Sundby klatret til overlegen Tour de Ski-seier: – Fantastisk følelse helt innerst i sjelen

Jespersen sikret dobbelt norsk, men pallen glapp for Northug i siste liten.

Tour de Ski-vinnere

* 2013/2014: Martin Johnsrud Sundby, Norge.

* 2012/2013: Alexander Legkov, Russland

* 2011/2012: Dario Cologna, Sveits

* 2010/2011: Dario Cologna, Tsjekkia

* 2009/2010: Lukas Bauer, Tsjekkia

* 2008/2009: Dario Cologna, Sveits

* 2007/2008: Lukas Bauer, Tsjekkia

* 2006/2007: Tobias Angerer, Tyskland

Martin Johnsrud Sundby hadde få problemer med å forsvare ledelsen opp «monsterbakken» på søndagens siste etappe av Tour de Ski.

29-åringen cruiset til sammenlagtseieren, sikret Norge sin andre seier på et par timer, og befestet med det sin posisjon som verdens beste skiløper i inneværende sesong.

– Det er en fantastisk følelse helt innerst i sjelen. Det er forferdelig mye hardt arbeid som ligger bak, og jeg har utrolig mange mennesker å takke for dette, sa Sundby til NRK etter å ha kommet seg i mål.

Les også: Her tar Johaug Norges først Tour de Ski-seier

Sundby leverte - Northug sviktet

Sundby kopierte med det bragden til Therese Johaug, men herrene klarte akkurat ikke å tapetsere pallen slik deres kvinnelige kolleger gjorde.

Chris Jespersen passerte Petter Northug i bunnen av bakken og tok en soleklar andreplass, men en pinnestiv Northug måtte se seg slått av østerrikeren Johannes Dürr i kampen om den siste plassen på pallen.

I alt tok Norge fem av seks pallplasser i den åttende utgaven av Tour de Ski.

Det gledet de mange tilreisende nordmennene langs løypene, og også en fersk statsminister lot seg begeistre.

«Gratulerer både til Therese Johaug og Martin Jonsrud Sundby med Norges første Tour de Ski seire. Lover godt for OL», skriver Erna Solberg på Twitter.

BROTHERS IN ARMS: Jespersen omfavner Sundby etter å gått sitt livs løp. Foto: Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix.BROTHERS IN ARMS: Jespersen omfavner Sundby etter å gått sitt livs løp. Foto: Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix.

Stor norsk laginnsats

Gjennom hele Touren har Sundby vært i strålende form, og han gikk ut på siste etappe med 48,5 sekunders ledelse til Petter Northug. Jespersen startet som nummer tre, snaut halvannet minutt bak Sundby.

Sundby gikk etappen i ensom majestet og tok en klar seier.

Jespersen viste styrke og sikret annenplassen.

Etter seks kilometer var Jespersen oppe i ryggen på Northug, og allerede tidlig i bakken stakk han fra nordtrønderen. I mål var Jespersen bare 36 sekunder bak Sundby.

– Det var utrolig gøy å gå i dag. Jeg følte meg sprek og hadde gode ski. Jeg har jobbet hardt for dette, sa Jespersen etter målgang.

Northug fikk det tungt i den avsluttende monsterbakken, og 500 meter før mål ble han også passert av Johannes Dürr. Østerrikeren tok tredjeplass, mens Northug måtte nøye seg med fjerdeplass.

Dürr ble slått av Sundby med 1.05,9 minutter, mens Northug var 1.49,5 minutter bak landsmannen.

Sjur Røthe fulgte på femteplass, mens Tord Asle Gjerdalen ble nummer sju. Didrik Tønseth kom på tiendeplass og sørget for at seks nordmenn var blant de ti beste.

Niklas Dyrhaug ble nummer 17.

Flere sportsnyheter kan du lese her

Personvernpolicy