- Vi må ikke glemme

MARKERING: Erik Solheim mintes nordmenn som omkom på stranda ved gamle Blue Village hotell. Foto: Lars Inge Staveland
MARKERING: Erik Solheim mintes nordmenn som omkom på stranda ved gamle Blue Village hotell. Foto: Lars Inge Staveland
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUtviklingsminister Erik Solheim la torsdag ned blomster til minne om nordmennene som døde av tsunamien andre juledag 2004. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

KHAO LAK (ABC Nyheter): Tsunamien forårsaket den verste naturkatastrofen som noen gang har rammet nordmenn i utlandet. Totalt 84 nordmenn mistet livet, av dem 81 turister i Thailand.

Solheim gikk torsdag ut på stranda i Khao Lak, der flest nordmann omkom.

Les også: Lever liv nummer to

Blue Village hotel var det hardest rammede hotellet da tsunamien rammet turistområdene i Thailand. Av 81 nordmenn som omkom totalt i Thailand, mistet 50 livet i området rundt hotellet. Den langgrunne stranda var et ønskemål for småbarnsturister.

- Overhodet ikke forberedt

- Denne tragedien viser hvor tilfeldig livet kan være. En norsk familie velger å legge ferien til Thailand fordi det er fint for småbarn på stranda. Så kommer bølgen og familien får ødelagt livet, sier Solheim.

- Dette var noe vi overhodet ikke var forberedt på, sier han.

Nå har livet vendt tilbake til de tsunamirammede områdene. Bildene fra området rundt Blue Village hotell ble etter tsunamien selve symbolet for hvordan vestlige turister ble rammet. Nå har hotellet skiftet navn. De mange strandhusene som tidligere var populære blant turistene er flyttet inn på andre siden av hotellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langs hele stranda står det skilt for å informere om tsunamifaren. Flere tårn er bygget i solid betong for å kunne stå imot en ny bølge. Dersom tsunamialarmen går, skal tårnene fungere som evakueringsplass for folk på stranda.

Arrangere øvelser

Ordfører i Phang Nga, Yeamsusiya Palusuk, sier lokale myndigheter har gjort mye for å lokke turister tilbake til området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har lært mye siden tsunamien. Hvert år arrangere vi øvelser, slik at folk vet hvor de skal gå dersom alarmen går, sier Palusuk til ABC Nyheter.

Distriktet er spesielt populært blant skandinaver og tyskere, og antall turister er nesten like høyt nå som før tsunamien.

- Antall turister ligger nå på 97 prosent av antallet før tsunamien, sier Palusuk.

Holder seg borte fra dødstranda

Fra Norge reiser 30.000 nordmenn årlig til Phuket-området. I tillegg anslås det at mange av de 90.000 nordmennene som drar til Bangkok besøker turistområdene lenger sør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel er det få nordmenn på det tidligere Blue Village hotell.

- Nordmenn er tilbake til Thailand, helt klart. Men akkurat til denne stranda er det få som drar, sier Norges ambassadør i Thailand, Merete Fjell Brattested.

Utviklingsminister Erik Solheim sier det var viktig å besøke områdene.

- Det er viktig å vise respekt for det som skjedde her. Nå er det viktig at livet går videre, men samtidig må vi ikke glemme, sier Solheim.

Personlige tragedier

Han har den siste uka besøkt de rammede områdene i Indonesia og Thailand. Bare i Aceh-provinsen i Indonesia døde rundt 200.000 mennesker, mens tallet i Thailand lå i overkant av 5300.

Les også: Rammes av 500 jordskjelv i året

Likevel var det turistområdene i Thailand at tragedien kom nærmest Norge.

- Fire av fem som omkom i tsunamien døde i Aceh. Der var tsunamien en absolutt armageddon som folk vil snakke om i 100 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I Thailand er dette først og fremst en personlig tragedie. Og for nordmenn er det jo naturlig å være mest opptatt av det som føltes nærest. Ingen kan ha like stor omsorg for et barn i Afrika som for sitt eget, sier Erik Solheim.


ABC Nyheter er på reise i de tsunamirammede områdene med støtte fra utenriksdepartementet.