Kommentar:

Hva mener du egentlig, Olaug Bollestad?

KrF I STORTINGET: Har KrF tid til normalt arbeid i Stortinget, eller ikke - nå som partitoppene reiser land og strand rundt for å diskutere partiets veivalg, slik som Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad gjorde i Trondheim 10. oktober.
KrF I STORTINGET: Har KrF tid til normalt arbeid i Stortinget, eller ikke - nå som partitoppene reiser land og strand rundt for å diskutere partiets veivalg, slik som Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad gjorde i Trondheim 10. oktober. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Det vakte oppsikt at KrF forhindret gransking av konsekvensene av alle velferdskuttene KrF har sikret flertall for i Stortinget. Så ble det mye hopp og sprett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Thomas Vermes
Politisk kommentator

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Stortinget, 4. oktober: I trontaledebatten fremmer SV forslag om å utrede konsekvensene for dem som har blitt rammet av stortingsflertallets kutt i 15 ulike velferdsordninger.

Igjen er KrF, som i sin tid sikret regjeringen flertall for kuttene, på vippen.

Med KrFs stemmer ville regjeringen bli pålagt å gjennomføre denne undersøkelsen.

SV vil pålegge regjeringen å finne ut av hvordan det har gått med de som er rammet av kuttene i overgangsstønad for enslige forsørgere, utviklingshemmede, uføre, fødselsomsorgen og mye annet.

KrF stemmer imot og forhindrer at virkningene for fattige, uføre og syke blir undersøkt.

Olaug Bollestad, 12. oktober: Etter flere dagers forsøk svarer Kristelig Folkepartis nestleder Olaug Bollestad på ABC Nyheters spørsmål:

Hvorfor stemte KrF ned SVs ønske om å bringe på rene virkningen for dem som ble rammet?

Bollestads svar kom skriftlig i form av en SMS:

«KrF er opptatt av alle disse gruppene, og stemt sammen med SV om samme sak i forrige periode. Pga den situasjonen partiet er i, vil vi i stor grad ikke stemme for annet enn egne forslag. Dette er gruppens vedtak.»

Altså: KrFs gruppestyre har ifølge nestleder Bollestad besluttet å i hovedsak stemme mot alle forslag andre partier kommer med, inntil regjeringsspørsmålet er avklart i partiet, og dette er forklaringen på at de forhindret undersøkelsene SV foreslo.

Olaug Bollestad, 13. oktober: Dagen etter uttaler Olaug Bollestad seg til NTB, der Frps stortingsrepresentant Roy Steffensen sier at KrF ikke bare kan melde seg ut av et folkevalgt organ i denne perioden.

Saken følger opp ABC Nyheters oppslag om at KrF forhindret utredningene SV ville ha på bordet.

«KrF følger fullt og helt opp vårt arbeid i Stortinget.», sier Bollestad nå, dagen etter at hun skrev at partigruppa har vedtatt å stort sett stemme ned andres forslag på grunn av partiets spesielle situasjon.

Hun fortsetter:

«At KrF stemte mot mange utredningsforslag vi var uenige i trontaledebatten betyr ikke at vi ikke vurderer andre forslag.»

Ringen er sluttet: Forklaringen Bollestad først kom med på at KrF forhindret en undersøkelse av velferdskuttene partiet selv støttet, at stortingsgruppa hadde vedtatt å stemme mot stort sett alle forslag fra andre, var nå endret:

Nå var grunnen til at KrF stemte mot, rett og slett at partiet var uenig i forslagene, i dette tilfellet fra SV.

Dermed vet vi, ut fra Bollestads siste versjon, at KrF aktivt ikke ønsker å vite virkningene av sin politikk på dette feltet.

Og det som ene dagen var et vedtak i stortingsgruppa om ikke å gå inn i konkrete forslag fra andre partier på grunn av partiets interne situasjon, men stort sett å stemme dem ned, er 24 timer etter endret til at KrF fullt og helt følger opp sitt arbeid i Stortinget.

Hva skal vi tro, KrF?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus