Vil be påtalemyndigheten frafalle Ndure-saken

Jaysuma Saidy Ndure.
Jaysuma Saidy Ndure. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Påtalemyndigheten bør frafalle tiltalen mot sprinteren Jaysuma Ndure når voldssaken mot ham starter opp igjen denne uken, mener Ndures forsvarer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Ndures forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, som sier dette til NTB.

– Jeg har tenkt å be retten om at påtalemyndigheten frafaller tiltalen mot Ndure eller legger ned påstand om frifinnelse etter at vi nå har sjekket flere av forholdene som kom fram under rettssaken, sier advokaten.

Bakgrunn: Ndure-saken utsatt

Aktor Camilla Ek Sørensen (t.v.) og forsvarer Mette Yvonne Larsen i Nedre Romerike tingrett da rettssaken mot Jaysuma Saidy Ndure startet i slutten av januar. Torsdag starter rettsprosessen på nytt etter at den ble utsatt. Ndure er tiltalt for gjentatte ganger av vold og trusler mot sin ekssamboer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Aktor Camilla Ek Sørensen (t.v.) og forsvarer Mette Yvonne Larsen i Nedre Romerike tingrett da rettssaken mot Jaysuma Saidy Ndure startet i slutten av januar. Torsdag starter rettsprosessen på nytt etter at den ble utsatt. Ndure er tiltalt for gjentatte ganger av vold og trusler mot sin ekssamboer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Vil ikke frafalle

Rettssaken der Norges raskeste mann er tiltalt for familievold mot sin tidligere kjæreste (23) ble overraskende utsatt dagen før sluttprosedyrene skulle holdes 29. januar. Forsvareren fikk tilslutning både fra aktor, politiadvokat Camilla Ek Sørensen og den fornærmede kvinnens bistandsadvokat Siv Hallgren i at nye opplysninger i saken måtte undersøkes nærmere. Forsvareren sier det var sådd så mye tvil om flere forhold at Nedre Romerike tingrett sto i fare for å avsi en uriktig dom mot hennes klient.

Når retten skal settes igjen torsdag er flere ting avklart, men aktor mener det ikke er grunnlag for forsvarerens konklusjon.

– Resultatet av den etterforskningen som har blitt foretatt vil bli presentert for retten førstkommende torsdag. Jeg ønsker ikke å kommentere den kommende bevisførselen, men kan avkrefte at det har fremkommet opplysninger som gjør at påtalemyndigheten vil frafalle tiltalebeslutningen, sier Sørensen til NTB.

Les også: Kamp om vitner i Ndure-saken

Løgn

Mette Yvonne Larsen mener det kan bevises at Ndures ekssamboer og moren hennes bevisst løy i Nedre Romerike tingrett da de under hovedforhandlingene i januar forklarte seg uriktig. Videre har advokaten anmeldt den fornærmede kvinnen og moren for vitnepåvirkning. Hun mener det kan bevises at moren ringte og at datteren personlig oppsøkte en lege de hadde benyttet til skjønnhetsbehandling høsten 2014. Hensikten med kontakten skal ha vært for å få vedkommende til å gi uriktige opplysninger til retten.

Torsdag fortsetter straffesaken mot Jaysuma Saidy Ndure. F.v. bistandsadvokat Siv Hallgren, politiets hovedetterforsker i saken, Karoline Dieseth, og politiadvokat, Ek Sørensen i Nedre Romerike tingrett torsdag 28. januar. Straffesaken mot sprinteren Jaysuma Saidy Ndure ble utsatt etter at det har oppsto tvil om riktigheten av skadene ekssamboeren hadde i 2014. Foto: Peter Tálos / NTB scanpix
Torsdag fortsetter straffesaken mot Jaysuma Saidy Ndure. F.v. bistandsadvokat Siv Hallgren, politiets hovedetterforsker i saken, Karoline Dieseth, og politiadvokat, Ek Sørensen i Nedre Romerike tingrett torsdag 28. januar. Straffesaken mot sprinteren Jaysuma Saidy Ndure ble utsatt etter at det har oppsto tvil om riktigheten av skadene ekssamboeren hadde i 2014. Foto: Peter Tálos / NTB scanpix

– Vi mener å ha tatt den fornærmede og moren hennes i ren løgn, sier Larsen.

– Jeg regner med at fornærmede og moren skal forklare seg igjen på torsdag. De har en annen versjon enn forsvarer, svarer bistandsadvokat Siv Hallgren til NTB.

Ndures forsvarer mener også at politidistrikt Øst har oppført seg partisk under etterforskningen og ikke er egnet til å etterforske saken. Riksadvokaten vurderer nå hennes begjæring om at saken må etterforskes på nytt, men av et annet politidistrikt.

Les også: Venninne så Ndure opptre fysisk brutalt mot kjæresten

Tannlege har undersøkt

Mens saken har vært utsatt har forsvareren også fått en tannlege til å undersøke om et bitt Ndure hadde på ryggen da han ble pågrepet natt til 8. november i 2014 kunne stamme fra ekssamboeren.

Tannlegen, som skal vitne i retten, sier at bittet er forenlig med samboerens tenner basert på de mangelfulle opplysningene som foreligger, ettersom Jaysuma Ndure aldri gikk gjennom noen legesjekk etter at politiet kom til leiligheten og pågrep sprinteren.

– Når vi heller ikke kan utelukke at samboeren har avsatt et tannmerke i ryggen på Jays, som er det mest alvorlige lovbruddet i hele denne saken, så mener jeg at utfallet må bli at påtalemyndigheten legger ned påstand om frifinnelse av Ndure, sier advokaten.

Nedre Romerike tingrett skal høre totalt sju vitnemål, blant annet den fornærmede ekskjæresten og moren på nytt, før prosedyrer skal holdes i straffesaken.

Les også: Tid for bevis i saken mot Ndure

Les også: Ndures ekssamboer hardt presset i retten

Les også: Ndures ekssamboer fortalte om slag og sjalusi

Les også: Ndure: – Jeg vil aldri slå en dame