Gull-Tiril fikk Tora-råd

Prinsesse Astrid og kong Harald tar imot Tiril Eckhoff etter hennes VM-gull.
Prinsesse Astrid og kong Harald tar imot Tiril Eckhoff etter hennes VM-gull. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tiril Eckhoff har slitt voldsomt på stående skyting, men feide ned blinkene og ble VM-dronning på hjemmebane lørdag.

Skiskytterjentene har slitt denne sesongen, men har slått kraftig tilbake med bronse i blandet stafett – hvor de sendte ut gutta først – og ikke minst ved å ta Norges første individuelle gullmedalje.

– Det er dette du drømmer om som knøttliten, å ta gull på hjemmebane, strålte Eckhoff der hun satt med gulljakke.

Hele 15 sekunder skilte ned til franske Marie Dorin Habert. Det gir et glimrende utgangspunkt for nok en gullmedalje søndag.

– Jaktstarten blir et rotterace, spådde gullvinneren.

Før årets mesterskap på hjemmebane hadde hun en femteplass i stafett som beste VM-plassering. Nå ramler medaljene inn.

Og det takket være skytetrening med Joar Himle, men det var først i VMs første individuelle renn hun virkelig fikk betalt for innsatsen.

– Jeg hadde en uke med Joar her i Kollen, hvor vi jobbet kjempebra. Så dro jeg til Beitostølen, hvor det gikk til helvete og jeg bommet masse. Jeg hadde testløp og skjøt fem bom av ti mulige. Da så jeg svart på livet. At jeg står her og vinner, er hardt arbeid, sa Eckhoff.

Les også: Tiril Eckhoff gikk sitt livs løp – ble verdensmester

Kongeklem

Tårene satt løst da Fossum-løperen skulle fortelle om gullmedaljen og alle opplevelsene foran 20.000 tilskuere i Holmenkollen.

– Jeg sa ikke så mye, bare tårer, sa 25-åringen om det første møtet med foreldrene etter triumfen.

De var spent på om datteren husket å omtale kong Harald som Deres Majestet, eller om gullvinneren bare skulle si Harald til monarken.

– Jeg sa ingenting, bare hei. Jeg er ikke så god på sånt (etikette), unnskyldte Eckhoff seg.

– Jeg prøvde å gi ham blomster, men de ville han ikke ha. Det var gøy å møte ham, han er trivelig mann, sa Eckhoff om kongemøtet som resulterte i mange klemmer.

Les også: Fourcade tok gull - Ole Einar Bjørndalen følte det som gull

Smilte på standplass

Lørdag var hun dronningen av Kollen. Mye takket være råd fra Tora Berger – Norges store skiskytter på damesiden de siste årene.

– Jeg har snakket med henne, fordi jeg har slitt mye, men til sjuende og sist handler det om å ta ansvar for seg selv og egen utvikling, sa Eckhoff der hun satt fullstendig omringet av journalistene.

Spesielt stående skyting har skapt mye trøbbel og mange skuffelser for jenta med seks verdenscupseirer.

– Jeg smilte på vei ut av stående skyting. Jeg har bare skutt fullt én gang før, under mixedstafetten i OL. Nå har jeg klart det igjen, sa Eckhoff om ståendespøkelset som har forfulgt henne.

– Det var kun vilje, sa Eckhoff på spørsmålet om hun følte frykt før sin andre og avgjørende skyting.

Har kranglet

Etter en sesong med mange svake resultater, har de norske jentene virkelig slått tilbake. Trener Stian Eckhoff, som er gulljentas storebror, har fått mye kritikk.

– Jeg har selv fått bakoversveis med tanke på mediene. Dere er ikke alltid like snille. Da er det digg i dag å vise at vi er bedre enn gutta, og det var vi på mixedstafetten også, sa Eckhoff.

Og hun får ikke takket broren nok.

– Jeg tror Stian har vært like frustrert på mine vegne som jeg har vært. Det har vært stunder hvor vi har kranglet skikkelig, innrømmet gullvinneren.

– Vi rydder ting dersom noe kommer i veien. Jeg hadde ikke vært der jeg er, uten Stian, sa Tiril Eckhoff.