tilhørende?

Selv har jeg jobbet i forsikringsbransjen i en årrekke. Bransjen selger som kjent produkter som man kanskje aldri noen sinne får bruk for. Likevel kjøper folk forsikring. Så kommer vi til døden som inntreffer med hundre prosents sikkerhet. Til tross for at det er det eneste vi kan være helt sikre på i dette livet, sliter altså familier med at man ikke snakker om det eller forbereder seg nevneverdig til den siste reisen. Mange forbereder seg bedre på en langhelg i London enn på å bli borte for alltid. Dermed blir de nærmeste sittende igjen med problemer som kunne vært unngått.

«Så lenge vi ikke snakker om døden, finnes den ikke»

Som gründer av Sortie har jeg snakket med mange mennesker døden. Grovt sett er reaksjonen på Sortie todelt: De eldre blir tankefulle og ordknappe. De yngre blir engasjerte. Dette illustrerer problemet: Mange eldre føler det vanskelig å forholde seg til at de skal dø, mens generasjonen under har behov for avklaringer og å snakke om det som, tross alt, blir deres ansvar når den tid kommer.

Tidligere kinosjef i Oslo eller «kinodama» som hun selv kaller seg, Ingeborg Moræus-Hansen, er blant de realistiske og forutseende eldre som har tatt inn over seg at livet en dag tar slutt. Hun har begynt med det hun kaller «dødsrydding» etter inspirasjon fra en svensk bok ved samme navn. Det handler både om å kunne beholde litt privatliv etter sin bortgang, men også om å gjøre det enklere for de som blir igjen. Det hadde hjulpet individer, familier og samfunn om flere kunne gjort som henne!

Om eldre, eller egentlig alle, uavhengig av alder og helse, kunne fortalt hva vi ønsker om noe skulle skje oss, kunne vanskelige valg, komplikasjoner og livslange konflikter vært unngått. Men da kan det ikke være «en slags magi knyttet til døden», som presten Janneke Riskild sier så treffende. - Så lenge vi ikke snakker om døden så finnes den på en måte ikke.

Strutsen lider under den urettferdige myten om at den i fåfenge forsøk på å flykte fra ubehagelige realiteter, stikker hodet i sanden.

Da er det mer treffende å hevde at dette er en utbredt menneskelig aktivitet, mest i overført (veldig sjelden i bokstavelig) betydning. Og dessverre er det alt for vanlig i tilknytning til en ytterst normal og helt naturlig livshendelse som vi alle en gang skal få oppleve.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning
Siste nytt
20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning
Populært