80 russere vil til OL – trolig får bare to sjansen

Russiske Julija Stepanova (tv) risikerer at bare en annan russisk friidrettsøver blir med til OL i Rio denne sommeren.
Russiske Julija Stepanova (tv) risikerer at bare en annan russisk friidrettsøver blir med til OL i Rio denne sommeren. Foto: Martin Meissner / Ap

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har mottatt 80 søknader fra russiske friidrettsutøvere som vil til Rio-OL. Ikke mange slipper gjennom nåløyet.

– Når jeg ser på de kriterier IAAF har vedtatt, så er det, etter mine vurderinger, bare to friidrettsutøvere fra Russland som får sjansen på friidrettsbanen i Rio, sier Alexandra Brilliantova. Hun er juridisk ekspert i Den russiske olympiske komiteen.

– Nå ligger saken og søknadene hos IAAF som vil ta stilling til alle disse sakene, sier den juridiske eksperten videre.

Les også: Program for Sommer-OL 2016 i Rio

Russisk friidrett har vært utestengt fra det internasjonale selskap siden doping- og korrupsjonssakene begynte å rulle i fjor høst. Fra november har landet vært suspendert.

Suspensjonen ble oppretthold etter at en uavhengig rapport kom på bordet. Det er den norske spesialrådgiveren i Antidoping Norge (ADNO), Rune Andersen, som har ledet den gruppen som har utarbeidet rapporten som endelig stengte OL-døren for russisk friidrett.

Les også: Australia sender 61-åring til OL

Den russiske 800-meterløperen Julija Stepanova (tidligere Rusanova) som selv er tatt for doping, har allerede fått tillatelse til å stille i både EM og OL.

Årsaken er at uten henne ville ikke doping- og korrupsjonssakene i russisk friidrett blitt avslørt. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus