Video tar de amerikanske svømmestjernene i løgn – USA unnskylder

Ryan Lochte og lagkameratene hevdet at de hadde fått en pistol mot tinningen og blitt ranet. Overvåkningsvideoen viser noe helt annet. Nå risikerer de siktelse for falske utsagn.

Det utspant seg et stort drama på flyplassen i Rio da de to amerikanske svømmerne Jack Conger og Gunnar Bentz torsdag morgen ble stoppet av brasiliansk politi på vei ut av landet.

Politiet hevdet svømmerne, som selv mente de hadde blitt ofre for et væpnet ran på en bensinstasjon da de var på vei tilbake til OL-landsbyen, hadde kommet med falske utsagn da de forklarte seg til politiet.

Nå viser overvåkningsbilder at svømmernes historie er oppdiktet og at politiet har rett.

Les også: Amerikanske OL-svømmere kastet ut av fly

– Ranet fant aldri sted

I den avslørende videoen forekommer det nemlig ikke noe ran mens svømmerne besøker bensinstasjonen. Derimot virker heller bensinstasjonens anklager mot svømmerne om at de vandaliserte et av toalettene å være sanne.

– Ranet, som utøverne hevde de ble utsatt for, fant aldri sted, sa politisjef i Rio, Fernando Veloso, under en pressekonferanse

Videoen viser de fire – Conger og Bentz samt Ryan Lochte og Jimmy Feigen, som allerede hadde forlatt landet torsdag – komme ut av bensinstasjonen og sette seg i en bil.

Deretter blir de hentet av sikkerhetsvakter på bensinstasjonen som avhører svømmerne – antagelig om vandalismen. På videoen kan man se de fire idrettsmennene ødelegge en dør på toalettet.

Les også: Amerikanske svømmere skal ha løyet om pistolran

Utsvevende personlighet

Bentz og Conger har gitt Ryan Lochte skylden for historien om ranet. Politiet opplyser også om at Bentz og Conger har gitt korrekte forklaringer, mens Lochte og Feigen forsøkte å vri sannheten.

Feigen har siden gitt en ny forklaring til politiet.

Bentz og Conger forlot Rio natt til fredag.

Lochte, som er en av USAs mest meritterte svømmere gjennom tidene, er også kjent for sin utsvevende oppførsel utenfor bassenger. Bentz og Conger forteller at han var full og hissig da vandalismen fant sted.

USAs olympiske komité har beklaget skandalen.

– Disse utøvernes oppførsel er ikke akseptabel, ei heller representativ for det amerikanske lagets verdier, sier komitésjef Scott Blackmun i en uttalelse.

Personvernpolicy