Dommerkandidat freder trolig president Trump

President Trump og høyesteretts-kandidat Kavanaugh i Det hvite hus mandag. Scanpix/AP.
President Trump og høyesteretts-kandidat Kavanaugh i Det hvite hus mandag. Scanpix/AP. Foto: Evan Vucci / AP

Det føres et høyt spill om den politiske sammensetning av dommerne i USAs høyesterett, for å kunne møte et eventuelt forsøk på å tiltale presidenten for eventuelt ulovlig samarbeid med russiske agenter før presidentvalget i 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

En kongress delt nærmest på midten vil snart begynne debatten om nominasjonen av Kavanaugh. Scanpix/AFP.
En kongress delt nærmest på midten vil snart begynne debatten om nominasjonen av Kavanaugh. Scanpix/AFP.

Brett Kavanaugh ble nylig nominert av presidenten til å bli dommer i USAs høyesterett. Hvis han blir godkjent av senatet kan han snart stå overfor spørsmål som kan avgjøre Trump-regjeringens fremtid.

Hvis den nylig utpekte kandidaten svarer «feil» i forhold til hva presidenten mener, vil han bidra til å styrte presidenten som utpekte ham, Donald Trump. Det er neppe sannsynlig.

Trumps støttespillere er opptatt av å skjerme presidenten fra fortsatt etterforskning eller tiltale mens hans sitter i presidentembetet.

Hvis høyesterett tillater at Trump kan bli tiltalt og forhørt mens han sitter i Det hvite hus, og han bevisst eller ubevisst avgir falsk forklaring til FBI eller justisdepartementets etterforskere, kan det velte Trump ut av verdens mektigste jobb.

Rollen dommerne i amerikansk høyesterett har er langt mer politisk enn vi er vant med i Norge. En konservativ president som Donald Trump fra det republikanske partiet vil derfor sørge for å nominere kandidater som er konservative republikanere, og er enig med presidenten i det meste.

Trump ga på forhånd beskjed om at han kun ville nominere kandidater som har et konservativt syn på spørsmål som rett til å bære våpen, ekteskap mellom personer av samme kjønn og spørsmål omkring kvinners rett til abort.

Brett Kavanaugh tilfredsstiller disse kriteriene, og han er mer konservativ enn den dommeren han eventuelt skal erstatte, Anthony Kennedy.

Det er imidlertid fortsatt uvisst om Kavanaugh vil bli godkjent av Sentatet. Der er det 100 senatorer, og blant disse har republikanerne et snaut flertall. Kampen for å få Kavanaugh godkjent har allerede startet.

Lederen for den demokratiske mindretall i Senatet, Chuck Schumer, har sagt han vil kjempe alt han kan for å stanse Kavanaughs kandidatur, som han mener vil kunne redusere millioner amerikaneres personlige frihet. Mindretallslederen i Representantenes Hus, Nancy Pelosi, frykter en innskrenkning av kvinners rettigheter og mulighetene for gode helsetjenester for alle.

Det er sannsynlig, men foreløpig uklart om alle republikanerne i Senatet vil støtte «Trumps mann».

Visepresident Mike Pence og dommer Brett Kavanaugh ankommer den amerikanske kongressen 10. juli.l Scanpix/AFP. Foto: Alex Edelman / AFP
Visepresident Mike Pence og dommer Brett Kavanaugh ankommer den amerikanske kongressen 10. juli.l Scanpix/AFP. Foto: Alex Edelman / AFP

I mer enn et år har det amerikanske justisdepartement under ledelse av spesialetterforsker Robert Mueller undersøkt om president Donald Trump eller noen av hans nære medarbeidere hadde ulovlig samarbeid med russiske agenter for å påvirke utfallet av presidentvalget.

På motsatt side i den offentlige debatt, forsøker presidentens medarbeidere å forsvare presidenten og hevder at en president ikke bør kunne tiltales eller avhøres mens han sitter ved makten. Trump støttes nå av et forsvarsteam under ledelse av advokat og PR-mann Rudy Giuliani, som var borgemester i New York under terrorangrepene 9. september 2011.

Spørsmålet om den amerikanske presidenten kan tiltales for lovbrudd mens han er president, er mer aktuelt nå enn noen gang siden 1970-årenes Watergate-sak mot Richard Nixon og 1990-årenes Lewinsky-sak mot Bill Clinton.

Nixon unngikk tiltale ved å trekke seg frivillig fra presidentembetet, mens Bill Clinton ble stilt for riksrett, hvor han ble frikjent av Senatet.

Dersom Trump skulle nekte å la seg avhøre av justisdepartementets etterforskere som mistenker ham for å ha deltatt i en ulovlig sammensvergelse med agenter for en fremmed makt (Russland), vil selve spørsmålet om å avhøre en president kunne bli en sak som USAs høyesterett må avgjøre.

Derfor får valget av ny dommer i høyesterett nå få spesiell betydning i spørsmålet som har dominert politikken i Washington i mer enn ett år. Giuliani og hans folk har gjort det de kan for å bagatellisere Trump-kampanjens kontakt med representanter for russiske myndigheter.

Trump selv har både muntlig og på Twitter insistert på at «der ikke har vært noen sammensvergelse».

Trumps manglende evne til å holde seg til sannheten under intervjuer er vel kjent, og hans tilhengere frykter at han bevisst eller ubevisst skal uttale seg usant under forhør. Som kjent er det ulovlig å lyve under forhør av FBI, og slike usannheter kan før til at presidenten vil bli stilt for riksrett.

Etterforskningen av et mulig ulovlig samarbeid mellom Trumps folk og russiske agenter i 2016, synes nå å nærme seg en konklusjon, og høyesterett vil trolig stå overfor en rekke avgjørende spørsmål om presidentens framtid.

Demonstrasjon til støtte for kvinners abortrettigheter i New York 10. juli. Scanpix/EPA.
Demonstrasjon til støtte for kvinners abortrettigheter i New York 10. juli. Scanpix/EPA.

Dommer Kavanaugh arbeidet som juridisk rådgiver for spesialetterforsker Kenneth Starr i Lewinsky-saken. Da syntes han ikke å ha hatt noen betenkeligheter med å innkalle Clinton til forhør mens han var president, eller å stille ham for riksrett.

Minoritetslederen i senatet, Chuck Schumer, sier «alt vil dreie seg om helsetjenester» under debatten om Kavanaughs kandidatur. Scanpix/AP.
Minoritetslederen i senatet, Chuck Schumer, sier «alt vil dreie seg om helsetjenester» under debatten om Kavanaughs kandidatur. Scanpix/AP.

Men i en artikkel i det juridiske tidsskriftet Minnesota Law Review i 2009 skrev Kavanaugh at han ikke er tilhenger av at en president skal bli satt under tiltale og bli innkalt til forhør mens han sitter i embetet. Han tar utgangspunkt i den situasjonen president Clinton var i som president, og skriver at etterforskningen av Clinton kan ha vært uheldig: Det hadde åpenbart vært bedre for nasjonen om president Clinton kunne fått fokusert på Osama Bin Laden og trusselen fra al-Qaida etter angrepene mot de amerikanske ambassadene i Tanzania og Kenya i 1998, uten å bli distrahert av sex-påstandene fra Paula Jones. Kavanaugh foreslo i stedet som prinsipp at en sittende president verken burde blitt saksøkt, tiltalt eller ført rettssak mot, eller endog avhørt av etterforskere, mens han sitter i embetet.

Det kan ikke være tvil om at dette er et standpunkt som passer for president Trump i dagens situasjon.Flere Stemmer-innlegg fra Audun Tjomsland:

Døende Brexit kan utvide krisen

Trump undervurderer Europa grovt

NATO i Trumps nye verdensorden

Vil gjøre USA til «et land i sitt bilde»

Asylsøkere hovedsak ved USAs mellomvalg


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 KCNA: Nord-Korea har utført en viktig rakettest03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56 Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23 Fylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37 Polfarer Mike Horn falt ned i råk14:11 Overlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08 Vitne har meldt seg i Tromsø14:00 Bolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46 Spektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43 Ronny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36 Nobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20 Iran utveksler spiondømt fange med USA13:19 Svensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51 Politiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39 Ordføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35 Ingen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17 46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48 Johaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27 – Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57 Homoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40 25 demonstranter drept i Bagdad10:35 NSBs navnebytte kan bli billigere10:11 Kilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08 Én av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Mange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade
Siste nytt
04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenKCNA: Nord-Korea har utført en viktig rakettest03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56SportAnthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23NorgeFylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37PolitikkPolfarer Mike Horn falt ned i råk14:11SportOverlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08NorgeVitne har meldt seg i Tromsø14:00SportBolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46SportSpektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43SportRonny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36VerdenNobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20VerdenIran utveksler spiondømt fange med USA13:19SportSvensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51NorgePolitiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39PolitikkOrdføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35NorgeIngen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17Norge46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48SportJohaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27Penger– Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57PolitikkHomoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40Verden25 demonstranter drept i Bagdad10:35NorgeNSBs navnebytte kan bli billigere10:11VerdenKilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08MotorÉn av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeMange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade
Populært