Kristoffersen med tre strake klassikerseirer

Henrik Kristoffersen jubler etter at seieren i Kitzbühel er et faktum.
Henrik Kristoffersen jubler etter at seieren i Kitzbühel er et faktum. Foto: Dominic Ebenbichler / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Henrik Kristoffersen raste inn til slalåmseieren i Kitzbühel søndag og ble historisk. 21-åringen er den første som har vunnet slalåm på rekke og rad i Adelboden, Wengen og Kitzbühel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han misset i førsteomgangen i Kitzbühel, men tok seg sammen og kjørte en fantastisk finaleomgang. Dermed avanserte han fra en heller anonym og skuffende 12.-plass til toppen av seierspallen.

– Annenomgangen er jeg veldig fornøyd med. Den satt, men når det er sagt, så må jeg si at i første omgang kjørte jeg helt sykt fort. Da ledet jeg med fire tideler etter ni sekunder. Det skulle ikke gå an. Men med de feilene jeg gjorde, kunne jeg likevel ikke lede. Jeg synes det er litt rart at jeg bare var åtte tideler bak, forklarte Kristoffersen til NTB.

– Jeg vil jo sagt at jeg kjørte ut to ganger i første omgang. Men den sterkeste fordelen min er at jeg klarer å hente meg inn igjen hver gang jeg sliter og gjør en feil. Det skjedde nå også, sa slalåmkometen.

Ved siden av de tre klassikerseirene har han også to andre seirer i slalåm ved siden av en annenplass. Han er uten tvil verdens desidert beste slalåmløper i øyeblikket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tysk alpinsjef: – Kristoffersen er en Mozart på ski

Latterfull pause

Henrik Kristoffersen, som er den største utfordreren til Marcel Hirscher i den totale verdenscupen etter at Aksel Lund Svindal er ute, visste at han hadde en ørliten mulighet til å vinne søndagens renn. Men han visste også at det ville bli vanskelig.

– Forberedte du deg på noen spesiell måte?

– Nei, egentlig ikke, men før annenomgangen dro jeg tidlig opp på start. Det er lenge siden jeg var på plass så tidlig. Jeg satt og lo i pausen og synes det er utrolig at jeg kom til mål. Jeg snakket litt med både faren min og Christian Mitter. Jeg visste det var mulig å ta igjen det tapte, men da måtte alt klaffe uten feil. Pallen var innen rekkevidde, og jeg så på Hirscher som den sterkeste utfordreren, fortalte Kristoffersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De tre hundredelene jeg til slutt hadde til gode på ham var gode å ha, sa han med en viss lettelse i stemmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sa også at han kjørte så smart han kunne i finaleomgangen.

Les også: Skipresidenten om norsk jubelvinter: – Aldri opplevd lignende

Enestående

Henrik Kristoffersen er den alpinisten i Norge som har vunnet flest seirer i slalåm i verdenscupen. Seirene hans i de tre klassikerne Adelboden, Wengen og Kitzbühel er også enestående. Ingen har klart det tidligere. Det unike er at Henrik Kristoffersen bare er 21 år gammel. Allerede har han passert legendene Alberto Tomba og Ingemar Stenmark på noen få områder.

– Jeg er ganske opptatt av statistikk. Det er helt sykt å være den eneste som har tatt alle tre klassikerne. Schladming er kanskje det aller største rennet å vinne, men det er likevel ingen klassiker, sa han til norske pressefolk etter Kitzbühel-seieren..

– Kan du sammenligne deg med Tomba nå?

– Jeg vet ikke hvor mye jeg vil sammenligne meg med Tomba, for da kan fallet bli stort. Han har 50 seirer i verdenscupen. Det er nok for tidlig å trekke noen sammenligninger med ham. Men det er rimelig fett å være den som har flest slalåmseirer i Norge, og det helt alene, mente Kristoffersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvor mye tenker du på den totale verdenscupen nå?

– Presset på meg når skjøt i været lørdag på grunn av Aksel. Fallet hans gjør at presset blir flyttet over på Marcel Hirscher og meg. Når han sier at jeg er den største favoritten, gjør han nok det for å lette presset på seg selv, sa Kristoffersen til NTB.

– Han er storfavoritten. Ingen tvil, og jeg bryr meg ikke så mye om at han prøver å legge ekstra press på meg, avsluttet han en begivenhetsrik og dramatisk norsk alpinhelg i Kitzbühel.