Transkjønnede kan delta i OL uten operasjon

Transkjønnede idrettsutøvere kan nå konkurrere i OL uten å måtte gjennomgå kjønnsoperasjon. Det framgår av nye retningslinjer fra IOC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse fra Den internasjonale olympiske komite (IOC) kommer det fram at endringen er et resultat av vitenskapelige, sosiale og juridiske holdninger i spørsmål om transkjønnede. Det skriver The Guardian.

– Det er nødvendig å sikre at transkjønnede utøvere ikke ekskluderes fra idrettskonkurranser. Målet er og forblir å garantere rettferdig konkurranse, heter det i uttalelsen.

Bestemmelsen er definert som retningslinjer, ikke regler eller reguleringer, for internasjonale idrettsforbund og andre foreninger. Tiltaket er gjeldende for årets OL i Rio de Janeiro.

– Jeg tror ikke mange forbund har regler som omhandler transkjønnede. Dette bør gi dem tillit og mulighet til å innføre disse reglene, sier Richard Budgett, medisinsk direktør i IOC.

Tidligere retningslinjer fra IOC fra 2003 innebar krav om at transkjønnede måtte gjennomgå kjønnsoperasjon, etterfulgt av minst to år med hormonterapi, for at de skulle kunne delta.

Nå har altså kravet om operasjon falt bort. Utøvere som går fra mann til kvinne må imidlertid bevise at testosteronnivået ligger under et visst nivå minst ett år før deres første konkurranse.

Debatten om transkjønnede utøvere fikk mye oppmerksomhet etter at tidligere OL-mester Caitlyn Jenner, tidligere Bruce Jenner, annonserte at hun hadde blitt en kvinne i fjor.

Personvernpolicy