Norsk tennis mot etterlengtet opptur

Casper Ruud er av håpene i norsk tennis.
Casper Ruud er av håpene i norsk tennis. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Etter flere år uten gode norske resultater på tennisbanen, er det for øyeblikket flere talenter som jobber steinhardt for å slå gjennom internasjonalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Casper Ruud (16), Viktor Durasovic (18), Joachim Bjerke (20), Emma Flood (24), Melanie Stokke (18) og Ulrikke Eikeri (22) reiser alle verden rundt for å spille tennis. Det kjemper en tøff kamp hver eneste dag for å nå verdenstoppen. Sportssjef Øivind Sørvald ser lyst på framtiden for norsk tennis.

– Vi er veldig fornøyd med slik det ser ut nå. Jeg tror vi kommer til å se minst én norsk spiller blant de 100-150 beste i verden, slik at de får delta i Grand Slam-turneringer, i løpet av tre til fire år, kanskje tidligere, sier Sørvald til NTB.

Tålmodighet

Sportssjefen tror mye av nøkkelen til suksess ligger i tålmodighet. Han påpeker at gjennomsnittsalderen på spillerne topp 100 i verden er på 27 år blant jentene og 25 år blant guttene.

– Jeg tror de må gi seg selv litt tid, jobbe smartere enn andre. Du må gå inn for det med alt du har. Vi kan ikke slå dem i volum, men kanskje i kvalitet, sier Sørvald.

Norges Tennisforbund har i mange år jobbet for å få flere til å spille tennis lengre i landet. På 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet hadde Norge blant andre Christian Ruud og Jan Frode Andersen verdenstoppen, men nå har det vært stille en periode.

– Det er flere som prøver seg på en profesjonell bane og holder på med tennis etter at de er ferdige som juniorer. Det har vi hatt en langsiktig plan om å få til og det ser ut til å fungere. Det er veldig positivt. Vi vil aldri ha mange profesjonelle i forhold til andre land, men håper vi alltid kan ha noen. Vi har også noen juniorer bak Casper som vi kan få se mer til snart, forteller Sørvald.

Arbeidsmåter

De fremadstormende talentene har valgt forskjellige måter å utvikle seg på. Ruud oppholder seg for eksempel mye i Norge og har valgt å satse på og bli en av verdens beste juniorer før han tar fatt på seniorkarrieren, mens Durasovic er mye i utlandet og satser på seniorrankingen.

– Vi legger til rette for alle med den kompetansen vi har når de er hjemme i Norge. Vi gir dem reisestøtte fra det lille budsjettet vi har, sier Sørvald, som nettopp hadde overværet en av Ruuds treninger, før samtalen med NTB.

Ruud, Durasovic, Stokke og Eikeri er alle svært ambisiøse. De har store drømmer for tenniskarrieren.

– Jeg drømmer om å bli blant de åtte beste i verden. Det er det som motiverer meg, selv om det er mange hindrer og nivåer som må passeres før det, sier Stokke til NTB.

Sørvald setter pris på målbevisstheten til de unge nordmennene.

– Jeg tror det er nødvendig å ha høye ambisjoner skal man klare å slå gjennom. Det er mer enn 10.000 rundt omkring i verden som prøver på det samme, avslutter sportssjefen.

Personvernpolicy