Bjørgen håper på rask astmaavklaring

Marit Bjørgen erkjenner at astmadiskusjonen ikke kommer til å gå over med det første. Hun håper at granskningsutvalget kommer med en avklaring så raskt som mulig.

Bjørgen: – Jeg hadde ikke kjempet i toppen uten astmamedisin. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Saken kommer jo til å være med oss. Jeg håper granskningsutvalget kommer med et svar ganske raskt. Det kan fort gå fram til jul, men jeg tror jo fortere de kommer til bunns i det, jo bedre er det. Men det går nok ikke over med det første. Vi må bare stole på at det vi gjør er riktig, sa hun til NTB.

Bjørgen fikk selv påvist astma i 2009.

– Jeg har brukt Symbicort siden det. Jeg må jo si at jeg ikke hadde klart å være i toppen om ikke jeg hadde tatt det, men samtidig må jeg jo legge til at det krever en utrolig stor jobb, og det er mye trening som kreves for å være med. Det er ikke på grunn av astmamedisinen at jeg er der, men det er jo en del av det at jeg skal fungere for å være med å kjempe helt i toppen.

Vil påvirke sesongen

Martin Johnsrud Sundby ble i sommer dømt for brudd på antidopingreglene som følge av at han ikke hadde søkt om medisinsk fritak for bruk av astmamedisin. Dopingpanelet i Det internasjonale skiforbundet (FIS) frikjente nordmannen, men WADA anket avgjørelsen inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS), der han ble felt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden har debatten rundt medisinbruken i det norske langrennslandslaget rast.

Bjørgen erkjenner at diskusjonen kommer til å påvirke sesongen.

– Hvis man leser ting ut ifra mediene, skjønner jeg at folk spekulerer. Det er litt trist og man merker jo selv at man blir litt usikker på om man gjør ting riktig, sa langrennsdronningen, som la til at hun er glad for at et utvalg nå skal gjennomgå rutinene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mot restriksjoner på stavlengdene i langrenn

Trygg

– Jeg er glad for at det har blitt satt ned et utvalg som skal se på våre rutiner. Kanskje er det noe vi må endre på, men jeg føler meg trygg på at vi har gjort ting riktig, fortalte hun.

Avsløringer av at friske utøvere skal ha fått tilbud om astmamedisin, og forskningsprosjekter som har vært gjennomført uten nødvendig godkjennelse, er noe av det som har preget overskriftene.

Konkurrenter og trenere fra andre nasjoner har rettet kritikk mot det norske lagets medisinbruk og måten Norges Skiforbund har håndtert saken.

Les også: Sundby-dosene blir ulovlige