Maktdemonstrasjon av Bolt på 200 meter

Usain Bolt knuste rivalen Justin Gatlin og sikret seg VM-gullet på 200 meter i Beijing torsdag.
Usain Bolt knuste rivalen Justin Gatlin og sikret seg VM-gullet på 200 meter i Beijing torsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Usain Bolt har 200-meteren som favorittdistansen sin. I VM-finalen viste han hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en god start og sving dundret han i mål på 19,55 og årsbeste i verden.

– Godt gjort, Usain. Nå kan du være lykkelig, fleipet Bolt etter seieren.

– Jeg sa til dere at jeg ville klare dette. Det var jeg ikke i tvil om. I dag løp jeg fokusert og var veldig tent, fortsatte han.

Han hadde full kontroll ut på oppløpssiden, og Justin Gatlin, som hadde den raskeste 200-meteren i år før VM, ble den reneste statisten. Han var ikke på skuddhold av Bolt, som virkelig demonstrerte hvor suveren han var på de siste meterne.

Jamaicaneren slapp opp på tempoet og slo seg på brystkassen fem meter før mål da han sikret seg sitt sjette strake mesterskapsgull i OL og VM på 200 meter. Han vant det første i OL i Fugleredet i 2008 med verdensrekord og 19,30. Deretter gjentok han bedriften i Berlin-VM i 2009 med utrolige 19,19 – en verdensrekord som står den dag i dag.

Det ble også seier i Daegu i 2011, i London-OL året etter i tillegg til seieren i Moskva for to år siden.

Ikke bekymret

Bolt hadde bare den sjuende beste tiden i verden før VM. Gatlin, som var den største favoritten, hadde 19,57. Han var likevel sjanseløs mot Bolt i finalen, akkurat som på 100-meteren, men da var det mye tettere mellom dem.

– Jeg visste jeg ikke var i form til å sette noen ny rekord, men jeg er en annen person når det gjelder 200 meter. Da går alt så lett. Dessuten er jeg bare blitt slått en gang på den distansen, fortalte Bolt.

Gatlin tok sølvet i Fugleredet med 19,74. Han ble utklasset, men feiret likevel sølvmedaljen på banen etter finalen, som ikke ble spennende i det hele tatt. Til det var Bolt for suveren.

Bronsen torsdag kveld gikk til sørafrikaneren Anasa Jobodwana. Han knep bronsen foran Alonso Edward.

Selfie og kyss

Etter at Bolt hadde sikret seieren var det ville tilstander på og utenfor banen. Alle ville ha en bit av sprintkongen framfor noen. Under feiringen ble han påkjørt av en fotograf som mistet kontrollen på Segwayen sin, men Bolt så ut til å slippe uskadd fra hendelsen.

Ved siden av de seks individuelle VM- og OL-seirene på 200 meter, har han også sikret seg fem seirer på 100-meteren. Det var bare i Daegu i 2011 han misset. Da ble han disket for tjuvstart.

– Dette var en flott presang både for meg og landet mitt. Dessuten er det stort å ha vunnet fire strake VM-gull på denne distansen. Det er noe å være stolt av, mente Bolt.

Han viste gleden sin ved å posere for fotografene med varemerket sitt «Blitzering Bolt», han feiret med det jamaicanske flagget og kostet også på seg en selfie med en del av supporterne i bakgrunnen på tribunen.

– Det er ingen tvil om det som betyr mest for meg er å vinne 200 meter, sa han før finalen, og der løp han bortimot perfekt.

Etter noen sesonger preget av skader og andre problemer er han tilbake for fullt, og etter de to individuelle gullmedaljene i Fugleredet søndag og torsdag, kan han med rette kalle seg en legende.

Bolt har tidligere sagt at han løper til Rio-OL, men vil vurdere å gi seg etter det. Han har riktignok åpnet for å vurdere 2017 også. Da er det VM i London, men om verdens suverene sprintkonge og gullmaskin henger med så lenge, er veldig usikkert.

Før VM er over skal Bolt også løpe 4 x 100 meter stafett for Jamaica.

Les også: Gull­vin­ner Bolt felt av kamera­mann

Personvernpolicy