Mellomvalg i USA:

Mye står på spill for Trump i november

Den amerikanske kongressbygningen Capitol i hovedstaden Washington D.C. Scanpix/Reuters.
Den amerikanske kongressbygningen Capitol i hovedstaden Washington D.C. Scanpix/Reuters.

Den 6. november i år er det valg i USA. Ikke presidentvalg, men likevel svært viktig og høyst interessant. President Trump er for tiden den eneste høy-profilerte politikeren i Washington, og vil blir sentral også ved høstens mellomvalg, selv om han ikke står på stemmeseddelen selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

På godt og vondt har president Donald Trump dominert nyhetene siden han vant presidentvalget Hillary Clinton for to år siden, på slutten av valgåret 2016. Denne høsten er det mellomvalg tirsdag 6. november.

Selv om presidenten ikke er på valg, kan mellomvalget få mye å si for Trumps muligheter til å styre landet slik han vil. I dag har presidentens parti Republikanerne flertall i begge kamrene i Kongressen, både Representantenes Hus og Senatet. Det gjør at presidenten normalt vil kunne få gjennomført de tiltakene han ønsker. Det vil umiddelbart bli vanskeligere hvis Republikanerne mister flertallet i enten Senatet eller Representantenes Hus, eller begge.

Se stort videointervju med USA-kommentator Audun Tjomsland: Hvorfor er mellomvalget kritisk for Trump?

Alle de 345 representantene i Representantenes hus, og 35 av de 100 senatorene i Senatet, er på valg i november. I tillegg kommer 39 guvernører i delstater og i amerikanske territorier som Guam, Puerto Rico, US Virgin Islands og US Northern Mariana Islands.

President Donald Trump sammen med USAs «førstekone» Melania Trump og sønnen Barron. Scanpix/Reuters.
President Donald Trump sammen med USAs «førstekone» Melania Trump og sønnen Barron. Scanpix/Reuters.

Valget kalles Midterm (på norsk mellomvalg) fordi det kommer midt i presidentens første fireårsperiode. Om to år (2020) utløper presidentens første fireårsperiode, og han må stille til gjenvalg hvis han ønsker å fortsette som president ytterligere en fireårsperiode. I 2026 utløper presidentens annen termin, og han kan ikke stille til gjenvalg.

Bortsett fra blant Trumps kjernevelgere i den nordlige del av Midtvesten, viser meningsmålingene at det amerikanske folket ikke er spesielt begeistret over det de ser og hører om hva deres president gjør og sier. Det tyder på at demokratene kan gjøre et bedre valg enn de gjorde under presidentvalget i 2016, da Trump ble valgt.

Kommentar: Hvem er mest troverdig, Trump eller Cohen?

Tett løp

I øyeblikket viser snittet av alle de store meningsmålingene at republikanerne kan få 40,5 prosent mens demokratene ligger an til å få 45,3 prosent av stemmene. Demokratenes framgang synes å ha svekket seg noe de siste ukene. Ved valget i 2016 fikk republikanerne 45,9 prosent og demokratene 48 prosent av de avgitte stemmene, mens republikanerne likevel vant på grunn av flere valgmannsstemmer i USAs «Electoral college».

Det er i år ventet at flere kvinner vil stemme enn ved tidligere år. Ifølge meningsmålingene kan i overkant av 60 prosent av de kvinnelige velgerne tenke seg å avgi stemme ved valget i år, mens bare i overkant av 50 prosent av de mannlige velgerne sa at de vil avgi stemme. Flere kvinner til valgurnene i november kan bety en ulempe for Trump, fordi valgresultatene fra 2016 viser at kvinner i større grad stemte på de demokratiske kandidatene.

Trump ankommer Det hvite hus i helikopteret Marine One, 19. august 2018. Scanpix/EPA.
Trump ankommer Det hvite hus i helikopteret Marine One, 19. august 2018. Scanpix/EPA.

Forhåndsmanøvreringene foran mellomvalget er i full gang gjennom ekstravalg når folk i politiske posisjoner har trukket seg eller av andre grunner må erstattes, og nyvalg er nødvendig. Det gjennomføres også primærvalg (eller partimøter) for å finne ut hvem som skal bli partienes kandidater ved mellomvalget.

Kommentar: Trump vil ha forsvar i verdensrommet

Avgjørende mellomvalg

I år er mellomvalget svært viktig, fordi USA har en president som allerede i løpet av sine to første år har skapt store bølger både nasjonalt og internasjonalt. Politikk drives gjerne langs partipolitiske linjer, og det er av stor betydning hvilket av de to store partiene i USA, Det demokratiske parti eller Det republikanske parti, som har flertall i Kongressen. Enhver president trenger støtte i Kongressen for å kunne drive politikken han ønsker, både innenriks og utenriks.

