Hansen mener det trengs en kulturell revolusjon i friidretten

Svein Arne Hansen tar til orde for store endringer i friidretten. Han mener det trengs en kulturell revolusjon.
Svein Arne Hansen tar til orde for store endringer i friidretten. Han mener det trengs en kulturell revolusjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Friidrettstopp Svein Arne Hansen hevder det krever mer enn symbolske gester for å bygge opp igjen sportens rykte.

Skandalene i friidretten har stått i kø de siste månedene. I likhet med Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har friidrettens øverste organ fått enorme bulker i sitt omdømme og sin troverdighet.

Både doping og korrupsjon har stått sentralt. En uavhengig rapport fra en kommisjon nedsatt av Verdens antidopingbyrå (WADA), har blant annet ført til utestengelse av alle russiske utøvere på ubestemt tid. Torsdag kommer del to av den rystende rapporten.

Les også: Sport på TV i helgen

– Gester ikke nok

– Det er ikke tvil om at det vi opplever er på nivå med et jordskjelv. Det rister i idrettens grunnmur, sier president i Det europeiske friidrettsforbundet (EEA), Svein Arne Hansen, i et åpent brev med tittelen «Integritet i friidretten».

Nordmannen står midt i vepsebolet.

– Symbolske gester og kosmetiske tiltak er ikke nok. Denne situasjonen krever en fundamental reform. Vi mener det kreves en kulturell revolusjon for å bygge opp idrettens rykte igjen, sier han.

Tidligere IAAF-president Lamine Diack er anklaget for korrupsjon, mens hans etterfølger Sebastian Coe har måttet tåle kritikk for å ha brukt for lang tid før han tok grep innad i organisasjonen.

Hansen mener likevel Coe er rett man for jobben.

– Vi kommer til å gi ham den støtten han trenger for den tøffe jobben han står overfor.

Bakgrunn: IAAF fryktet for utøveres liv, stoppet dem ikke

Lengre utestengelser

Nordmannen har kommet med flere forslag i forbindelse med IAAFs arbeid med en ny reform. Han ønsker blant annet lengre utestengelser for doping.

– I Europa har man ønsket fire års utestengelse for alvorlige overtredelser velkommen, men det føles likevel ikke nok. Selv om det ikke er bevist på mennesker, hevder enkelte at dopede utøvere fremdeles kan tjene på regelbruddet fire år senere, sier Hansen.

Les også: FIFA sparker generalsekretær Jerome Valcke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus