Åpen for alle - alltid

Trumps svarteste dag hittil

Nettet snører seg rundt Donald Trump.
Nettet snører seg rundt Donald Trump. Foto: Mandel Ngan / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange i Det hvite hus har grunn til å skjelve i buksene i dag, mener Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump har ikke vært på tiltalebenken, men det var likevel en meget dårlig dag for ham da to av hans nærmeste medarbeidere fikk sine dommer i retten. Skandalene rundt president Trump og hans utøvelse av presidentrollen ble dermed bragt dit de hører hjemme, nemlig i Det hvite hus. Det er dårlig timing å få et slikt svart døgn to måneder før det viktige mellomvalget til Kongressen og viktige posisjoner i mange delstater den 6. november i år.

Mest alvorlig var det at Trumps tidligere private advokat og «fikser», Michael Cohen, innrømmet å ha betalt to kvinner for å holde tett om deres utenomekteskapelige forhold til presidenten, fordi det kunne skade Trumps rykte i valgkampen om de snakket offentlig om saken.

Cohen innrømte at han betalte kvinnene, og at det var etter oppfordring fra og i samråd med Trump. Det til tross for at TV-selskapene igjen og igjen har vist opptak fra passasjerkabinen i presidentflyet Air Force 1, hvor presidenten forsikrer at han ikke kjente til noen slik betaling. Problemet var også at hysj-pengene ikke ble innrapportert som valgkampbidrag, og det skulle vært gjort i henhold til amerikansk valglov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Giuliani om Cohen-saken: Ingen anklager mot Trump

Manaforts fall

Den andre var Paul Manafort, som var leder for Trumps virksomhet i deler av valgkampen i 2016. Han var tiltalt for 18 tilfeller av økonomiske forbrytelser i årene da han var rådgiver for russiske politikere og oligarker i Ukraina med nær kontakt til den russiske president Vladimir Putin. Han bidro derved til at Ukraina gikk inn i den russiske sfære av land etter at det kommunistiske Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991. Han kunne oppfattes som en frontmann for både Putins og Trumps interesser i Russland. Manafort ble dømt for åtte av de forholdene han var tiltalt for, men ikke for de resterende 10.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er likevel lite å glede seg over for ham, fordi det han er dømt for, vil kunne gi ham minst 40 år i fengsel.

Det er mange andre i miljøet rundt Det hvite hus som i dag har grunn til å skjelve i buksene når nå justisdepartementets spesialetterforskere med Robert Mueller i spissen ser ut til å ha satt opp tempoet i etterforskningen av den mulige innblanding som russiske agenter kan ha gjort for å påvirke utfallet av presidentvalget i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Giuliani om Cohen-saken: Ingen anklager mot Trump

Fremmede makter og Trump jr.

Noe Mueller gjerne vil finne ut av, er om Donald Trump eller noen av hans nærmeste medarbeidere har vært med på samarbeidet med en fremmed makt.

Blant andre som har vært og fortsatt er i Mueller søkelys, er presidentens sønn Donald Trump jr, som i juni 2016 deltok i et møte med russiske representanter i Trump Tower i New York for å få negativ informasjon om Trumps motkandidat Hillary Clinton. Da Trump jr. ble invitert til møtet, svarte han begeistret «I’ll love it» og deltok i møtet.

Han sa senere at det kom ikke noe ut av møtet. Men skaden var likevel gjort ved at Trump jr. og hans medarbeidere deltok i møtet med russiske agenter. Trump senior skjønte problemet og satte seg ned og skrev et såkalt referat fra møte, slik at det ville se ut som om møtet handlet om adopsjon av småbarn fra Russland til USA, altså noe helt annet enn «dritt» om Clinton.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant andre som er mer eller mindre villige til å samarbeide med FBI, er Rick Gates som var Manaforts forretningspartner i USA og i Ukraina, og som har innrømmet de økonomiske lovbruddene han er tiltalt for. En annen er tidligere general Michael Flynn, som var Trumps nærmeste rådgiver før valget. Han ble nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus i begynnelsen av Trumps presidentperiode, inntil Flynn løy overfor visepresident Pence om et møte Trump hadde hatt i den russiske ambassaden i Washington. Flynn ble oppsagt etter 23 dager i stillingen og samarbeider nå med FBI.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Godt stoff» og «drittpakker»

En tredje person er George Papadopoulos, som var utenrikspolitisk rådgiver for Trump under valgkampen, og som også har innrømmet sine lovbrudd. Trump har forsøkt å distansere seg fra Papadopoulos og sagt at han ikke var noe annet enn en «kaffegutt» på møtene i kampanjeledelsen. Men han figurerer på bilder hvor han sitter ved bordet sammen med andre rådgivere. Og han var den som ufrivillig satte i gang prosessen som førte til Russergate-etterforskningen. Papadopoulos deltok i et fuktig lunsjmøte med en australsk diplomat i London i begynnelsen av valgkampen i 2016, da han fortalte diplomaten at Trump-kampanjen hadde fått mye «godt» stoff fra russerne til bruk i sine «drittpakker» om Clinton.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et slikt samarbeid med russerne bekymret den australske diplomaten, som meldte fra til sine amerikanske kolleger. Disse fikk dermed satte i gang en undersøkelse av påstandene, noe som i mai 2017 førte til at justisdepartementet utnevnte den tidligere FBI-sjefen Robert Mueller til spesialetterforsker av mulig russisk innblanding i den amerikanske valgkampen i 2016 og andre forhold som kunne ha tilknytning til dette.

Bare et par dager før rettsmøtene vedrørende Cohen og Manafort fant sted, kom nyheten ut om at datagiganten Microsoft hadde avslørt og stanset forsøk fra russiske hackere på å ødelegge vital datakommunikasjon i USA. Der finnes nå så mange tegn som tyder på at russerne var meget aktive på hackerfronten under valgkampen i 2016, og de synes nå å være i gang igjen foran det viktige mellomvalget den 6. november i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukjente konsekvenser

Det må gjentas at det som har skjedd de siste dagene ikke berører Trump direkte, selv om han hevdes av Cohen å ha vært medskyldig i Cohens lovbrudd. Og det er ikke bevist at Trump selv har begått straffbare forhold, noe en ulovlig sammensvergelse med en fremmed stat er.

Trump har vært svært aktiv i informasjonskrigen om sin egen uskyld, samtidig som han ifølge sannhetskontrollen i Washington Post har løyet offentlig flere enn 4.200 ganger i sin tid som president. Han er blitt kjent for å bruke begrepene «falske nyheter» og «alternative sannheter», mens han nåværende personlige advokat Rudy Giuliani gjorde seg spesielt bemerket med å innføre begrepet at «sant er ikke sant», hva han enn mener med det.

Det gjenstår nå å se hvem som skjelver så mye at de blir stående bukseløse igjen når Mueller for alvor setter i gang innspurten i etterforskningen av russiske agenter i amerikansk politikk og valgkamp. Og hvilke konsekvenser det eventuelt kan få for presidenten selv.

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.