Beijing i førersetet i kampen om 2022-OL

En stor logo for vinter-OL i 2022 er allerede på plass i den kinesiske hovedstaden. Det virker som om byen er skråsikker på at OL i 2022 vil ende i Kina. Foto: NTB scanpix / REUTERS/Stringer
En stor logo for vinter-OL i 2022 er allerede på plass i den kinesiske hovedstaden. Det virker som om byen er skråsikker på at OL i 2022 vil ende i Kina. Foto: NTB scanpix / REUTERS/Stringer

Etter OL-suksessen i 2008 er Kina blitt en olympisk stormakt. Det kan bli avgjørende for at byen også vinner kampen om å bli vert for OL i 2022

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom Beijing virkelig får vertskapet for vinter-OL om sju år, blir byen historisk i OL-sammenheng, som den aller første som blir arrangør av både sommer- og vinter-OL, og bare to dager før avgjørelsen faller på den 128. IOC-kongressen i Kuala Lumpur, er det ingen tvil om at kineserne er i førersetet.

Motstander Almaty i Kasakhstan levnes ikke så store sjansene blant ekspertene.

Mangel på naturlig snø samt lite kompakte leker er de største utfordringene Beijing sliter med. Dessuten er det problemer rundt menneskerettigheter, men det gjelder for begge søkerne.

Flere europeiske byer viste i utgangspunktet interesse for 2022-OL, men alle trakk seg. Oslo var blant dem, og det var stort sett økonomiske bekymringer som gjorde at Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) ble stående igjen med bare to søkerbyer fra land uten demokratisk styresett.

Ingen bekymringer

Verken Almaty eller Beijing sliter med bekymringer på det økonomiske området. Begge landene er innstilte på å bruke det som er nødvendig. Kostnader har overhodet ikke blitt diskutert.

Kineserne opererer med et budsjett på 3,9 milliarder dollar (ca. 30 milliarder kroner), men kostnadene blir sannsynligvis mye høyere, for en del ny infrastruktur ligger ikke inne i dette tallet. Blant annet skal det bygges høyhastighetsbaner for tog, for å binde de ulike OL-arenaene sammen, og det er beregnet at utgiftene til disse banene alene vil beløpe seg til minst fem milliarder dollar (40 milliarder kroner).

Kineserne har heller ikke naturlig snø. Derfor må arrangørene belage seg på en enorm produksjon av kunstsnø. Det er selvsagt ikke positivt.

Gjenbruk

Dersom Beijing skulle vinne fram og få OL i 2022, vil byen bruke 11 av anleggene fra lekene 2008. Gjenbruken blir altså stor. «Fugleredet», friidrettsbanen fra 2008, vil bli brukt til åpnings- og avslutningsseremoni, og det er også klart at «Water Cube», der stup og svømming ble arrangert i 2008, skal bli omgjort til curlingarena.

Men kineserne må også bygge opp mange anlegg fra bunnen av. Blant annet gjelder anlegg for nordiske grener på ski, alpinanlegg og baner for bob og aking.

Isidretter, som kunstløp, ishockey og hurtigløp, kommer til å foregå i Beijing, men skiidretter vil foregå opptil 200 kilometer unna bykjernen.

Det er også klart at alpint, bob og aking vil foregå i Yanqing, en forstad til hovedstaden, mens de øvrige skiidrettene skal gå i Zhangjiakou, omtrent 200 kilometer fra hovedstaden

Personvernpolicy