Her tar Johaug Norges første Tour de Ski-seier: – En drøm som går i oppfyllelse

Og rett bak henne sørget Astrid Urenholdt Jacobsen og Heidi Weng for helnorsk pall.

Tour de Ski-vinnere

* 2013/2014: Therese Johaug, Norge

* 2012/2013: Justyna Kowalczyk, Polen

* 2011/2012: Justyna Kowalczyk, Polen

* 2010/2011: Justyna Kowalczyk, Polen

* 2009/2010: Justyna Kowalczyk, Polen

* 2008/2009: Charlotte Kalla, Sverige

* 2007/2008: Virpi Kuitunen, Finland

* 2006/2007: Virpi Kuitunen, Finland

Den siste etappen i kvinnenes Tour de Ski ble en stor dag for norsk skisport.

I den åttende utgaven av Touren var det endelig duket for norsk seier, og de norske langrennskvinnene slo i tillegg til med trippeltriumf.

Superklatreren Johaug brøt den norske forbannelsen

Som forventet ble det Johaug som stakk av med triumfen i fraværet av Justyna Kowalczyk og Marit Bjørgen.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg visste det kunne være dagen i dag. Jeg har aldri hatt et så godt utgangspunkt, sa Johaug til NRK etter målgang.

Se videointervju med Jacobsen i bunnen av saken!

Jacobsen ledet sammenlagt før den siste etappen, som - tradisjonen tro - ble avsluttet opp den nesten skremmende bratte slalåmbakken i Alpe Cermis.

Johaug har i tidligere år vært blant de aller sterkeste i det som på folkemunne er kjent som «monsterbakken», og forspranget til Jacobsen på 23,8 sekunder viste seg tidlig å være for lite.

Allerede i bunnen av bakken ble Jacobsen passert av lagvenninnen, og Johaug så seg aldri tilbake.

Luken ble raskt stor, og i mål var hun 20,4 sekunder foran Jacobsen. En fullstendig utslitt Johaug kunne heve armene i været.

– Det var virkelig tøft. Jeg kjempet hele veien og fikk en luke til Astrid i begynnelsen av bakken. Jeg måtte pushe meg selv hele veien. Mot slutten så jeg at jeg kunne vinne Tour de Ski, sa hun.

Johaug og Jacobsen var ikke bare først i mål, de hadde også de to beste tidene opp alpinbakken i Alpe Cermis. Weng var fjerde raskest.

Saken fortsetter under bildetPALLEN: Aldri før har én nasjon okkupert hele pallen i Tour de Ski. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix.PALLEN: Aldri før har én nasjon okkupert hele pallen i Tour de Ski. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix.

Weng danket ut finnene

Heidi Weng startet som nummer seks, men tok seg forbi tre finner i motbakken, sikret den siste plassen på pallen, og viste med det at OL-formen er i anmarsj.

Hun ble presset av Krista Lähteenmäki fra Finland i innspurten, men Weng holdt unna og sørget for en skikkelig norsk jubeldag i Italia.

I mål var hun to og et halvt minutt bak Johaug.

– Jeg er imponert av jentene. Det var en utrolig tung etappe, sa landslagstrener Egil Kristiansen til statskanalen etter pallseremonien.

Polske Justyna Kowalczyk var tittelforsvarer, men hun trakk seg fra Touren i protest fordi hun ikke var fornøyd med endringene som var gjort i rennprogrammet på grunn av snømangel.

Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Vibeke Skofterud og Ingvild Flugstad Østberg reiste alle hjem underveis i Touren.

Kulturministeren i ekstase

Kulturminister Thorhild Widvey (H) var imponert over Johaugs historiske seier. Hun sendte følgende gratulasjon til seierskvinnen etter løpet:

– Gratulerer med et imponerende løp og en historisk første norske sammenlagtseier i Tour de Ski! Gratulerer også til Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng for flotte plasser. En fantastisk flott laginnsats!

Dette hadde Jacobsen å si til TV 2 etter løpet:

Flere sportsnyheter kan du lese her

Personvernpolicy