Bolt tilbake på topp der eventyret startet

Usain Bolt (gult) tok VM-tittelen på 100 meter.
Usain Bolt (gult) tok VM-tittelen på 100 meter. Foto: Reuters / NTB scanpix

 Usain Bolt vant 100-meteren i friidretts-VM søndag med 9,79. Justin Gatlin ble nummer to.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Usain Bolt stormet inn til 9,79 og sikret VM-gullet på 100-meteren søndag. 29-åringen kastet seg foran Justin Gatlin på de siste meterne og slo storfavoritten med etthundredel.

Dermed er jamaicaneren tilbake på topp der eventyret startet for sju år siden.

Da gikk Bolt til topps på både 100- og 200-meteren i OL med to verdensrekorder. Rekord ble det ikke denne gangen, men han forsvaret gullet på distansen fra Moskva for to år siden.

Han ble også verdensmester i 2009 i Berlin, men misset seieren i Daegu i 2011 etter tjuvstart i finalen. Det var ikke mange som hadde levnet ham særlig store sjanser i år. Justin Gatlin har vært den suverene eneren på distansen til nå, men da det gjaldt som mest sviktet han.

Gatlin var suverent best både i forsøksheatet og i semifinalen. Da nærmest knuste han Bolt, som presterte to heller ordinære løp før finalen. Amerikaneren løp sitt svakeste løp da han ble slått av Bolt.

Jamaicaneren fikk en god start i finalen, men han var ikke i teten før helt på slutten og fikk med nød og neppe kastet seg foran Gatlin i mål. Bronsen gikk til canadieren Andre De Grasse med 9,92. Han satte personlig rekord, men det var klasseforskjell mellom ham og de to beste.

For Bolt ble kvelden kronet med årsbeste i en sesong der han har slitt med skader og løpt svært lite. Nå er han tilbake for fullt, og mot slutten av mesterskapet står også 200 meter på programmet. Etter seieren søndag er Bolt også storfavoritt til å ta det gullet.

Han har vunnet alle store mesterskap på 200 meter siden eventyret startet i Fugleredet i Beijing i 2008.

Høyt nivå

100-meteren startet med at åtte løpere klarte å løpe under ti sekunder i forsøket lørdag. Det har knapt skjedd tidligere og viste et skyhøyt nivå. Men det fortsatte ikke på samme måte, for tidene i semifinalene og finalen imponerte ingen.

9,79 sekunder er to tideler unna verdensrekorden som Bolt satte i Berlin-mesterskapet i 2009. Etter det har ingen vært i nærheten av verdensrekorden hans.

Det var ikke mange som hadde satset penger på Bolt søndag. De «aller fleste» var sikre på at Gatlin, verdensmesteren fra 2005, skulle ta gullet lett. Slik gikk det ikke. Sprinteren som er dopingtatt to ganger, sviktet da det gjaldt som mest.

Sviktet gjorde også Asafa Powell. Han er ingen mesterskapsløper og klarte bare 10,00 i finalen. Det holdt ikke til noen topplass.

Men Bolt leverte varene som han skulle. Det satte også kineserne pris på i Fugleredet. Seieren var svært populær og verdens raskeste mann hører fortsatt hjemme på Jamaica.

Legende

Usain Bolt har vunnet alt, og han jakter på legendestatus. Det har han sagt i mange år, men han har også sagt at slik status får man ikke før det er blitt mange store seirer.

Nå er han i ferd med å fortjene slik status. Måten han vant søndagens finale på var svært solid.

Etter å ha plundret i starten i både heatet og i semifinalen, klaffet det bedre for ham i finalen. Han var ikke den raskeste ut fra blokkene og måtte slite for å ta igjen de som var raskere enn ham, men solide stayeregenskaper, som alltid har vært varemerket hans, gjorde at han med saftige klyv fikk kastet seg de nødvendige centimeterne foran Gatlin i mål.

Han fikk også vist at han kan ta en historisk dobbel i Rio-OL neste år. Da har han sagt at det kan bli kronen på verket og at sommerlekene i Rio kan bli hans siste store mesterskap.

Fortsatt har han holdt en liten åpning for også å være med i London-VM i 2017, men det er ganske klart at Bolts eventyrlige karriere går mot slutten, og det var virkelig fantastisk å se ham tilbake på toppen etter et par problematiske år, der skader har ødelagt mye for ham.