Svenskene ble for sterke i VM lørdag

Ole-Kristian Tollefsen (t.v.) og Sveriges Johan Sundström under kampen mellom Norge og Sverige i Ice Palace, lørdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Norge tapte med hederlige 2-3 (0-0, 0-1, 2-2) for Sverige. Men nordmennene ble regelrett bortdømt i kampen.

Norge fikk en helt klart utligning til 3-3 annullert etter at den ungarske dommeren mente at svenskenes målvakt Jacob Markström hadde blokkert pucken. Mats Trygg var den norske spilleren som satte pucken i mål.

– Det var jo blåst, men jeg så jo pucken helt tydelig, og det var ingen blokkering da Kenna fikk dyttet pucken over til meg, sa Mats Trygg til norsk presse.

Klassisk dommertabbe

– Det var en klassisk dommertabbe. Målvakten har aldri hansken eller noe annet på pucken, men det var skøyten til den svenske backen. Det er helt uforståelig at han på det nivået her klarer å gjøre en så stor feil, sa den norske landslagssjefen Roy Johansen.

– Nå forsøkte jo den samme dommeren å ødelegge kampen for vår del allerede i 1. periode med fire uforståelig utvisninger. Heldigvis klarte vi å ri dem av, for vi var godt forberedt i undertall og Lars (Haugen) var god, sa Johansen.

Det ble en slapp VM-forestilling i Moskva lørdag formiddag. Mats Roselli Olsen og Andreas Martinsen scoret de norske målene i siste periode.

Etter en målløs 1. periode som bar preg av hele åtte norske minutter med en mann mindre på isen. Heldigvis hadde de svenske spillerne skytevegring slik at Norge unngikk baklengs. Det virket dessuten som om kampen kom litt for tidlig på dagen for de fleste av spillerne.

Nordmennenes eneste overtallsspill endte også uten særlige hvasse målsjanser.

Før minuttet av gått av midtperioden fikk Detroit Red Wings-stjernen Gustav Nyquist uhindret skjære inn foran Lars Haugen og sette 1-0 for svenskene via Mats Zuccarellos kølle.

Den mest effektive norske rekka med brødrene Mathis og Ken André Olimb og Mats Rosseli Olsen ble effektivt stoppet. Den norske førsterekken med Mats Zuccarello, Anders Bastiansen og Andreas Martinsen har også spilt bedre kamper i dette mesterskapet, og fikk gjort svært lite ugagn foran svenskenes målvakt.

Symptomatisk for det norske powerplayet (overtall) var det da Martin Lundberg satte 2-0 med en svenske mindre på isen. Det norske undertallsspillet har vært godkjent så langt i VM.

Akkurat da Sverige ble fullt lagt slo Mats Rosseli Olsen og utlignet til 1-2 og bedret med det noe av inntrykket av kampen.

Det ble mye norsk undertallsspill og endelig skulle svenskene lykkes i et powerplay. Robert Rosén økte til 3-1 med litt over åtte minutter igjen av kampen. Andreas Martinsen klarte å redusere ytterligere en gang med mindre enn to minutter igjen. Dermed endte det med 3-2 til «söta bror».

Steintøft

Norges sjanser til en plass i kvartfinalen er derimot fortsatt til stede, men krever trolig seks poeng fra kampene mot Russland (16/5) og Latvia (17/5).

– Det er jo ikke noe god følelse når vi har gjennomført en slik kamp uten å ha fått med oss noen poeng. Nå blir det steintøft bare å holde oss også. Ett poeng hadde vært veldig viktig, sa landslagssjefen. (©NTB)