80 russere vil til OL – trolig får bare to sjansen

Russiske Julija Stepanova (tv) risikerer at bare en annan russisk friidrettsøver blir med til OL i Rio denne sommeren.
Russiske Julija Stepanova (tv) risikerer at bare en annan russisk friidrettsøver blir med til OL i Rio denne sommeren. Foto: Martin Meissner / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har mottatt 80 søknader fra russiske friidrettsutøvere som vil til Rio-OL. Ikke mange slipper gjennom nåløyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når jeg ser på de kriterier IAAF har vedtatt, så er det, etter mine vurderinger, bare to friidrettsutøvere fra Russland som får sjansen på friidrettsbanen i Rio, sier Alexandra Brilliantova. Hun er juridisk ekspert i Den russiske olympiske komiteen.

– Nå ligger saken og søknadene hos IAAF som vil ta stilling til alle disse sakene, sier den juridiske eksperten videre.

Les også: Program for Sommer-OL 2016 i Rio

Russisk friidrett har vært utestengt fra det internasjonale selskap siden doping- og korrupsjonssakene begynte å rulle i fjor høst. Fra november har landet vært suspendert.

Suspensjonen ble oppretthold etter at en uavhengig rapport kom på bordet. Det er den norske spesialrådgiveren i Antidoping Norge (ADNO), Rune Andersen, som har ledet den gruppen som har utarbeidet rapporten som endelig stengte OL-døren for russisk friidrett.

Les også: Australia sender 61-åring til OL

Den russiske 800-meterløperen Julija Stepanova (tidligere Rusanova) som selv er tatt for doping, har allerede fått tillatelse til å stille i både EM og OL.

Årsaken er at uten henne ville ikke doping- og korrupsjonssakene i russisk friidrett blitt avslørt. (©NTB)