Svindals «villeste» seier

Aksel Lund Svindal vant super-G-rennet i Val Gardena fredag.
Aksel Lund Svindal vant super-G-rennet i Val Gardena fredag. Foto: Michael Madrid / Reuters

Aksel Lund Svindal har aldri vært med på maken til seier enn den triumfen han sikret i super-G i Val Gardena fredag. Han slo fast at det var «helt vilt» med tre nordmenn på seierspallen.

Svindal tok sesongens fjerde fartsseier etter en fantastisk avslutning i Kandahar-traseen. Han fikk med seg fjorårsvinneren Kjetil Jansrud på annenplass. Ned til Aleksander Aamodt Kilde på tredjeplass skilte det 44 hundredeler.

Det var første gangen tre nordmenn sto sammen på seierspallen etter et fartsrenn i verdenscupen. Forrige gang det skjedde i verdenscupen var i 1998 i Sør-Korea. Da var det slalåm det dreide seg om. Prestasjonen fra fredagens renn i Italia var sjelden vare.

– Vi er tre nordmenn på seierspallen. Det er helt vilt, helt ekstremt. Aldri tidligere har vi klart det i fart, slo Svindal fast overfor NTB. Han har kjørt som en konge i alpinåpningen i år.

– Jeg gjorde en taktisk feil helt på toppen, men derfra og ned gikk det veldig bra. Jeg skal ikke si annet enn at dette var en veldig god runde for meg, sa Svindal.

Les også: Svindal raskest på trening

Første gang

Aleksander Aamodt Kilde var den som både imponerte og overrasket mest. Han kjørte inn til suverent beste tid fra startnummer fire, og han var ikke truet før Svindal og Jansrud kom.

Østerrikeren Matthias Mayer gjorde det litt spennende, men også han var over halvsekundet bak i mål.

– Jeg var veldig nervøs da Jansrud og Svindal kjørte, for jeg visste jeg hadde gjort en god jobb. Dette er jo helt sykt, sa Kilde til NRK etter at det meste var avgjort. Han la til at det var helt utrolig å klatre opp på seierspallen for første gang i verdenscupen og stå der sammen med to andre nordmenn.

– Jeg startet bra og hadde fin spenning på toppen. Det var fin flyt nedover. Mot mål ble det full gass som gjaldt, og nå er jeg veldig fornøyd, sa Kilde, som hadde to sjuendeplasser i super-G som beste verdenscupplasseringer fra før.

Det er 17 år siden forrige gang Norge hadde tre mann på seierspallen etter et verdenscuprenn i alpint. Men det er første gangen norske løpere har tapetsert seierspallen i et super-G-renn. Det skilte 44 hundredeler mellom de norske løperne på toppen av resultatlisten fredag.

Les også: Mørbanket Kris­tof­fer­sen vant i Val d'Isere

Muligheter

Etter en skadeplaget 2014/15-sesong, der han så å si ikke kjørte renn på grunn av en røket hælsene, er han kommet fryktelig tilbake i år. Han har dominert fartsøvelsene med fire av fem seirer til nå.

– Jeg visste det var muligheter til å vinne renn, men at det skulle bli så voldsomt hadde jeg vel ikke ventet, sa Svindal til etter nok en fartsseier i Val Gardena, en av favorittbakkene hans. Han har nærmest hatt klippekort til å vinne super-G-rennet der de siste årene.

Lørdag er det utfor som står på programmet i Val Gardena. Svindal er selvsagt i favorittsjiktet der også, sammen med Kjetil Jansrud og amerikaneren Steven Nyman, som har tre utforseirer fra denne traseen.

– Jo da, jeg ser det er nye muligheter for oss norske lørdag. Det er bare å stå på, mente Svindal etter sin 29. verdenscupseier fredag.

Les også: Dobbelt norsk i Beaver Creek

Kilde i fokus

Aleksander Aamodt Kilde fikk sitt definitive gjennombrudd som fartsløper fredag med tredjeplassen i super-G-rennet. Han var ikke mer enn 44 hundredeler bak Svindal, og fram til Kjetil Jansrud på plassen foran skilte det bare ti hundredeler.

– Det var veldig bra kjørt av meg i dag. Det var deilig å komme til mål, og det er ingen tvil om at dette var et skikkelig gjennombrudd for meg, sa Kilde til NTB.

– Aleks kjørte helt rått. Han kjørte så bra bare han kan. For meg var det ikke overraskende at han skulle slå ut i full blomst. Dette har jeg bare ventet på, sa Svindal.

– Dette har vært en helt magisk dag, sa Jansrud til NTB. Han sa tredobbelte seirer ikke er noe som skjer hver dag.

– Løpet mitt var bra. Jeg gjorde en stor feil halvveis og tapte mye da jeg var nede på hofta, men jeg fikk i alle fall bevist at toppfarten er der den skal være, sa Jansrud.

Han mente at Kilde kommer til å bli vanskelig å slå i super-G-rennene framover, mens Svindal nok en gang beviste at han er i god form.

Det skal kjøres utfor i Val Gardena lørdag og storslalåm i Alta Badia søndag.

Aksel Lund Svindal:

* Født: 26. desember 1982 (32 år)

* Fødested: Lørenskog

* Yrke: Alpinist

* Klubb: Nero

* Høyde 1,89 m

* Vekt: 100 kg

* OL-medaljer: 1 gull (super-G, Vancouver 2010), 1 sølv (utfor, Vancouver 2010), 1 bronse (storslalåm, Vancouver 2010).

* VM-medaljer: 5 gull (utfor Åre 2007, storslalåm Åre 2007, superkombinasjonen Val d'Isere 2009, superkombinasjonen Garmisch-Partenkirchen 2011, utfor Schladming 2013), 1 sølv (kombinasjonen Bormio 2005), 2 bronser (super-G Val d'Isere 2009, super-G Schladming 2013).

* Verdenscupen: 29 seirer

* Aktuell: Gikk til topps i den norske trippelseieren i super-G-rennet i Val Gardena fredag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus