Mellomvalg i USA:

Mye står på spill for Trump i november

Den amerikanske kongressbygningen Capitol i hovedstaden Washington D.C. Scanpix/Reuters.
Den amerikanske kongressbygningen Capitol i hovedstaden Washington D.C. Scanpix/Reuters.

Den 6. november i år er det valg i USA. Ikke presidentvalg, men likevel svært viktig og høyst interessant. President Trump er for tiden den eneste høy-profilerte politikeren i Washington, og vil blir sentral også ved høstens mellomvalg, selv om han ikke står på stemmeseddelen selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

På godt og vondt har president Donald Trump dominert nyhetene siden han vant presidentvalget Hillary Clinton for to år siden, på slutten av valgåret 2016. Denne høsten er det mellomvalg tirsdag 6. november.

Selv om presidenten ikke er på valg, kan mellomvalget få mye å si for Trumps muligheter til å styre landet slik han vil. I dag har presidentens parti Republikanerne flertall i begge kamrene i Kongressen, både Representantenes Hus og Senatet. Det gjør at presidenten normalt vil kunne få gjennomført de tiltakene han ønsker. Det vil umiddelbart bli vanskeligere hvis Republikanerne mister flertallet i enten Senatet eller Representantenes Hus, eller begge.

Se stort videointervju med USA-kommentator Audun Tjomsland: Hvorfor er mellomvalget kritisk for Trump?

Alle de 345 representantene i Representantenes hus, og 35 av de 100 senatorene i Senatet, er på valg i november. I tillegg kommer 39 guvernører i delstater og i amerikanske territorier som Guam, Puerto Rico, US Virgin Islands og US Northern Mariana Islands.

President Donald Trump sammen med USAs «førstekone» Melania Trump og sønnen Barron. Scanpix/Reuters.
President Donald Trump sammen med USAs «førstekone» Melania Trump og sønnen Barron. Scanpix/Reuters.

Valget kalles Midterm (på norsk mellomvalg) fordi det kommer midt i presidentens første fireårsperiode. Om to år (2020) utløper presidentens første fireårsperiode, og han må stille til gjenvalg hvis han ønsker å fortsette som president ytterligere en fireårsperiode. I 2026 utløper presidentens annen termin, og han kan ikke stille til gjenvalg.

Bortsett fra blant Trumps kjernevelgere i den nordlige del av Midtvesten, viser meningsmålingene at det amerikanske folket ikke er spesielt begeistret over det de ser og hører om hva deres president gjør og sier. Det tyder på at demokratene kan gjøre et bedre valg enn de gjorde under presidentvalget i 2016, da Trump ble valgt.

Kommentar: Hvem er mest troverdig, Trump eller Cohen?

Tett løp

I øyeblikket viser snittet av alle de store meningsmålingene at republikanerne kan få 40,5 prosent mens demokratene ligger an til å få 45,3 prosent av stemmene. Demokratenes framgang synes å ha svekket seg noe de siste ukene. Ved valget i 2016 fikk republikanerne 45,9 prosent og demokratene 48 prosent av de avgitte stemmene, mens republikanerne likevel vant på grunn av flere valgmannsstemmer i USAs «Electoral college».

Det er i år ventet at flere kvinner vil stemme enn ved tidligere år. Ifølge meningsmålingene kan i overkant av 60 prosent av de kvinnelige velgerne tenke seg å avgi stemme ved valget i år, mens bare i overkant av 50 prosent av de mannlige velgerne sa at de vil avgi stemme. Flere kvinner til valgurnene i november kan bety en ulempe for Trump, fordi valgresultatene fra 2016 viser at kvinner i større grad stemte på de demokratiske kandidatene.

Trump ankommer Det hvite hus i helikopteret Marine One, 19. august 2018. Scanpix/EPA.
Trump ankommer Det hvite hus i helikopteret Marine One, 19. august 2018. Scanpix/EPA.

Forhåndsmanøvreringene foran mellomvalget er i full gang gjennom ekstravalg når folk i politiske posisjoner har trukket seg eller av andre grunner må erstattes, og nyvalg er nødvendig. Det gjennomføres også primærvalg (eller partimøter) for å finne ut hvem som skal bli partienes kandidater ved mellomvalget.

Kommentar: Trump vil ha forsvar i verdensrommet

Avgjørende mellomvalg

I år er mellomvalget svært viktig, fordi USA har en president som allerede i løpet av sine to første år har skapt store bølger både nasjonalt og internasjonalt. Politikk drives gjerne langs partipolitiske linjer, og det er av stor betydning hvilket av de to store partiene i USA, Det demokratiske parti eller Det republikanske parti, som har flertall i Kongressen. Enhver president trenger støtte i Kongressen for å kunne drive politikken han ønsker, både innenriks og utenriks.

Mens republikanerne i dag har presidenten som sin lett synlige leder, har demokratene for øyeblikket ingen klar leder. Det gir vanligvis presidentens parti en fordel, men det forutsetter at presidenten er noenlunde populær også ut over sine kjernevelgere.

I prinsippet skal den tapende kandidaten være opposisjonspartiets frontfigur, men den tapende kandidaten Hillary Clinton er ikke medlem av noe offisielt politisk forum og har i praksis trukket seg tilbake.

Det er derfor vanskelig for velgerne å se klart hva demokratene i øyeblikket står for, annet enn at de er imot Trump. Den partinøytrale Cook Report har studert meningsmålingene og resultatene ved partienes primærvalg og kommet til at demokratene likevel kan få flertall i Representantenes hus etter mellomvalget i år.

Kommentar: Trumps tvilsomme venner

Riksrett?

Det siste årets store usikkerhet knyttet til president Trump og hans eventuelt ulovlige samarbeid med agenter for en fremmed makt (Russland), vil utvilsomt fortsette inn i mellomvalget. Hvis etterforskningen skulle konkludere med at samarbeidet har vært ulovlig, vil Representantenes hus avgjøre om det skal innledes riksrettssak mot presidenten. Hvis det da er et republikansk flertall i

Robert Muellers etterforskning av eventuell russisk påvirkning av det amerikanske presidentvalget i 2016 pågår fortsatt for fullt. Scanpix/Reuters.
Robert Muellers etterforskning av eventuell russisk påvirkning av det amerikanske presidentvalget i 2016 pågår fortsatt for fullt. Scanpix/Reuters.

Representantenes hus, vil det være mindre sannsynlig at presidenten blir stilt for riksrett enn om demokratene har flertallet. Og det er på ingen måte sikkert at Trump vil bli dømt selv om han blir stilt for riksrett.

Det skjer imidlertid så mye i amerikansk politikk for tiden at det er umulig å være sikker i sin sak om utfallet av årets mellomvalg. Hvis det skulle bli demokratisk flertall i Representantenes hus eller i Senatet, vil det svekke presidentens makt. Presidentens republikanske kjernevelgere er fortsatt lojale overfor ham, men blant demokratene er det neppe mange nok som støtter Trumps sterkt konservative linje.

Noen store tema ved årets mellomvalg:

 • Er velgerflertallet for eller imot Trumps spesielle form for konservativ ideologi, som omfatter sterk begrensning av innvandringen til USA, ønsket om å bygge mur langs grensen mot Mexico og etablere innreiseforbud til USA for muslimer?
 • Trump ha
  USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin møttes i Finland 16. juli. Scanpix/Reuters.
  USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin møttes i Finland 16. juli. Scanpix/Reuters.
  r startet handelskrig mellom USA og mange andre viktige industriland, inkludert Tyrkia. Spiller det noen rolle for velgerne ved mellomvalget i november?
 • Hvor viktig er Trumps skattereform, som skal ha gitt store velgergrupper bedre personlig økonomi, samtidig som arbeidsledigheten er rekordlav? I hvilken retning vil velgerne bli påvirket av Trumps forsøk på å fjerne helseforsikringen Affordable Health Care (Obamacare)? Hva synes velgerne om Trumps utenrikspolitikk, med positive signaler overfor land som Nord-Korea, mens han er skeptisk til NATO?
 • Hvorfor er Trump så overbærende og vennligstilt overfor Russlands president Vladimir Putin, og samtidig uventet skeptisk overfor gamle allierte som Canada, NATO og EU?
 • Og hva synes velgerne om å trekke USA ut av atomavtalen med Iran og av Paris-avtalen om klima?


Flere innlegg fra Audun Tjomsland:

Lys i Trumps økonomiske tunnel

Viktige samtaleopptak i «Russiagate»

Trumps falske nyheter splitter USA

Russerne fortsetter presset mot USA

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:49 Kvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44 Ny Boeing-topp trekker seg00:28 Nye store protester i Colombia23:56 Vogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark23:28 VG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13 Michelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten
Siste nytt
00:49NorgeKvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44VerdenNy Boeing-topp trekker seg00:28VerdenNye store protester i Colombia23:56NorgeVogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark23:28PolitikkVG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13NorgeMichelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten
Populært