Mens republikanerne i dag har presidenten som sin lett synlige leder, har demokratene for øyeblikket ingen klar leder. Det gir vanligvis presidentens parti en fordel, men det forutsetter at presidenten er noenlunde populær også ut over sine kjernevelgere.

I prinsippet skal den tapende kandidaten være opposisjonspartiets frontfigur, men den tapende kandidaten Hillary Clinton er ikke medlem av noe offisielt politisk forum og har i praksis trukket seg tilbake.

Det er derfor vanskelig for velgerne å se klart hva demokratene i øyeblikket står for, annet enn at de er imot Trump. Den partinøytrale Cook Report har studert meningsmålingene og resultatene ved partienes primærvalg og kommet til at demokratene likevel kan få flertall i Representantenes hus etter mellomvalget i år.

Kommentar: Trumps tvilsomme venner

Riksrett?

Det siste årets store usikkerhet knyttet til president Trump og hans eventuelt ulovlige samarbeid med agenter for en fremmed makt (Russland), vil utvilsomt fortsette inn i mellomvalget. Hvis etterforskningen skulle konkludere med at samarbeidet har vært ulovlig, vil Representantenes hus avgjøre om det skal innledes riksrettssak mot presidenten. Hvis det da er et republikansk flertall i

Robert Muellers etterforskning av eventuell russisk påvirkning av det amerikanske presidentvalget i 2016 pågår fortsatt for fullt. Scanpix/Reuters.
Robert Muellers etterforskning av eventuell russisk påvirkning av det amerikanske presidentvalget i 2016 pågår fortsatt for fullt. Scanpix/Reuters.

Representantenes hus, vil det være mindre sannsynlig at presidenten blir stilt for riksrett enn om demokratene har flertallet. Og det er på ingen måte sikkert at Trump vil bli dømt selv om han blir stilt for riksrett.

Det skjer imidlertid så mye i amerikansk politikk for tiden at det er umulig å være sikker i sin sak om utfallet av årets mellomvalg. Hvis det skulle bli demokratisk flertall i Representantenes hus eller i Senatet, vil det svekke presidentens makt. Presidentens republikanske kjernevelgere er fortsatt lojale overfor ham, men blant demokratene er det neppe mange nok som støtter Trumps sterkt konservative linje.

Noen store tema ved årets mellomvalg:

 • Er velgerflertallet for eller imot Trumps spesielle form for konservativ ideologi, som omfatter sterk begrensning av innvandringen til USA, ønsket om å bygge mur langs grensen mot Mexico og etablere innreiseforbud til USA for muslimer?
 • Trump ha
  USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin møttes i Finland 16. juli. Scanpix/Reuters.
  USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin møttes i Finland 16. juli. Scanpix/Reuters.
  r startet handelskrig mellom USA og mange andre viktige industriland, inkludert Tyrkia. Spiller det noen rolle for velgerne ved mellomvalget i november?
 • Hvor viktig er Trumps skattereform, som skal ha gitt store velgergrupper bedre personlig økonomi, samtidig som arbeidsledigheten er rekordlav? I hvilken retning vil velgerne bli påvirket av Trumps forsøk på å fjerne helseforsikringen Affordable Health Care (Obamacare)? Hva synes velgerne om Trumps utenrikspolitikk, med positive signaler overfor land som Nord-Korea, mens han er skeptisk til NATO?
 • Hvorfor er Trump så overbærende og vennligstilt overfor Russlands president Vladimir Putin, og samtidig uventet skeptisk overfor gamle allierte som Canada, NATO og EU?
 • Og hva synes velgerne om å trekke USA ut av atomavtalen med Iran og av Paris-avtalen om klima?


Flere innlegg fra Audun Tjomsland:

Lys i Trumps økonomiske tunnel

Viktige samtaleopptak i «Russiagate»

Trumps falske nyheter splitter USA

Russerne fortsetter presset mot USA

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 Tyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03 Irakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40 Fire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31 Telenor har stabilisert flere av tjenestene17:12 Ørjan Nyland med tap i Premier League-debuten
Siste nytt
18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenTyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03VerdenIrakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40NorgeFire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31NorgeTelenor har stabilisert flere av tjenestene17:12SportØrjan Nyland med tap i Premier League-debuten
Populært