Terrorfare foran hoppuka

Anders Fannemel håper ikke terrortrusler mot europeiske storbyer påvirker hoppuka.
Anders Fannemel håper ikke terrortrusler mot europeiske storbyer påvirker hoppuka. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Varselet om mulige terrorangrep mot flere europeiske byer i romjulen legger en klam hånd rundt hoppukestarten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De norske hopperne har selvsagt fått med seg meldingen fra østerriksk politi.

– Det er ikke noe kjekt. Det er synd dersom det skal prege hopp- og folkefesten de neste ukene. Vi får virkelig håpe det ikke skjer noe slikt, sier verdensrekordholder Anders Fannemel til NTB.

Han har erfaring med terrortrusler etter OL-deltakelsen i Russland i 2014.

– Jeg håper ikke dette overskygger hoppuka. Jeg har vært med på kanskje enda større terrortrusler i Sotsji-OL. Der håndterte de det veldig strengt og vi merket ingenting. Jeg håper ikke det går utover verken det sportslige eller den folkefesten dette skal være, sier hopperen fra Hornindal.

– Jeg fikk med meg saken i romjulen om økt risiko i Europa. Jeg skjønner at Innsbruck spesielt, med det «gryteområdet» på sletta, kanskje kan være en utsatt plass. Jeg håper politiet har full kontroll, sier Fannemel.

Hoppuka innledes med kvalifisering i Oberstdorf mandag.

– Jeg håper ikke folk holder seg hjemme. Det er det de, terroristene, er ute etter. Det føles helt uvirkelig om vi skulle havne oppe i det. Det er veldig langt unna den hverdagen vi har hjemme i Norge, sier Fannemel.

Les også: Regelendring sender Northug forbi Svan

Vil skape frykt

Landslagstrener Alexander Stöckl sier til NTB at han og det norske laget stoler på at arrangøren ivaretar sikkerheten, men at situasjonen er spesiell.

– De er ute etter å skape frykt. Da er det så enkelt at vi må prøve å ikke bli redde, selv om det ikke er bare, bare det heller, sier Daniel-André Tande.

Kongsberg-hopperen håper det ikke blir folketomme renn i Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck og Bischofshofen.

– Selvfølgelig skjønner jeg at mange vil tenke sånn. Enhver ville vel trukket de konklusjonene, dersom du er i slike (utsatte) områder. Jeg håper dette ikke blir en hindring for folk til å komme og se på rennene, sier Tande.

Han får støtte fra hoppukedebutant Joachim Hauer.

– Jeg håper ikke dette får folk til å holde seg hjemme, men at de kommer i bakken. Jeg håper det er det sportslige i hoppuka som får overskriftene, sier Bækkelaget-hopperen.

Les også: Mirakelmannen Gangnes i 100

Lar seg ikke stoppe

Hauer avviser at hopperne føler frykt foran den 64. utgaven av den prestisjefylte konkurransen.

– Som utøver føler jeg meg i veldig trygge hender. Jeg tror arrangøren er veldig godt forberedt og at publikum også vil være i trygge hender, sier han.

Andreas Stjernen er med i sin andre hoppuke.

– Det er viktig å vise at man ikke lar seg true, sier Sprova-hopperen.

– Jeg frykter ikke at dette overskygger hoppuka, men jeg så saken på nettet. Jeg skjønner om folk er redde og holder seg hjemme, men jeg håper de møter opp slik de alltid gjør her nede, fortsetter trønderen.

Johann Forfang er også med for annen gang.

– Jeg tror det er viktig at gjennomfører hoppuka og ikke lar terroristene vinne, sier Tromsø-hopperen.

Les også: Roger Ruud: – Jeg så hele livet brenne ned

Personvernpolicy