Svensk sportsprofil: – Slutt med svenskespøkene nå

Petter Northug har hisset på seg svenskene gang på gang, her i svensk landslagsdrakt under den svenske langrennsåpningen i Bruksvallarna.
Petter Northug har hisset på seg svenskene gang på gang, her i svensk landslagsdrakt under den svenske langrennsåpningen i Bruksvallarna. Foto: Ulf Palm / NTB scanpix

Den svenske sportsjournalisten Patrick Ekwall har fått nok av norsk arroganse, og den evige rivalisering med Norge. Oddvar Brå mener svenskene må tåle en spøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kronikk i den svenske avisen Expressen har Ekwall fått nok, nå vil han ta et oppgjør med rivaliseringen.

– Norge, altså. Dette beundringsverdige idrettslandet som hver vinteridrettshelg viser verden at de er best. Nå kan de spille håndball også, og det er vanskelig å ikke la seg imponere. Men hvorfor kan ikke Norge slippe sitt svenskekompleks? spør Ekwall.

Les også: Se svenskenes musikale hyllest til Northug

– De ser svenske spøkelser på høylys dag

I forbindelse med at Norge slo Frankrike sensasjonelt i EM i håndball for en snau uke siden og kom til semifinale, mens svenskene ble slått ut i mellomspillet, twitret Ekwall: «Norge-Frankrike 29-24.I handboll. Var det början till slutet på den franska storhetstiden».

Den kjente TV2-journalisten Fin Gnatt svarte umiddelbart: «Typisk svensk reaksjon. Ingen begeistring over den norske innsatsen.»

– Det er som om de ser svenske spøkelser på høylys dag, svarer Ekwall på Gnatts kommentar og sier han ikke har noe problem med å glede seg over Norges håndballprestasjoner, men at han ikke ser på det som en konkurranse mellom Norge og Sverige.

– Men nordmennene, de kan ikke slapp av. Lillebrorskomplekset er monumentalt, fortsetter Ekwall som mener det viktigste for nordmenn ikke er å vinne, men at det er like viktig å slå svenskene.

Les også: Northug banket svenskene i svensk drakt

– Dere er ikke jordas midtpunkt

Men selv om den svenske journalisten har sett seg lei av rivaliseringen klarer han ikke helt å la være og komme med noe stikk.

– Vi liker vår søte, lille fremgangsrike lillebror. Jeg hadde bare likt fremgangen mye mer om jeg slapp alle tvangsforestillende tanker om hva Sverige gjør og tenker. Vi måler oss ikke alltid mot Norge, langt der ifra. Norge er ikke jordens midtpunkt. I det store og det hele er storebror alltid trygg i visshet om at lillebror aldri blir størst, konkluderer Ekwall.

Brå: – Dette må dere tåle!

– Det er jo først og fremst Petter Northug som har vært den største eksponenten for å spøke med svenskene, sier langrennslegenden Oddvar Brå til ABC Nyheter.

Trønderen som vant VM to ganger og verdenscupen sammenlagt like mange ganger, tror Northug både er elsket og hatet av svenskene.

Oddvar Brå mener svenskene må tåle at de blir spøkt med. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oddvar Brå mener svenskene må tåle at de blir spøkt med. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Dette er jo en linje som Petter bevisst legger seg på, både for å få opp interessen og for egen motivasjon, tror jeg, sier Brå videre som mener svenskene må tåle spillet fra norske idrettsutøvere.

At nordmenn elsker å slå svenskene i idrett tror han henger igjen fra etterkrigstiden.

– Svenskene var jo ikke med i krigen på samme måte som oss, hadde ikke de samme tapene og lå langt foran i industrien. De hadde større biler, mer penger og det var først på 70- og 80-tallet vi begynte å utfordre de skikkelig.

Selv spøkte ikke Brå noe med svenskene i media.

– Tidene har jo forandret seg. Mange av mine svenske utfordrere, som for eksempel Thomas Wassberg, har jeg jeg jo god kontakt med nå. Vi tullet jo med hverandre, men ikke gjennom media, forteller Brå som også husker at svenskene har vært «kaxiga».

– Den svenske skøyteløperen Johnny Nilsson sa jo at «jäg er best i verden», og det var jo ikke noe man skulle si på den tiden, så vi snakket ikke noe pent om han. I dag er det derimot mer normalt å komme med stikk til konkurrenter og snakke godt om seg selv.

Nærmest blitt en tradisjon

Rivaliseringen mellom Norge og Sverige har nærmest blitt en tradisjon, både i skisporet og på andre idrettsarenaer. Det er få, om ingen, nasjoner nordmenn gnir seg mer i hendene etter å ha slått en «söta bror».

Petter Northug er blitt kjent som den norske idrettsstjernen som har det mest moro med svenskene. Blant annet har han flere ganger vært i munnhuggeri med den svenske skilegenden Gunde Svan.

Det synes mange nordmenn er morsomt, men Ekwall mener nordmennene er «for bra til å bry dere».

Les mer: Slik svarer Northug på Gunde Svan-kritikken.

– For bra til å bry dere

– Dere er for bra til å bry dere om hvordan de svenske utøverne gjør det. Dere må virkelig slippe Sverige nå, sier Ekwall til Dagbladet.

Ekwall sin mailboks og Twitter-konto rant over av meldinger etter EM-seieren over Frankrike, hvor nordmenn var mer opptatt av hva svenskene hadde prestert i mesterskapet enn å hylle landslagets prestasjon.

– Jeg er lei av det, for å være ærlig. Det er veldig unødvendig. Nordmenn undervurderer sine egne prestasjoner ved å sammenlikne seg med Sverige. Norge er jo et av verdens aller beste idrettsland når man måler per innbygger, da bør det ikke være noen grunn til å sammenlikne seg med Sverige, sier Ekwall videre til Dagbladet.

Her er et utdrag med videoer av rivaliseringen:

Northug: – Gunde Svan er top notch

Northug med enda et svenske-stikk: – Peterson satt fortsatt på sykkelen

Northug til Svensk journalist: – Jeg hysjet på deg

Her hetses svenskene fra mannskoret Over Rævne:

Oddvår Bra mener svenskene overreagerte da Northug gikk sidelengs over mål:

Personvernpolicy