Alpingutta skal kjempe om krystallkulene

Aksel Lund Svindal er tilbake for fullt kommende sesong. Det skaper forventninger til det norske alpinlandslaget. Her er han sammen med den nye verdenscupsjefen, Christian Mitter.
Aksel Lund Svindal er tilbake for fullt kommende sesong. Det skaper forventninger til det norske alpinlandslaget. Her er han sammen med den nye verdenscupsjefen, Christian Mitter. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Alpinistene har ingen mesterskap å gå inn for kommende sesong. Det gjør at oppmerksomheten blir enda større mot verdenscupen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vant i alle disiplinene i fjor, men hvordan satsingen blir den kommende sesongen, blir likevel litt individuelt. Vi kommer til å ha fokus på verdenscupen, både totalcupen og enkeltrennene. Vi skal kjempe om alle krystallkulene, sier sportssjef Claus J. Ryste til NTB.

Han minner om at det ble seirer både i super-G- og utforcupen i fjor. Kjetil Jansrud var ikke så langt unna totalcupen heller, men østerrikeren Marcel Hirscher ble for sterk, selv om Jansrud sto for en liten historisk triumf med sine sju verdenscupseirer.

– Vi kommer til å få et enda sterkere fartslag neste sesong, for nå er også Aksel Lund Svindal med igjen for fullt, sier Ryste.

– Aleksander Aamodt Kilde tegner også godt. Han gjorde mange gode renn i fjor, men lyktes ikke helt. Det stilles forventninger til ham denne vinteren også, forteller sportssjefen.

Flere bein å stå på

Også når det gjelder de tekniske grenene har Alpin-Norge flere bein å stå på. Henrik Kristoffersen er etablert i verdenstoppen, og Sebastian Foss-Solevåg viste også fine takter sist vinter. Det samme kan sies om Leif Kristian Haugen, selv om han var noe ujevn.

Opplegget er ikke så mye forandret fra i fjor. Christian Mitter er kommet inn som ny verdenscupsjef etter Håvard Tjørhom. Han har vært med i noen år, så det er lite som tyder på at det kommer til å bli store forandringer i opplegget, selv om Mitter nok vil sette sitt stempel på satsingen.

– Oppkjøringen i sommer har vært god. Vi har langt på vei unngått både skader og sykdom, og vi har fått stått mye på ski, understreker Ryste.

Mennene har stort sett forberedt seg i Sør-Amerika, i Chile og Argentina, mens kvinnene, som ikke er så mange, har vært på New Zealand.

Samarbeid

Claus Ryste forklarer at kvinnelandslaget måtte reise til New Zealand fordi de lagene de samarbeider med, er der.

– Vi har et lite kvinnelag og er avhengig av å jobbe tett sammen med andre nasjoner for å få fullt utbytte. På herresiden er vi så store at vi stort sett må klare oss selv, forteller Ryste.

Sesongen åpner med storslalåm for både kvinner og menn i Sölden den siste helgen i oktober.

– Vi har forventninger til Henrik Kristoffersen, samtidig som vi vet at Aksel Lund Svindal er tilbake for fullt. Jentene har også tatt et skritt framover og fått mer erfaring.

– Vi er på rett vei. Utviklingen går i riktig retning for norsk alpin skisport, mener sportssjef Ryste.

Personvernpolicy