Norsk skuffelse da Harvey vant VM-femmila

Kanadiske Alex Harvey går inn til seier. I bakgrunnen kjemper Johnsrud Sundby (th) med britiske Andrew Musgrave om fjerdeplassen. Briten vant. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Femmila i Lahti ga kun 5.-plass for Røa-løperen Martin Johnsrud Sundby. På femmila ble han slått av britiske Andrew Musgrave.

Sundby ga alt i kampen om gullet han så lenge har lengtet etter, men han klarte ikke å riste av seg de mest spurtsterke konkurrentene på slutten av løpet i fristil.

Alex Harvey fra Canada var overlegen på oppløpet og tok gullet. Russeren Sergej Ustjugov tok sølvmedaljen, mens hjemmenasjonen kunne juble for bronse ved Matti Heikkinen.

Sundby startet sin langspurt omtrent to kilometer før mål. Mange løpere falt av, mens seks mann var med i kampen om medaljene. Briten Andrew Musgrave ble overraskende nummer fire, mens Sjur Røthe endte på 6.-plass.

Gløersen-rykk

Anders Gløersen rykket fra feltet alene tidlig i løpet, men ble tatt igjen etter å ha gått ensom i tet i elleve-tolv kilometer. Han ledet på det meste med drøyt tjue sekunder.

– Det var kjemperaske forhold, og jeg tenkte at jeg skulle gå hardt slik at de andre på laget kunne spare seg litt. Jeg er egentlig fornøyd med måten jeg løste det på, men jeg hadde ikke krefter igjen på slutten, sa Gløersen til NRK.

Han endte sist av de norske herrene på 11.-plass. Tittelforsvarer Petter Northug ble nummer 8, mens Hans Christer Holund tok 10.-plassen.

Mangler gullet

Sundby har aldri tatt medalje på 50 kilometer i mesterskap og har heller ikke individuelt gull. Det er blitt to sølvmedaljer i Lahti, mens han også var med på gullaget på stafetten fredag.

Særlig Ustjugov har plaget nordmannen under årets VM. Russeren avgjorde en intens duell mellom de to på 30 kilometer skiathlon, og i tillegg har han tatt gull på lagsprint og sølv på både sprint, stafett og 50 kilometer.