Norge til semifinale etter VM-slagsmål

Nora Mørk omfavner Stine Skogrand etter at Norge slo Montenegro i kvartfinalen i VM i Danmark. Heidi Løke jubler i bakgrunnen.
Nora Mørk omfavner Stine Skogrand etter at Norge slo Montenegro i kvartfinalen i VM i Danmark. Heidi Løke jubler i bakgrunnen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal jublet vilt etter VM-fighten med Montenegro og er klar for semifinale. Kapteinen kan få sin Herning-revansj etter 26-25-seieren.

I semifinalen fredag venter Romania, som kom seg videre etter en gyser med ekstraomganger mot hjemmelaget Danmark.

I 2010 ble Oftedal tatt ut av troppen før medaljekampene i EM. Søndag kan hun få gullet på skikkelig vis i samme arena.

Onsdag var Paris-proffen helt sentral i førsteomgangen da Norge gikk fra 5-7 til 12-8 og 13-9 i et norsk fyrverkeri i forsvar og angrep.

– Jeg føler en utrolig lettelse og glede etter denne seieren. Det var en knalltøff kamp, og jeg må bare innrømme at jeg sjelden eller aldri har vært så nervøs som i dag, sa Oftedal til NTB.

Mørk våknet etter pausen og var helt strålende i angrep veien ut. Verdens beste? Høyst trolig.

Heidi Løke rev seg fri og gjorde 25-23 etter en genial Mørk-pasning. Like etter reddet Silje Solberg straffe. Likevel ble det drama helt inn.

Oftedals «blindpasning» til Camilla Herrems scoring i 1. omgang er en av de flotteste på lenge, lenge.

Les også: Mørk i pausen: – Nå kommer jeg

Knockout

Det går fryktelig hardt ut over keeper Kari Aalvik Grimsbø i VM. For tredje gang fikk hun en smell i tinningen og måtte ut etter 27 minutter. Hun satt etterpå på benken med ispose mot hodet.

Erstatter Solberg åpnet med en redning, slet så en stund før hun dro fram flere viktige parader.

Grimsbø hadde vært god inntil uhellet. Tør lagledelsen å satse på bare henne og Solberg i dagene som kommer? Eller blir reserve Katrine Lunde kalt inn? Hun er på treningsleir med Rostov bare 25 minutters kjøring unna finalebyen Herning.

Like før slutt ble så Solberg skutt rett i bakken.

Les også: De norske håndballjentene føler gåsehud og stolthet

Vraket

Rett etter pause fikk Montenegros Suzana Lazovic direkte rødt kort etter å ha satt albuen i Stine Skogrand.

Det var en meget dramatisk kamp med høyt tempo, knallharde taklinger og mange tekniske feil. Veronica Kristiansen klarte seg meget bra begge veier. Det samme gjaldt for Herrem.

Oftedal ble ofret i troppen før semifinalen i EM-2010. Inn for en skuffet ungjente kom Linn Jørum Sulland og gjorde det meget bra.

Nå er Oftedal en bauta for Norge, og den som spiller aller mest. Fredag leder hun laget ut i Boxen-arenaen i Herning der det er plass til 12.000 tilskuere. Da går semifinalen.

Søndag spilles finalen, og det er lite å tjene for dem som setter pengene på at Norge er med der.

Det har vært slik i ni av de siste elleve mesterskapene (OL, VM og EM).

Les også: Norske dommere får kjeft etter russisk VM-exit

Tøft

Montenegro kom, i likhet med Norge, ikke med noe nytt onsdag. Beinhardt og småbrutalt forsvarsspill er deres stil, utskjelt av motstanderne og elsket på Balkan.

I 2012 møttes lagene i to finaler. Der vant Norge den gjeveste (OL). Montenegro tok seg av EM etter fire ekstraomganger fire måneder senere.

Onsdag var kvelden for favorittfall i verdensmesterskapet. Dermed kan veien være ganske åpen for nok en norsk tittel:

Frankrike møtte en nederlandsk keepervegg i Tess Wester og tapte 25-28 for VMs gladeste lag.

Russland, av mange utpekt til gullfavoritt etter åpningsseier mot Norge, falt med 20-21 for Polen. De norske dommerne gjorde en kjempefeil på slutten. Den fratok russerne straffekast og mulighet til uavgjort og ekstraomganger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus