En valgkamp full av hat

<p>Donald Trump tok nok et oppgjør med mediene etter at ti postbomber hadde blitt sendt til motstandere av ham.</p>
Donald Trump tok nok et oppgjør med mediene etter at ti postbomber hadde blitt sendt til motstandere av ham. Foto: Nicholas Kamm / AFP

Kampen mellom president Trump og de viktigste mediene i USA, er blitt ytterligere tilspisset av de 10 postbombene som er sendt til framtredende motstandere av Trump. Samtidig er det nå få dager igjen til mellomvalget. Det vil bli en meget uvanlig valgkamp, mener vår kommentator Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

President Trump har sluppet løs kampbikkjene, og nå angriper de presidentens kritikere til høyre og venstre. Dette sa tidligere presidentrådgiver David Gergen på TV-sendingen til CNN etter at striden rundt de livsfarlige bombene kom i gang. Postbombene hevdes å være primitive sprengladninger, men de skal likevel være dødelig effektive, og Gergen kaller det som nå skjer, for innenriks terrorisme.

Det er umulig å si om det er tilfeldig, men postbombene er sendt mindre enn to uker før mellomvalget i USA. Mellomvalget finner sted 6. november hvor det blir avgjort hvilket av de to hovedpartiene, republikanerne eller demokratene, som skal få flertall i og dermed kontroll over Representantenes hus og Senatet de neste to årene.

I dag har Trumps parti, republikanerne, kontroll over både Representantenes hus og Senatet, men meningsmålingene viser at demokratene ligger an til å overta flertallet i Representantenes hus, men neppe i Senatet.

Ingen vet hvordan striden rundt postbombene vil påvirke valgutfallet.

Ingen av bombene har eksplodert, så ingen er skadet. Lovens håndhevere med FBI og deres etterforskningsledere i spissen, og de mange politikvinner- og menn over hele landet har gjort en strålende innsats.

Gergen har vært rådgiver for amerikanske presidenter som Richard Nixon, Gerald Ford, Ronald Reagan og Bill Clinton. Nå er Gergen politisk kommentator for CNN og understreker hvilken ekstraordinær situasjon det er, at det gjøres drapsforsøk omtrent samtidig på to tidligere presidenter, deres hustruer, en tidligere visepresident og en tidligere utenriksminister, i tillegg til de andre sentrale amerikanere. Ifølge Gergen har det aldri vært maken til mistillit i forholdet mellom presidenten og toneangivende medier ved inngangen til et valg.

I en situasjon hvor nasjonen står overfor en krise som i dag, er det vanlig at presidenten inntar en samlende rolle. Det gjorde Bill Clinton ved bombingen i Oklahoma City i 1995, og det gjorde George W. Bush den 11. september 2001 da de kaprede flyene styret i Tvillingtårnene i New York og i Pentagon i Washington.

Det er uklart hvor sterke sprengladningene har vært, men alle ble oppdaget og overlatt til politiet FBI og uskadeliggjort før de umiddelbart ble sendt til FBIs laboratorier for å bli undersøkt for fingeravtrykk og annet som kan lede til gjerningspersonen eller -personene.

Donald Trump har aldri vært noen samlende person, verken som forretningsmann eller president. Han har i stedet dyrket sin evne til å spille andre ut mot hverandre.

I den krisen USA i disse dager er inne i, har han lagt skylden på sine kritikere – nesten slik at det kan oppfattes som om mottakerne kan klandre seg selv på grunn av deres negative holdning til presidenten.

Uansett om det er tvil om hans kvalifikasjoner som statsmann, har Donald Trump makt. Og han bruker all den makten han som president kan mønstre, i sin favør. Særlig trives han på valgmøter, jo flere folk jo bedre. Han nyter den kontrollen han har over sine tilhengere, der han innimellom bruker teleprompter som gjør at han kan lese et ferdigskrevet manus når han holder en tale.

Da kan han synes å være samlende, forsonende og innstilt på å samle nasjonen bak seg. Men så synes han plutselig det kan være nok, og han går bort fra det skrevne manus og setter i gang en ny tirade av utskjelling av «kjeltringen Hillary» med negativ oppramsing full av skjellsord om for eksempel de presidentene fra det demokratiske partiet som hadde makten før han selv overtok.

Trump gjør det motsatte av å samle. Han legger skylda på andre og nekter å innse at han kanskje burde legge an en annen og mer samlende holdning. Han satser i stedet på å appellere til sin base av velgere i Midt-Vesten og andre landsdeler hvor velgerne mener at de ikke har tatt nok del i utviklingen og moderniseringen av industri og næringsliv, og hvor Trump snudde utviklingen for dem til det bedre. De var mange nok velgere til at han vant valgkampen mot Hillary Clinton, og kanskje kan de holde ham ved makten også framover.

Felles for mottagerne av bombesendingene er at de alle har vært tydelige kritikere av president Trump og hans venner.

Likevel er det ingen som tror at presidenten personlig står bak sendingen av livsfarlige sprengladninger til presidentekteparene Hillary og Bill Clinton, til Michelle og Barack Obama og tidligere visepresident Joe Biden og skuespilleren Robert de Niro. Dette er noen av dem som har mottatt de til sammen 10 bombene som har vært sendt til samfunnsledere på mange nivåer, fra to presidenter og nedover.

Robert de Niro sa i en tale at Trump er en «idiot» og en «baby», - endog at Trump var «landets sjefsbaby». Trump svarte med å si at de Niro er en person med «meget lav intelligens». Dette er ingen god debatt-tone, og enkelte mener nå at partenes debattnivå kan ha fått lett påvirkelige personer til å gripe til hardere midler – som for eksempel å sende bomber i posten.

President Trump må forstå at han er med på å bygge opp hat og aggresjon som går langt ut over normal politisk uenighet og debatt. Særlig benytter Trump anledningen til å fyre løs mot sin favorittfiende, mediene. I en Twitter-melding midt i stridens hete, skrev Trump at «en stor del av det sinnet vi opplever i dag skyldes «den bevisst falske og ukorrekte journalistikken som de store, ordinære mediene bedriver» og som Trump kaller «falske nyheter». «Det er blitt så ille og fylt av hat at det ikke lenger kan beskrives! Mainstream Media (de store mediene særlig på østkysten) må få tingene sine i orden, og det raskt,» skrev Trump på Twitter.

Trusselen fra de tilsendte bombene har avdekket en underliggende og lenge boblende konflikt mellom Trumps Det hvite hus og mediene som frontes av The New York Times, Washington Post og Cable News Network (CNN). Disse mediene har igjen og igjen kritisert president Trump, som kaller journalister «fiender av folket» og har funnet opp begreper som «fake news» (falske nyheter) og «alternative facts» (alternative fakta).

Etter at en bombepakke ble funnet ved CNNs redaksjon i New York, sier CNN-sjef Jeff Zucker at president Donald Trump ikke forstår at ordene hans har betydning. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix
Etter at en bombepakke ble funnet ved CNNs redaksjon i New York, sier CNN-sjef Jeff Zucker at president Donald Trump ikke forstår at ordene hans har betydning. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix

Kommentatorer og andre medarbeidere ved CNN har også vært kritiske. Da CNNs hovedkvarter i New York mottok en sprengladning, lød alarmen høyt og tydelig i studio hvor direktesending pågikk, og alle – programmedarbeidere og teknikere - måtte evakueres på direkten. Direktesendingen fortsatte fra fortauet utenfor studio.

TV-selskapet CNN er dermed blitt en del av den nasjonale krisen, ved at CNN var det eneste mediet som mottok en sprengladning i posten.

Samtidig har president Trump lagt CNN for hat, fordi han mener at CNNs medarbeidere mer enn antyder at Trumps retorikk oppfordrer til bruk av vold mot dem som kritiserer ham. CNN er kanskje den mest innflytelsesrike nyhets- og kommentarkanalen både i USA og internasjonalt og har kjørt direktesendinger om postbombene siden aksjonen startet.

CNN ble startet i 1980 i Atlanta av finansmannen og eventyreren Ted Turner som et selskap som sendte TV-nyheter gjennom kabel til abonnentene 24 timer i døgnet. I dag er CNN representert i flere enn 100 millioner hjem og i 890.000 hotellrom i USA. Hovedsendingene går fra hovedkvarteret i New York, mens hovedkontoret i Atlanta i dag bare har sendinger i helgene. Internasjonalt er CNN International tilgjengelig i 212 land og territorier.

En av de avisene som med interesse har fulgt striden mellom presidenten og de amerikanske mediene, er den britiske avisen The Guardian. Før bombene ble sendt i posten den 24. oktober i år, skrev politisk journalist og historiker Thoms Frank blant annet at «de som driver mediene på den respektable østkysten av USA misliker president Trump med en sjelden enstemmighet. Mediene er besatt av å dokumentere hans dårlige smak, av å finne feil i hans dumme tweets, og ved å nagle han og hans medarbeidere fast i russerskandalen. De er langt smartere enn den enfoldige milliardæren i Det hvite hus.

De finner ødeleggende avisoppslag. Avissidene med meningsytringer om denne republikanske presidenten ligner mest på en kampanje for innsamling til demokratenes valgkamper. Nyhetssidene er fulle av Trump. Avisene har tatt av i entusiasme så ofte og slått opp alle skandalene så mange ganger at når leserne ser at avisen fyrer opp enda en gang, begynner leserne å gjespe i stedet for å bli med på enda en tur.»

Ifølge Thomas Frank må Trump forstå at han er utsatt. «Han er opplagt ikke kompetent for jobben. Han mangler de mest basale kunnskapene om hvordan statsapparatet fungerer. Hans rådgivere er heller ikke kompetente. Han synes å flørte med folk som opplagt er farlige. Og takket være at demokratene synes å være utradert, finnes der ingen institusjon som har kraft nok til å kontrollere presidenten».

«Det er der pressen må tre inn», mener kommentator Thomas Frank i The Guardian og konkluderer med at «nyhetsmediene må vinne sin krig mot Trump, og de må gjøre det raskt.»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:28 Morales-tilhengere marsjerer mot Bolivias hovedstad00:48 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia00:28 En person omkom i frontkollisjon i Nannestad23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong
Siste nytt
01:28VerdenMorales-tilhengere marsjerer mot Bolivias hovedstad00:48VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia00:28NorgeEn person omkom i frontkollisjon i Nannestad23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong
Populært