Lundekvam i ny bok: – Alkoholiker, narkoman og sexavhengig

Tidligere fotballspiller Claus Lundekvam forteller åpent om sine første møter med alkohol og narkotika i en ny biografi. Arkivfoto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Tidligere fotballspiller Claus Lundekvam forteller åpent om sine første møter med alkohol og narkotika i en ny biografi. Arkivfoto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Tidligere fotballspiller Claus Lundekvam legger alle kortene på bordet i sin nye bok «En kamp til». I boken forteller han brutalt ærlig om avhengighet og selvmordsforsøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sett fra utsiden levde Lundekvam et vellykket liv med millioninntekter, berømmelse, kone og barn. Bak fasaden var virkeligheten en ganske annen.

I kjølvannet av at Austevoll-karens fotballkarriere tok slutt i 2008 handlet livet i stadig større grad om alkohol, narkotika, depresjoner og selvmordsforsøk.

«Mer og mer ga jeg tømmene over til Dyret, til Dyret red meg og ikke omvendt», skriver Lundekvam i boka som er ført i pennen av forfatter Thomas Karlsen.

Blåkopi

42-åringen forteller om sine første møter med alkohol og narkotika. Alkohol kom han som svært mange andre i kontakt med allerede i tenårene, mens det første møtet med kokain fant sted i 2007.

Samtidig brukte han morfin, kortison og sterke smertestillende tabletter for å lindre smertene etter utallige skader på fotballbanen.

Reaksjon: Riise kritisk til Lundekvam-påstander

«Det hadde kanskje ikke blitt et problem for alle, men ble det for meg. Jeg slapp å føle. Tunge tanker bare forsvant. Jeg seilte av gårde på min rosa sky», skriver den tidligere England-proffen i boken.

«Der og da skjønte jeg det ikke, at jeg var lite annet enn en blåkopi av andre narkomane – jaget som en besatt etter å gjenoppleve den første high'en, som en hund etter sin egen hale», fortsetter han.

Sexavhengighet

I tillegg til rus, forteller Lundekvam at sex ble en avhengighet han slet med i nesten to tiår.

«I nitten år var jeg notorisk utro. At folk visste hvem jeg var, ga meg en følelse av uovervinnelighet, av å være hevet over moral og etikk, av at folk rundt meg var der for meg. Ble jeg avvist, gikk jeg videre til neste dame, helt til jeg fant noen som var villig», heter det i boka.

Flere ganger ønsket ikke Lundekvam å leve lenger, men hver gang hadde han folk rundt seg som kom til unnsetning. I boken hyller han ekskona Nina for støtten og tålmodigheten hun utviste underveis. I dag har de gått hver til sitt.

Les også: Lundekvam fortvilet over Sout­hamp­tons salgsfest

Flytte fokus

Parallelt med at problemene tårnet seg opp, stilte han opp i ukeblader og aviser for å vise frem barna, bilene og eiendommene. Målet var å flytte fokus bort fra avhengigheten.

«Slik klarte jeg å skjule den andre siden av meg», skriver han.

Ut av avhengigheten kom han først etter flere opphold på rusavvenning og psykiatriske klinikker. Samtidig understreker 42-åringen at han stadig lever med frykten for nye tilbakefall.

Les også: FIFA skal etter­forske Lundekvam

Lundekvam ble hentet til Southampton fra Brann høsten 1996. I de 12 årene som fulgte spilte han mer enn 400 kamper for den engelske toppklubben. Lundekvam er fortsatt den nordmannen med flest kamper i Premier League.

42-åringen fra Austevoll utenfor Bergen står med 40 landskamper for Norge – den siste i september 2005.

Personvernpolicy