«Lungepluss» i bitende kulde for Johaug

Denne «lungeplussen» gjør treningen i bitende Canada-kulde litt enklere for Therese Johaug og de andre løperne.
Denne «lungeplussen» gjør treningen i bitende Canada-kulde litt enklere for Therese Johaug og de andre løperne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Termometeret viste minus 21 grader da Therese Johaug (27) som den første av de norske langrennsløperne dro ut i skiløypene i Quebec City torsdag formiddag.

Minus 21 grader fortalte ikke hele sannheten. Med frisk vind i tillegg opplevdes kulden som ned mot minus 40 grader.

– Jeg kommer fra Dalsbygda. Ingen problem, sa Johaug før hun tuslet ut i løypene iført en kuldemaske, eller en såkalt «lungepluss» som landslagssjef Roar Hjelmeset kalte det.

– Den gjør at det blir enklere å puste, og den fungerer slik at den beskytter lungene, sa landslagstrener Hjelmeset.

Etter Therese Johaug gikk også Ingvild Flugstad Østberg ut i løypene godt beskyttet av en lignende maske. Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Kari Øyre Slind var også ute og trente.

Langrennsløperne befinner seg i Quebec City der 3. etappe av Tour de Ski går fredag.

Les også: Sundby tror vinnersjansen er borte i Canada

Therese Johaug og de andre jentene bruker et apparat for å ikke trekke for mye kald luft ned i lungene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Therese Johaug og de andre jentene bruker et apparat for å ikke trekke for mye kald luft ned i lungene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Idyll

Løypene i Quebec City, hovedstaden i den canadiske, fransktalende provinsen Quebec ligger svært så idyllisk til rett i nærheten av Quebecs parlament. Sola skinte fra skyfri blå himmel, men kulden var påtrengende selv for garvede nordmenn oppvokst nord i Østerdalen, som virvelvinden Johaug.

Martin Johnsrud Sundby var en av dem som valgte å stå over torsdagens lette treningsøkt. Det samme gjorde Maiken Caspersen Falla. Sundby og Falla sliter med astma, og kulden er ikke bra for dem som trøbler med det. De valgte å holde seg inne på løperhotellet Hilton, som ligger rett ved stadion.

Karer som Petter Northug og Emil Iversen var blant dem som hadde planer om å utfordre kulden med ski på beina senere torsdag ettermiddag.

Hvis det hadde vært skirenn torsdag er det fare for at rennet kunne ha blitt avlyst. Grensen for å gå verdenscuprenn ligger på minus 20 grader.

Der er natta og tidlig morgen det er kaldest i området. Ut på dagen får sola tak og temperaturen bedrer seg.

Les også: Johaug suveren i Tour of Canada

Mildere

Fredag når sprintprologen starter kl. 19 norsk tid er det meldt om minus 11 grader. Lørdag er jaktstart i Ski Tour Canada, og da er det meldt bare minus 7 grader når starten går. Yr. no melder om minus 24 grader fredag morgen.

Det skal ikke være aktuelt for noen av de norske løperne å stå over etappen så lenge den går som planlagt.

– Her i Quebec kan det være opp mot 30-35 grader om sommeren og tilsvarende kaldt om vinteren. Denne vinteren har derimot vært den mildeste noensinne, så dette er egentlig bare dårlig timing, sa hjemmeyndlingen Alex Harvey da han slo av en prat med representanter for den norske pressen.

Harvey er oppvokst i Quebec og vet hva han snakker om.

Les også: Norsk bronse på mix-stafetten i skiskyting

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus