Dommerkandidat freder trolig president Trump

President Trump og høyesteretts-kandidat Kavanaugh i Det hvite hus mandag. Scanpix/AP.
President Trump og høyesteretts-kandidat Kavanaugh i Det hvite hus mandag. Scanpix/AP. Foto: Evan Vucci / AP

Det føres et høyt spill om den politiske sammensetning av dommerne i USAs høyesterett, for å kunne møte et eventuelt forsøk på å tiltale presidenten for eventuelt ulovlig samarbeid med russiske agenter før presidentvalget i 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

En kongress delt nærmest på midten vil snart begynne debatten om nominasjonen av Kavanaugh. Scanpix/AFP.
En kongress delt nærmest på midten vil snart begynne debatten om nominasjonen av Kavanaugh. Scanpix/AFP.

Brett Kavanaugh ble nylig nominert av presidenten til å bli dommer i USAs høyesterett. Hvis han blir godkjent av senatet kan han snart stå overfor spørsmål som kan avgjøre Trump-regjeringens fremtid.

Hvis den nylig utpekte kandidaten svarer «feil» i forhold til hva presidenten mener, vil han bidra til å styrte presidenten som utpekte ham, Donald Trump. Det er neppe sannsynlig.

Trumps støttespillere er opptatt av å skjerme presidenten fra fortsatt etterforskning eller tiltale mens hans sitter i presidentembetet.

Hvis høyesterett tillater at Trump kan bli tiltalt og forhørt mens han sitter i Det hvite hus, og han bevisst eller ubevisst avgir falsk forklaring til FBI eller justisdepartementets etterforskere, kan det velte Trump ut av verdens mektigste jobb.

Rollen dommerne i amerikansk høyesterett har er langt mer politisk enn vi er vant med i Norge. En konservativ president som Donald Trump fra det republikanske partiet vil derfor sørge for å nominere kandidater som er konservative republikanere, og er enig med presidenten i det meste.

Trump ga på forhånd beskjed om at han kun ville nominere kandidater som har et konservativt syn på spørsmål som rett til å bære våpen, ekteskap mellom personer av samme kjønn og spørsmål omkring kvinners rett til abort.

Brett Kavanaugh tilfredsstiller disse kriteriene, og han er mer konservativ enn den dommeren han eventuelt skal erstatte, Anthony Kennedy.

Det er imidlertid fortsatt uvisst om Kavanaugh vil bli godkjent av Sentatet. Der er det 100 senatorer, og blant disse har republikanerne et snaut flertall. Kampen for å få Kavanaugh godkjent har allerede startet.

Lederen for den demokratiske mindretall i Senatet, Chuck Schumer, har sagt han vil kjempe alt han kan for å stanse Kavanaughs kandidatur, som han mener vil kunne redusere millioner amerikaneres personlige frihet. Mindretallslederen i Representantenes Hus, Nancy Pelosi, frykter en innskrenkning av kvinners rettigheter og mulighetene for gode helsetjenester for alle.

Det er sannsynlig, men foreløpig uklart om alle republikanerne i Senatet vil støtte «Trumps mann».

Visepresident Mike Pence og dommer Brett Kavanaugh ankommer den amerikanske kongressen 10. juli.l Scanpix/AFP. Foto: Alex Edelman / AFP
Visepresident Mike Pence og dommer Brett Kavanaugh ankommer den amerikanske kongressen 10. juli.l Scanpix/AFP. Foto: Alex Edelman / AFP

I mer enn et år har det amerikanske justisdepartement under ledelse av spesialetterforsker Robert Mueller undersøkt om president Donald Trump eller noen av hans nære medarbeidere hadde ulovlig samarbeid med russiske agenter for å påvirke utfallet av presidentvalget.

På motsatt side i den offentlige debatt, forsøker presidentens medarbeidere å forsvare presidenten og hevder at en president ikke bør kunne tiltales eller avhøres mens han sitter ved makten. Trump støttes nå av et forsvarsteam under ledelse av advokat og PR-mann Rudy Giuliani, som var borgemester i New York under terrorangrepene 9. september 2011.

Spørsmålet om den amerikanske presidenten kan tiltales for lovbrudd mens han er president, er mer aktuelt nå enn noen gang siden 1970-årenes Watergate-sak mot Richard Nixon og 1990-årenes Lewinsky-sak mot Bill Clinton.

Nixon unngikk tiltale ved å trekke seg frivillig fra presidentembetet, mens Bill Clinton ble stilt for riksrett, hvor han ble frikjent av Senatet.

Dersom Trump skulle nekte å la seg avhøre av justisdepartementets etterforskere som mistenker ham for å ha deltatt i en ulovlig sammensvergelse med agenter for en fremmed makt (Russland), vil selve spørsmålet om å avhøre en president kunne bli en sak som USAs høyesterett må avgjøre.

Derfor får valget av ny dommer i høyesterett nå få spesiell betydning i spørsmålet som har dominert politikken i Washington i mer enn ett år. Giuliani og hans folk har gjort det de kan for å bagatellisere Trump-kampanjens kontakt med representanter for russiske myndigheter.

Trump selv har både muntlig og på Twitter insistert på at «der ikke har vært noen sammensvergelse».

Trumps manglende evne til å holde seg til sannheten under intervjuer er vel kjent, og hans tilhengere frykter at han bevisst eller ubevisst skal uttale seg usant under forhør. Som kjent er det ulovlig å lyve under forhør av FBI, og slike usannheter kan før til at presidenten vil bli stilt for riksrett.

Etterforskningen av et mulig ulovlig samarbeid mellom Trumps folk og russiske agenter i 2016, synes nå å nærme seg en konklusjon, og høyesterett vil trolig stå overfor en rekke avgjørende spørsmål om presidentens framtid.

Demonstrasjon til støtte for kvinners abortrettigheter i New York 10. juli. Scanpix/EPA.
Demonstrasjon til støtte for kvinners abortrettigheter i New York 10. juli. Scanpix/EPA.

Dommer Kavanaugh arbeidet som juridisk rådgiver for spesialetterforsker Kenneth Starr i Lewinsky-saken. Da syntes han ikke å ha hatt noen betenkeligheter med å innkalle Clinton til forhør mens han var president, eller å stille ham for riksrett.

Minoritetslederen i senatet, Chuck Schumer, sier «alt vil dreie seg om helsetjenester» under debatten om Kavanaughs kandidatur. Scanpix/AP.
Minoritetslederen i senatet, Chuck Schumer, sier «alt vil dreie seg om helsetjenester» under debatten om Kavanaughs kandidatur. Scanpix/AP.

Men i en artikkel i det juridiske tidsskriftet Minnesota Law Review i 2009 skrev Kavanaugh at han ikke er tilhenger av at en president skal bli satt under tiltale og bli innkalt til forhør mens han sitter i embetet. Han tar utgangspunkt i den situasjonen president Clinton var i som president, og skriver at etterforskningen av Clinton kan ha vært uheldig: Det hadde åpenbart vært bedre for nasjonen om president Clinton kunne fått fokusert på Osama Bin Laden og trusselen fra al-Qaida etter angrepene mot de amerikanske ambassadene i Tanzania og Kenya i 1998, uten å bli distrahert av sex-påstandene fra Paula Jones. Kavanaugh foreslo i stedet som prinsipp at en sittende president verken burde blitt saksøkt, tiltalt eller ført rettssak mot, eller endog avhørt av etterforskere, mens han sitter i embetet.

Det kan ikke være tvil om at dette er et standpunkt som passer for president Trump i dagens situasjon.Flere Stemmer-innlegg fra Audun Tjomsland:

Døende Brexit kan utvide krisen

Trump undervurderer Europa grovt

NATO i Trumps nye verdensorden

Vil gjøre USA til «et land i sitt bilde»

Asylsøkere hovedsak ved USAs mellomvalg


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken15:55 Moe Wold ble matchvinner for LSK15:54 LSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51 Klepp ydmyket Stabæk
Siste nytt
23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken15:55SportMoe Wold ble matchvinner for LSK15:54SportLSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51SportKlepp ydmyket Stabæk
Populært