Bjørndalen vant i Östersund: – Betyr vanvittig mye

Ole Einar Bjørndalen tilbake på toppen av seierspallen i et verdenscupløp i skiskyting for første gang siden 2012. Han står nå totalt med 94 verdenscupseirer i skiskyting og en i langrenn.
Ole Einar Bjørndalen tilbake på toppen av seierspallen i et verdenscupløp i skiskyting for første gang siden 2012. Han står nå totalt med 94 verdenscupseirer i skiskyting og en i langrenn. Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem måneder etter at han trodde VM-sesongen skulle gå fløyten, sto Ole Einar Bjørndalen (41) på toppen av seierspallen i sesongens første verdenscuprenn. – Helt enormt, sa skiskytterveteranen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lite pekte i retning av Östersund-suksess da 41-åringen var godt inne i sin andre måned med sykdom og ufrivillig treningsfri i sommer. Hovedpersonen selv hadde mistet troen på at han i det hele tatt kom til å konkurrere i vinter.

Onsdag var imidlertid fortvilelse snudd til brede smil og pur glede på svensk snø. Simostranda-karen skjøt fire fulle hus på en 20-kilometer for tredje gang i karrieren og knuste konkurrentene på normaldistansen i den svenske skimetropolen. Til slutt skilte det et lite halvminutt ned til tyske Simon Schempp.

– Dette rennet betyr vanvittig mye for meg. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle være på start her etter det jeg opplevde i sommer. Jeg har aldri i hele mitt liv vært i så dårlig form. Det var veldig fortvilende, og VM virket kjørt. Nå sitter jeg her i dag, og det er bare enormt, sa Bjørndalen til NTB etter karrierens 95. verdenscupseier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Topp tre

Olympiatoppen-fysiolog Erlend Hem har fulgt skiskytterkongen tett etter sykdomsavbrekket i sommer.

– Han har aldri sett meg i så dårlig form som jeg var da, og det var han som kom med utsagnet at «hadde du vært to måneder på fylla, hadde du ikke vært i så dårlig form som du er nå». Det var hans ord, men jeg var i fryktelig dårlig form, smilte Bjørndalen.

Sykdommen som ødela nesten to måneder av sommertreningen tvang veteranen til å tenke nytt i forberedelsene til årets viktige VM-sesong. At han likevel synes å ha prikket formen, gjør seiersgrossisten fra Simostranda ekstra stolt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har trent annerledes i år enn noen gang tidligere, og da er det ekstra artig å få det til, medga 41-åringen.

– Hvor høyt rangerer du denne seieren?

– Tar du vekk mesterskapsmedaljene mine, er dette helt sikkert topp tre i verdenscupen, sa Bjørndalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbake i gult

Onsdagens seier var skiskytterkongens første i verdenscupen siden 2012. Da gikk han til topps i finske Kontiolahti.

– Det er altfor lenge siden, smilte Bjørndalen, som lørdag ifører seg den gule ledertrøya i verdenscupen på sprinten i Östersund. Det hadde han på ingen måte sett for seg.

– Nei, det var ikke i mine villeste tanker. Planen min var å få et skikkelig løft etter jul, og gå fort i Ruhpolding og Anterselva. Det er fortsatt planen, men nå er jeg i forkant, smilte Simostranda-karen.

Han legger samtidig ikke skjul på det blir stort å gå i gult igjen.

– Klart det. Det er bare et startnummer, men det er kult å ha den gule fargen.

Simon Schempp, som tok andreplassen i Östersund, var full av beundring over Bjørndalen løp.

– Det er helt sykt, men han er jo Mr. Skiskyting. Han var så sterk i dag. Null bom og et strålende slangrenn, da er det OK at han vinner, smilte tyskeren.