Christiansen: – Jeg fortjente medaljen

Henrik Christiansen kapret en svært overraskende bronsemedalje på 1500 meter i kortbane-EM.
Henrik Christiansen kapret en svært overraskende bronsemedalje på 1500 meter i kortbane-EM. Foto: Maja Suslin / NTB scanpix

Henrik Christiansen (19) satte ny nordisk rekord da han svømte inn til en sensasjonell bronse på 1500 meter fri under svømme-EM i Israel fredag kveld. Italienske Gregorio Paltrinieri satte verdensrekord og vant i suveren stil.

19-åringen hadde lenge sjansen til å sikre sølv, men italienske Gabriele Detti ble for sterk de siste hundre meterne.

Christiansen satte ny norsk rekord på 14.23,60. Det er også ny nordisk rekord, og unggutten var nesten målløs etter bragden.

– Det er helt ubeskrivelig. Det har ikke gått opp for meg ennå. Det er utrolig gøy, sa Christiansen til NTB like etter at han hadde mottatt medaljen.

Nordmannen var regnet som en outsider før finalen, men viste enorm styrke og medaljen var aldri truet.

– Medaljen var ganske klar. Jeg kjemper om sølvet, men han ble for sterk. Det betyr ingen ting nå. Det er helt sinnssykt, sier han.

– Visste det var mulig

Christiansen har vært regnet som et stort svømmetalent, men få trodde han skulle kjempe om internasjonale medaljer allerede nå.

– Det er utrolig kult. Jeg visste før jeg kom hit at det var mulig å kjempe om medalje, men at det kom til å holde hardt. Det har gått over all forventning her, og jeg synes det er en fortjent medalje, sier en svært rørt bronsevinner.

Paltrinieri stakk tidlig i finalen, og ingen av forfølgerne fikk noen gang kontakt med italieneren. Han svømte til slutt inn til ny verdensrekord på 14.08,06.

– Jeg visste at han var i stand til å sette verdensrekord, så det hadde ikke vært så lurt å prøve å holde følge med ham. Jeg gikk nok litt hardt ut, sier den unge svømmeren.

– Vanskelig å markere seg

Christiansen tror medaljen vil ha mye å si for norsk svømming.

– Jeg tror det vil ha mye å si. Nå er vi tilbake i internasjonal svømming, og det er utrolig gøy, sier han.

Svømmepresident Per Rune Eknes fulgte nordmannens medaljekamp fra tribuneplass. Han var jublende glad da NTB snakket med ham rundt en halvtime etter finalen.

– Det er helt fantastisk. Nå er vi tilbake på pallen i internasjonal svømming igjen. Det er 48 nasjoner med her, og det er vanskelig å markere seg, sier han.

Paltrinieri slo australske Grant Hacketts rekord, som har stått helt siden august i 2001.

– Det er utrolig å slå rekorden til en legende som Grant Hacket, sa gullvinneren til SVT like etter premieutdelingen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus