Russisk friidrettsjuks gir trolig utestengelse

Tidligere president i WADA, Dick Pound, holdt pressekonferanse mandag. Se video her.

Idrettsverdenen er i sjokk etter at en rapport ble offentliggjort mandag. Den viser omfattende korrupsjon og hemmeligholdte og ødelagte positive dopingprøver i Russland.

Det russiske forbundet og deres utøvere foreslås utestengt inntil «det er ryddet opp», melder nyhetsbyrået AP.

Dopinglaboratoriet i Moskva kommer trolig også til å bli fratatt sin WADA-lisens. I rapporten beskyldes Russlands etterretningstjeneste (FSB) for å ha infiltrert dopinglaboratoriet i Sotsji-OL i 2014 og overvåket antidopingarbeidet under lekene

Bakgrunnen for saken var avslørende TV-reportasjer i Tyskland for ett år siden.

– Det er skuffende å se omfanget av dette. Det er verre enn vi trodde. Jeg håper virkelig Russland tar dette med seg og får en ny start. Vi anbefaler en utestengelse for 2016, sa WADA-kommisjonens leder Dick Pound under presentasjonen i Sveits mandag.

– Det kan jo være at det ikke er russiske friidrettsutøvere i Brasil-OL. Jeg håper det ikke, men det kan ikke utelukkes. Russland kan være med i OL, men de må ta terapien og operasjonen. De har et halvt år på seg. Jeg håper og tror de kan klare det.

Det kom også fram at det er tilsvarende saker i andre land, men ikke i den ekstreme graden som er avdekket i Russland.

Bra

– Vi er veldig glade for at WADA ga oss muligheten til å presentere dette selv. Den ble overlagt WADA torsdag kveld, men de fikk ingen mulighet til å kommentere dette eller gi den videre til andre, sa Pound.

– Mye av det som kom fram i ARD-sakene (tysk TV) har vist seg å være riktig. Jeg vil gratulere dem med undersøkende journalistikk. Ros skal også de som torde å stå fram med informasjon som bidro. De gjorde det, kanskje med frykt for represalier, fortsatte han.

– Vi har anmeldt enkeltpersoner, laboratoriet, vist brudd på test-regelverket, tåkelegging og betaling av penger for hemmelighold.

– Jeg tror Sebastian Coe (IAAF-presiden) er en mann som kan redde friidretten ut av dette, sa Pound.

Ødelagte dopingprøver

– Vi har hatt en møte med Russlands sportsminister om denne rapporten. Vi sa til ham at han måtte vente dårlige nyheter, sa Pound.

To deler av granskningen er ikke offentliggjort. Det ble mandag ikke klart når det eventuelt vil skje.

Ifølge rapporten skal 1417 dopingprøver ha blitt destruert der med overlegg for å ødelegge bevis.

270 dager før sommer-OL i Rio de Janeiro slo den WADA-oppnevnte kommisjonen fast at det er en helsvart side innen IAAFs (det internasjonale friidrettsforbundet) system.

Antidopingbyrået WADA tok initiativet til granskningen. Konklusjonen er nedslående.

Sjokkert Coe

En rekke personer skal ha stukket store pengebeløp i egen lomme. I tillegg er et stort antall positive dopingprøver holdt unna offentligheten.

– Jeg er sjokkert, sint og veldig trist. Anklagene som vekket meg rundt potensiell utpressing, kom fra det blå og de fleste i sporten deler nok disse følelsene, sa IAAFs ferske president Sebastian Coe til BBC mandag.

Han visste allerede da om hva som skulle komme senere.

Både Interpol og franske politimyndigheter etterforsker saken (økonomisk kriminalitet og korrupsjon), og det er uklart om det vil bli siktelser, men det er sannsynlig.

Nordmannen Svein Arne Hansen er president i det europeiske friidrettsforbundet. Han vil ikke uttale seg om saken før eventuelt senere mandag.

Hans forbund har styremøter i disse dager.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus