Trumps falske nyheter splitter Amerika

Donald Trump omtaler journalister som «fiender av folket».
Donald Trump omtaler journalister som «fiender av folket». Foto: Mandel Ngan / AFP

Trumps presidentskap er preget av påstander om «fake news» og «alternative facts». Hans troverdighet i befolkningen som helhet er lav, men blant sine kjernevelgere har han høy troverdighet. Der er det mediene som har lav troverdighet, mener Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

De første gangene USAs president og hans folk snakket om falske nyheter (fake news) og alternative fakta (alternative facts) førte det bare til noen skuldertrekk. Enten består nyhetene av ekte nyheter og sann informasjon, ellers er det verken nyheter eller fakta. Dette er blitt sentrale begreper i Trumps massive kanonade mot journalister og det frie ord i et demokrati som USA. Trump har en egen evne til å gjenta også sine mest uhyrlige uttalelser så ofte at de blir så vanlige at de «nesten» blir godtatt.

Det har utviklet seg til et hovedbudskap fra president Trump til det amerikanske folk, at «journalister er fiender av folket». Vi nordmenn har et spesielt forhold til Ibsens «En folkefiende» fra 1882, som har fått ny aktualitet i USA og er i år blitt spilt på teater både i Chicago og Minneapolis.

Så kanskje bør Jerome Kiltys «Kjære løgnhals» (Dear liar) for balansens skyld bli et like aktuelt teaterstykke, med en viss president i den mannlige hovedrollen.

Spøk til side; for det er ikke latterlig at USAs president bruker store deler av sin offentlige kommunikasjon til å anklage en hel yrkesgruppe for å være «sick people» (syke mennesker). Dette er for det meste høyst oppegående journalister som ikke gjør annet enn å utøve journalistenes plikt og rett i henhold til grunnloven.

En av dem om reagerte kraftig da Trump som president startet sin kanonade av det som er blitt en ustoppelig og grotesk utskjelling av pressen, var presidentens partifelle, den republikanske senatoren Jeff Flake fra Arizona. Han sa at presidentens uttalelse var helt uten sidestykke en uberettiget kritikk av mediene. Senator Jeff Flake har også ved andre anledninger kritisert Trump, og kunngjorde i oktober 2017 at han ikke vil søke gjenvalg som senator.

Trump pekte ut avisen New York Times og fjernsynsstasjonene ABC, CBS, CNN og NBC som fiender av det amerikanske folk.

Donald Trump har i store deler av sin tid som president gjentatt – nesten hver eneste dag - fra talerstolen på politiske møter for begeistrede tilhengere, og på Twitter til tusenvis av lesere. Hans utskjelling av mediene og det frie ord er blitt et kjennetegn på Trumps presidentskap. Hans holdning til den frie pressen som normalt er et tegn på et velfungerende demokrati, splitter i dag det amerikanske folk.

Ingen venter at verken presidenter eller andre mennesker i utsatte posisjoner alltid skal være enige i de holdningene pressen gir uttrykk for. Det er likevel langt derfra til å karakterisere alle journalister som «folkets fiender».

«Alle amerikanske presidentene har fra tid til annen vært irritert på mediene. Men ingen av dem har noen gang kalt mediene for folkets fiende», tvitret David Axelrod, en av president Obamas mest sentrale rådgivere.

Enkelte av presidentens støttespillere har noe motstrebende støttet hans harde ord om USAs frie presse. Presidentens pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders nektet imidlertid på en pressebriefing siste uke å si om hun er enig eller ikke i presidentens påstand om at mediene er folkets fiende, etter å ha blitt sterkt presset av særlig CNNs representant i pressekorpset. Det foregikk for åpent kamera og med hele pressekorpset i Det hvite hus til stede. Hun sa: «Jeg har tatt opp dette spørsmålet. Jeg har sagt mitt. Jeg er her for å snakke på vegne av presidenten. Og han har gjort sitt syn klart». Hun har helt rett. Presidenten mener dette.

Presidenten dro senere på dagen til valgkampmøte i Wilkes-Barre i Pennsylvania, hvor han klagde over at mediene feilrapporterer fra hans møter med utenlandske ledere som Vladimir Putin, Kim Jong-un og Dronning Elizabeth. De skriver feil, fordi de er «fake, fake, disgusting news» (falske, falske, avskyelige nyheter).

Så pekte han på gruppen av pressefolk ved valgmøtet Wilkes-Barre og beskrev journalistene der som «horrible, horrendous people» (forferdelige, fryktelige folk).

Ivanka Trump, som er presidentens datter og en av hans nærmeste rådgivere, ble også presset til å kommentere farens uttalelser. Hun sa at hun selv hadde hatt dårlig erfaring med at ikke alle reportere hadde fortalt sannheten om henne. Men hun mente likevel ikke at media er folkets fiende». Trump tvitret deretter at Ivanka har rett når hun svarer nei til at alle mediene er «fiender av folket», fordi det er etter hans mening bare de som bringer Fake News som er «fiender av folket». Det er imidlertid en stor andel av antall medier.

En av presidentens mest lojale medarbeidere, rådgiver Kellyanne Conway, sa på CBS’ «Face the Nation» sist helg at presidenten kun refererte til «noen reportere» som ifølge henne ikke alltid forteller sannheten. Jeg mener at ikke alle journalister er folkets fiender, sa hun.

Trumps syn på mediene er blant kritikere karakterisert som en forløper til Josef Stalins behandling av folk han oppfattet som «fiender av Sovjet-staten» og sendt til arbeidsleire eller i døden.

I mediekretser utvikler det seg nå en frykt for at Trump med sine hatefylte uttrykk, kan påvirke enkelte av sine tilhengere til å skyte mot pressefolk. Dette ble aktualisert nylig, da fem mennesker ble drept da en mann med skytevåpen stormet inn i redaksjonslokalet til avisen The Capital Gazette i Annapolis, Maryland. Dette hadde intet med Trump å gjøre, men det hadde å gjøre med misnøye med noe avisen hadde skrevet om ham. Drapsmannen følte seg uthengt av avisen og hadde anlagt rettssak, som han for øvrig tapte.

Professor Mitchell Orenstein i russiske og østeuropeiske studier ved Universitetet i Pennsylvania, er i det ironiske hjørnet og tvitrer: «Sjarmerende at vår ikke-utdannede president makter å bruke Stalins ord og skape en viss historisk gjenklang i uttrykket «fiende av folket».

President Trump vil kun ha positiv omtale om seg selv og om det han gjør, alt annet enn positive nyheter er «fake news». Samtidig forlanger han at alle hans kritikere skal omtales negativt.

New York Times utgiver, Arthur Gregg Sulzberger, har hatt møte med Trump, hvor Sulzberger innstendig oppfordret presidenten til ikke å kalle journaliser for «folkets fiender». Sulzberger mener at den type uttalelser fra presidenten kan lede til vold mot journaliser. Ifølge magasinet The New Yorker overleverte Sulzberger til presidenten en FN-rapport om farene ved ikke å anerkjenne en fri presse, og at dette kan gli over i feilinformasjon, demagogi og forhold som karakteriserer autoritære regimer. Trump tvitret at møtet med Sulzberger hadde vært et godt møte. Men Trump tvitret senere til at han hadde brukt mye tid på den store mengder av falske nyhetene som mediene sprer, og hvordan «falske nyheter nå var blitt et begrep: Fiender av folket! Trist.»

Men presidenten fortsatte i en tvitring med at «Fake News er folkets fiende. De som formidler «fake news» kan forårsake krig. De er meget farlige og syke».

Carl Bernstein, som var journalist i Washington Post i Nixon-perioden og var en av de to journalistene som bidro sterkest til at Nixon valgte å trekke seg for ikke å bli felt Kongressen i riksrett. Han skrev at «den mest alvorlige av folkets fiender er presidenter som alltid lyver.

Trumps angrep mot mediene er mer forræderske enn Nixons angrep, mener Bernstein.

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:43 Klimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:25 Kvinnenes hopprenn utsatt til 14.3012:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr
Siste nytt
13:43VerdenKlimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:25SportKvinnenes hopprenn utsatt til 14.3012:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr
Populært