Kilde gikk fra båre til seierspall på ett år

Aleksander Aamodt Kilde kjørte inn til tredjeplass i super G-rennet i Val Gardena fredag. Det var hans første pallplassering i verdenscupen noensinne.
Aleksander Aamodt Kilde kjørte inn til tredjeplass i super G-rennet i Val Gardena fredag. Det var hans første pallplassering i verdenscupen noensinne. Foto: Armando Trovati / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aleksander Aamodt Kilde var ikke høy i hatten etter fjorårets fartsrenn i Val Gardena. Da skadet han kneet og måtte forlate målområdet på båre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skal ikke nekte for at det er veldig spesielt å komme tilbake i år med en pallplass etter å ha blitt fraktet bort på båre i fjor, sa Kilde til NTB etter gjennombruddet som alpinist på verdenstoppnivå med tredjeplassen i super-G-rennet fredag.

Han kjørte et fantomløp fra startnummer fire, og det ble tidlig klart at det kom til å holde til en svært god plassering.

– Det var deilig å komme til mål og lede, for jeg visste jo at jeg hadde kjørt et bra løp. Særlig i det øverste partiet var kjøringen min bortimot perfekt, sa Kilde.

Les også: Svindals «villeste» seier

Utrolig

Han innså at det var lite å gjøre noe med lagkameratene Svindal og Jansrud, selv om de også måtte grave dypt for å slå ham.

– Både Svindal og Jansrud kjørte utrolig bra på slutten. Det må jeg bare innse, men dette var et gjennombrudd for meg, så det er klart jeg håper å få oppleve flere pallplasseringer nå, sa Kilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i super-G han har det beste utgangspunktet, altså startnummeret, så det er i første rekke der han kan håpe på mer suksess. Veien er litt lengre i utfor, for der er ikke startposisjonen hans like bra. Men han har vist hva han er god for, og alt tyder på at det bare er et tidsspørsmål før han kan kjempe blant de beste i utfor også.

Han hadde to sjuendeplasser og en tiendeplass som beste resultater i verdenscupen før fredagens tredjeplass. Alle disse plasseringene er fra super-G og fra i år. Det viser at han er i ferd med å få på plass stabiliteten.

«Sykt»

– Det som skjedde i dette super-G-rennet med tre nordmenn på topp var helt sykt, slo Kilde fast.

Trippel seier har ikke skjedd på 17 år, så det er virkelig noe norske alpinister ikke opplever ofte.

– Hva tenker du om løpsdagens utforrenn?

– Jo, jeg skal stå på, men utgangspunktet er litt annerledes der. Jeg har ikke så bra startposisjon, så derfor blir det vanskeligere, sa Kilde etter sin første pallplass i et verdenscuprenn.

Det skjedde i den samme bakken der Erik Håker satte norsk alpin skisport på utforkartet på 1970-tallet. Han gikk til topps i utforrennet der 17. desember 1978. (©NTB)