Carlsen ble verdensmester igjen

Magnus Carlsen forsvarte mandag sin VM-tittel i hurtigsjakk i Berlin. Foto: Joerg Carstensen (dpa via AP / NTB scanpix)
Magnus Carlsen forsvarte mandag sin VM-tittel i hurtigsjakk i Berlin. Foto: Joerg Carstensen (dpa via AP / NTB scanpix)

Magnus Carlsen forsvarte mandag sin VM-tittel i hurtigsjakk i Berlin. Nordmannen hadde avgjort gullkampen før det siste partiet.

Dermed ble 24-åringen den første i historien til å vinne to strake VM-titler i hurtigsjakk.

– Jeg regnet med at hurtigsjakken ville bli veldig vanskelig, og man ser at det er et knalltøft felt. Å ha gått gjennom turneringen uten tap, er jeg veldig godt fornøyd med. Og enhver VM-tittel er god å ta med seg, smilte Carlsen til NRK etter seieren.

Carlsen endte turneringen på 11,5 poeng. Det er en historisk høy vinnerscore i VM og et halvt poeng mer enn han tok i fjorårets turnering.

Vant før siste runde

Carlsen innledet mandagen med seirer over ukrainske Vassilij Ivantsjuk og hviterussiske Sergei Zjigalko, og fortsatte så med remis mot cubaneren Leinier Dominguez og russiske Vladimir Kramnik.

Dermed ledet verdensmesteren med ett poeng på nærmeste konkurrent foran den siste runden i Berlin. Med utgangspunkt i at nordmannen hadde møtt sterkere motstand enn sine argeste konkurrenter tidligere i turneringen, hadde Carlsen VM-tittelen i lomma selv med et avsluttende tap.

Etter det siste partiet mot Sjakhrijar Mamedjarov fra Aserbajdsjan innrømmet 24-åringen at han visste at VM-tittelen var i boks før han satte seg til bordet.

– Men det er ikke så morsomt å vinne på kvalitetsberegning, med mindre man kommer bakfra, sa Carlsen – og understreket at det føltes godt å få med seg en siste remis.

Har blitt en «rev»

I partiet mot Mamedjarov var nordmannen, med svarte brikker, i trøbbel innledningsvis. Som så mange ganger under VM reddet han imidlertid remis på mesterlig vis.

– Jeg endte opp med å spille litt for passivt og uinspirert, men reddet det til slutt, konstaterte Carlsen.

Dermed fjernet han all tvil om hvem som i øyeblikket er verdens beste i hurtigsjakk.

Evnen til å dra i land viktige poeng fra vanskelige situasjoner handler om erfaring, tror verdensmesteren.

– Jeg begynner jo å bli en rev, en erfaren spiller. Jeg vinner stort sett de partiene som kan vippe begge veier, smilte Carlsen.

Lynsjakk neste

Den norske verdensmesteren viste spill av høy klasse gjennom hele mandagen. Mot ukrainske Vassilij Ivantsjuk var han også ille ute, men vant etter en solid snuoperasjon.

Oppgjøret mot Vladimir Kramnik utmerket seg i form av at det ble av den lynraske sorten. Bare to minutter og 45 sekunder brukte de to sjakkstjernene på å dele poenget etter at Kramnik valgte en meget defensiv åpning. Carlsen var åpenbart fornøyd med remis, og fikk det som han ville ved trekkgjentakelse.

Tirsdag fortsetter VM i Berlin med lynsjakk. Der er Carlsen også regjerende mester og stor favoritt.

– Lynsjakken skal bli gøy, og jeg har alle ambisjoner og forhåpninger om å ta en ny tittel der, sa han mandag.

Personvernpolicy