En folkeavstemning om Trump

President Trump er ikke på valg tirsdag, men hans politikk er det. Foto: Reuters/Jonathan Ernst
President Trump er ikke på valg tirsdag, men hans politikk er det. Foto: Reuters/Jonathan Ernst

Vår USA-kommentator spør: Ønsker amerikanske velgere at Trumps politiske ideer og moralske holdninger skal være hva USA viser sine barn og resten av verden i årene framover? Eller vil de vise hva de mener om Trump ved å stemme mot hans politiske medspillere?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det er mange valg amerikanerne skal ta stilling til tirsdag: Alle 435 medlemmene i Representantenes hus er på valg, og her må demokratene vinne 24 flere plasser enn de har i dag, om de skal få flertall. Av de 100 senatorene, er 33 på valg. Likevel er det ikke unaturlig å konkretisere alle disse valgene ned til ett valg: Dette vil være en folkeavstemning om hvordan velgerne liker Trump, hans politikk og hans holdninger. Ønsker velgerne at Trump skal beholde kontrollen over de lovgivende organer i Kongressen.

Akkurat nå ser det ut til at Trumps republikanske parti har medvind når det gjelder Senatet og har motvind når det gjelder Representantenes hus. Meningsmålingene kan tyde på at demokratene kan få flere guvernører enn de har i dag.

Men som det sies ved hvert valg: En ting er meningsmålinger, - det er valget som gjelder.

(Saken fortsetter under)

Trump under et valgmøte på McKenzie Arena i Chattanooga, Tennessee. Foto: Nicholas Kamm / AFP)
Trump under et valgmøte på McKenzie Arena i Chattanooga, Tennessee. Foto: Nicholas Kamm / AFP)

Trump har særlig lagt vekt på sin stramme holdning til immigrasjon inn i USA, spesielt fra land sør for USA. Den mye omtalte karavanen av flyktninger nordover fra Mellom-Amerika har fått mye oppmerksomhet, selv om det er mange uker igjen til den når USAs grense. Blant annet truer Trump med å sende inntil 15.000 flere soldater for å forsvare USAs grense mot Mexico, hvilket er flere soldater enn det USA i dag har i Afghanistan. Presidenten tror sannsynligvis at hans skremmende beskrivelser av hvor mange farlige elementer som har blandet seg med flyktningene, vil påvirke valgresultatet i hans favør.

Det som virkelig kunne gitt Trump og det republikanske partiet positiv støtte fra velgerne, er meldingen om den positive økonomiske utvikling USA er inne i.

Rapporten kom den 2. november og bekrefter at økonomien fortsetter den positive utvikling som startet etter den økonomiske krisen i 2008/9. I oktober i år ble det skapt hele 250.000 nye jobber i USA, etter at det har vært økning hver måned de siste åtte årene. Arbeidsledigheten er nå nede i 3,7 prosent. Det er det samme som i forrige måned, fordi det både er skapt flere nye arbeidsplasser USA, det i stor grad er tidligere arbeidsledige som har fått de nye jobbene.

Inntil for få dager siden har Trump vært relativt alene som topp-politiker i valgkampen. Slikt er normalt foran et mellomvalg, fordi den relativt nyvalgte presidenten er interessert i å vise seg fram, samtidig som den tapende presidentkandidaten verken har personlig engasjement eller politisk slagkraft til å bety særlig mye. Hillary Clinton, som tapte for Trump ved valget i 2016, har vært helt taus foran dette mellomvalget.

Men de siste dagene har USAs forrige president Barack Obama engasjert seg, først og fremst ved å delta på valgmøter og påpeke Trumps uheldige vane med bevisst å forsøke å påvirke velgerne med åpenbare løgner eller feilinformasjon. Samtidig mener Obama at Trump forsøker å bygge opp et uriktig skremselsbilde om immigranters sosiale oppførsel i USA, enten de er lovlige eller ulovlige immigranter. Obama holdt valgkamptaler i store og viktige sørstater som Florida og Georgia. I sin kraftigste kritikk av president Trump noen sinne, sa Obama at Trump synes å ha en sterk trang til å lyve, og at han har autoritære karaktertrekk.

– Vi har aldri sett politikere som lyver så åpenlyst, så skamløst og ustoppelig, slik at respekten for selve sannheten blir borte. Når ord ikke lenger har betydning, og når folk kan slippe unna med løgner, da kan ikke demokratiet lenger fungere, sa Obama.

Les også: Planeten vår tåler flere ikke populister som Brasils Bolsonaro

(Saken fortsetter under)

Tidligere president Barack Obama taler under et valgkampmøte der han deltok for å vise sins tøtte til til Indianas demokratiske kongresskandidat, senator Joe Donnelly. Foto: AP Photo/Nam Y. Huh
Tidligere president Barack Obama taler under et valgkampmøte der han deltok for å vise sins tøtte til til Indianas demokratiske kongresskandidat, senator Joe Donnelly. Foto: AP Photo/Nam Y. Huh

Trump behøvde ikke bli bedt to ganger før han svarte med å karakterisere Obama:

– Han farer med løgn etter løgn, brutte løfter etter brutte løfter.

Og Trump beskylte Obama for å ha presentert falske løfter om loven om «helseforsikring for alle», og at Trump ville ha seg frabedt at Obama ber Trump slutte med å kritisere mediene.

Obamas hovedargument på slutten av denne valgkampen, var at den ekspansive, utadvendte og demokratiske holdningen som Obama mener karakteriserer USA, blir helt blir borte når det er Trump som representerer USA. Ifølge Obama står Trump for helt andre verdier enn de tradisjonelle amerikanske verdiene når Trump omtaler USA og opptrer på nasjonens vegne overfor andre land og folk. Og Obama kritiserte Trump for å betrakte alle som mener noe annet det han mener, som sine motstandere., og at Trump trekker i tvil deres lojalitet og patriotisme.

Spesielt var Obama opptatt av Trumps forsøk på å fjerne ved et pennestrøk den retten barn som fødes i USA, har til å bli amerikanske statsborgere selv om deres foreldre ikke er lovlige innvandrere eller borgere av USA. Ifølge Obama bør Trump respektere den amerikanske grunnloven som sier at presidenten ikke har rett alene til å bestemme hvem som skal være amerikanske borgere og hvem som ikke skal.

Under sitt korte engasjement i den amerikanske valgkampen de siste dagene, ble Obama stadig forstyrret og avbrutt av bråkmakere. Det ledet ham i hvert fall ved en anledning til å spørre:

– Hvorfor er alle de som vant valget forrige gang så sinte hele tiden?

En liten ekstra kommentar til slutt som kanskje er av spesiell interesse for norske lesere:

Legg merke til kandidat Deb Haaland med sitt norske etternavn som ligger an til å vinne valget om et sete i Representantenes hus fra distrikt 1 i New Mexico. Hun har ført valgkamp som progessiv (liberal) demokrat og synes å være favoritt.

(Saken fortsetter under)

Debra Haaland satser på å skrive historie denne høsten som den første urfolkskvinne som velges til USAs kongress. Hun har også norsk opphav. Foto: AFP
Debra Haaland satser på å skrive historie denne høsten som den første urfolkskvinne som velges til USAs kongress. Hun har også norsk opphav. Foto: AFP

Men hun er ikke bare norsk, hun er også indianer. Hennes mor tilhører Laguna Pueblo-folket i New Mexico. Hvis hun vinner, blir hun den første indianske kvinnen som får fast sete i Representantenes hus.

Debs far var den norske innvandreren J. Dutch Haaland. Han gikk under tilnavnet Dutch, muligens fordi hans kamerater i det amerikanske marinekorpset kan ha trodd at han var hollandsk. Dutch Haaland utmerket seg som soldat i Vietnam-krigen og mottok utmerkelsen Silver Star.

Da han døde i 2005 ble han begravet på Arlington æreskirkegård med fulle militære æresbevisninger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 22 drept i israelske flyangrep mot Gaza10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Forsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Forslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Granskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon
Siste nytt
15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden22 drept i israelske flyangrep mot Gaza10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenForsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkForslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkGranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon
Populært