Norge til sin sjette VM-finale

Stine Bredal Oftedal. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Norge måtte ha ekstraomganger for å ta knekken på Romania i VM-semifinale.

Norge trengte 70 minutter med håndballdrama for å eliminere Romania i håndball-VM i Danmark, og ta seg til finalen mot Nederland.

Lagene fulgte hverandre tett det første kvarteret og vekslet på å lede med ett mål.

20 minutter ut i kampen valgte Norges landslagssjef, Thorir Hergeirsson, å ta time-out.

Like etter sendte Nora Mørk Norge i tremålsledelse for første gang i kampen, 13–10.

Tre foran til pause

Helt på slutten av omgangen fikk Nora Mørk muligheten til å gi Norge firemålsledelse til pause, men misset fra sjumetermerket i duell mot Romanias målvakt.

Norge ledet dermed 17–14 til pause.

Ledelsen holdt de ti første minuttene av den andre omgangen. Etter 40 spilte minutter ledet Norge 20–17.

Men i løpet av et par minutter var ledelsen spist opp, og rumenerne utlignet til 20–20.

Norge tvunget til time-out

Da Romania tok ledelsen 21–20 etter 44 minutter valgte Hergeirsson å ta time-out.

Med ti minutter igjen å spille ledet Romania 23–22.

Like etter fikk rumenernes stjernespiller Christina Neagu to minutters utvisning da Samantha Skogrand utlignet til 23–23.

Tilbake i føringen

I det påfølgende angrepet scoret Romania, mens Marid Molid fikk sin tredje utvisning og dermed rødt kort.

Scoringer fra Heidi Løke til 24–24 og deretter en frekk lobb fra Camilla Herrem sendte Norge tilbake i ledelsen.

Da Stine Bredal Oftedal ga Norge 26–25, valgte Romania å be om time-out med seks minutter igjen å spille.

Reddet ekstraomganger

På stillingen 27–26 til Norge reddet Kari Aalvik Grimsbø et skudd fra Neagu, og Norge kontret. Camilla Herrem ble tatt og Norge fikk sjumeter og muligheten til å spille med én spiller mer i to minutter.

Nora Mørk misset på sjumeteren, og lot isteden Romania utligne til 27–27.

Med halvannet minutt igjen tok Romania sin siste time-out, men maktet ikke å sette ballen bak Kari Aalvik Grimsbø.

Norge gikk i angrep med ett minutt igjen å spille, men med ti sekunder igjen ble Norge avblåst for skritt. Romania kontret, men Grimsbø vartet opp med en superredning, og berget ekstraomganger.

Rett i ledelsen

Ekstraomgangene startet positivt for Norge. Stine Bredal Oftedal og Heidi Løke sendte Norge to mål foran, før Romania deruserte.

Med ett minutt igjen av den første ekstraomgangen fikk Norge sjumeter og Romania en utvisning. Ida Alstad scoret fra sjumetermerket og ga Norge 30–28-ledelse.

Romania reduserte på nytt før Heidi Løke satte inn 31–29-ledelse etter den første femminuttersperioden.

Mørk og Herrem sikret seieren

Stine Skogrand økte til tremålsledelse to minutter inn i den andre ekstraomgangen. Men to raske rumenske scoringer, samt en utvisning til kaptein Stine Bredal Oftedal ga spenningen i kampen igjen med to og et halvt minutt igjen.

Nora Mørk ville imidlertid ikke ha noe av rumensk utlinging, og banket inn 33–31. Romania utlinget like etter.

Med ett minutt igjen fikk Norge sjumeter. Den satte Ida Alstad i mål. Men Romania gikk rett i angrep og reduserte til 33–34.

Norge klarte å holde på ballen, og i siste sekund hamret Camilla Herrem inn 35–33.

Dermed er Norge i VM-finalen.

FØR KAMPEN: Positiv formkurve

Tidligere i mesterskapet Norge laget kun tapt åpningskampen mot Russland, 25–26.

Deretter har ingen klar å stoppe det norske laget, som også slo Romania 26–22 i gruppespillskampen 8. desember.

I sluttspillet har Norge effektivt eliminert både Tyskland og Montenegro.

Romania har ikke vært noe dårligere, og har slått ut både regjerende verdensmester Brasil i åttedelsfinalen og vertsnasjonen Danmark i kvartfinalen.

Norge har imidlertid slått Romania i samtlige oppgjør lagene imellom etter tapet i EM i 2000:

2015 VM: 26-22

2014 EM: 27-19

2009 VM: 25-24

2008 EM: 37-31

2008 OL: 24-23

2003 VM: 29-21

2000 EM: 22-26

Siden 2000 har Norge spilt 14 semifinaler i EM, VM og OL. Kun to av dem har endt med tap.