Frykter norsk VM-suksess:

Svensk kommentator: – Hver norske utøver som forsvinner er gode nyheter

Svenskene er bekymret for langrennsinteressen etter total norsk dominans i prøve-VM i helga.
Svenskene er bekymret for langrennsinteressen etter total norsk dominans i prøve-VM i helga. Foto: Kimmo Brandt / Epa

Expressen-kommentator Tomas Petterson er redd den norske langrennsdominansen vil drepe interessen i VM neste år. 

– Hver norske utøver som forsvinner er gode nyheter for resten av verden. Og historien viser at verdenscup og mesterskap er to ulike verdener, skriver Ex-pressen kommentator Tomas Pettersson i dagens utgave av den svenske avisen Expressen.

Seks nordmenn blant de syv beste i kvinnenes 15 kilometer i prøve-VM i Lahti var sluttresultatet da Johaug stakk fra konkurrentene tidlig og vant søndag. Under herrenes 30 kilometer samme dag knuste Johnsrud Sundby konkurrentene og fire nordmenn fulgte på plassene bak. Det får Expressen-kommentatoren til å grøsse over nordmennenes suksess.

– Seks norske blant de syv første i kvinnerennet. Fem nordmenn først i herrerennet. La meg bare si det på denne måten: Ser det ut som dette i Lathi om ett år, er det like greit å koble ned alle TV-kablene utenom den til Oslo, skriver han videre.

Bakgrunn: Norsk dominans på 30-kilometeren

Norge tapetserte pallen under kvinnenes prøve-VM i Lahti i helga. Heidi Weng tok andreplassen foran Ingvid Flugstas Østberg, mens Therese Johaug vant rennet. Foto: Pekka Sipola / Epa
Norge tapetserte pallen under kvinnenes prøve-VM i Lahti i helga. Heidi Weng tok andreplassen foran Ingvid Flugstas Østberg, mens Therese Johaug vant rennet. Foto: Pekka Sipola / Epa

– Hva fikk vi? Enda et rødt hav av gutter og jenter

– Vi sto der i snøen og spanet etter noen i hvit, blå og svart drakt. Ja, ærlig talt, hvilken som helst skitten farge – bare den ikke var rød. Hva fikk vi? Nok et rødt hav av gutter og jenter, skriver Pettersson videre samtidig som han hyller de norske prestasjonene.

Totalt tok Norge fire seirer på fire renn (sprint x 2 og skiathlon x 2, 15 km og 30 km), og norske utøvere stakk av med elleve av tolv mulige pallplasser under helgas prøve-VM. Martin Johnsrud Sundby sa til FIS etter 30 kilometeren at det var på tide med norsk seier.

– Det var bra. Vi hadde bra lagmoral. Vi måtte slå tilbake fra tre russiske seirer forrige helg, så vi er veldig glad. Det var godt løp fra meg, sa Sundby til FIS etter seieren.

Pettersson i Expressen er ikke like fornøyd som Sundby.

– Det vil være en katastrofe for dekningen av internasjonal langrenn hvis resultatlistene ser ut på samme måte i VM om ett år, skriver kommentatoren.

Tidligere i år kritiserte den svenske sportsjournalisten Patrick Ekwall den norske arrogansen. Mens langrennslegende Oddvar Brå mente svenskene må tåle en spøk.

Les hele saken her: – Slutt med svenskespøkene nå

Les også: Svenske ble nummer 40 - skyldte på Northug

Svenskene langt bak - må gjøre grep

For svenskene ble det i helgens renn ikke noe å juble over. Hanna Falk ble beste svenske på en sjetteplass, mens Expressen-kommentatoren kaller Marcus Hellner sin ellevteplass som den «beste beskjeden».

– Så glemmer vi det her. Håper at Sverige gjør eksakt det samme som de seneste årene, følger opp et blekt VM- og OL-år med vellykket mesterskap et år senere. Men det krever et toppløperne kommer til å starte med trente kropper og vasse formkurver, skriver Pettersson og fortsetter:

– Da, men bare da, kan den røde armeen tvinges til kapitulasjon. Trolig? Ikke direkte. Men alternativet er jo så myrdende dysetert at jeg ikke engang vil tenke på det.

Til Dagbladet sier den svenske landslagssjefen, Rikard Grip, at de må gjøre grep før neste sesong.

– Vi må jobbe steinhardt og se om det er noe vi må gjøre annerledes. Vi har hatt for mye sykdom og må finne ut om det er noe vi har gjort feil på det området, forteller Grip til Dagbladet.

Les også: Northug ler av sinte svensker

SE VIDEO: Northug til svensk journalist: – Jeg hysjet på deg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus