Tidenes yngste maratonvinner i friidretts-VM

YNGST: Ghirmay Ghebreslassie ble tidenes yngste vinner av et maraton i VM, 19 år ung.
YNGST: Ghirmay Ghebreslassie ble tidenes yngste vinner av et maraton i VM, 19 år ung. Foto: Olivier Morin / Afp

I sitt fjerde maratonløp noen gang stormet 19 år gamle Ghirmay Ghebreslassie inn til gull i under mennenes maraton i friidretts-VM i Beijing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var mesterskapets første øvelse, og aldri tidligere har en tenåring stukket av med et maratongull i friidretts-VM.

Unggutten fra Eritrea slo til med en gedigen overraskelse, stakk ifra samtlige konkurrenter og løp inn til vinnertiden 2.12.27 minutter.

Ghebreslassie rykket fra med seks kilometer igjen, og ingen klarte å følge. Sølvet gikk til Yemane Tsegay fra Etiopia på 2.13.07, mens bronsen havnet hos Solomon Mutai fra Uganda med 2.13.29.

Stolt

– Jeg klarer ikke å forklare hvordan det føles. Jeg er bare så glad, sa 19-åringen fra Eritrea.

Gullet var det første til Eritrea i VM-sammenheng noensinne. Sølvet til Tadesse Zersenay fra 10.000 meter i 2009 var landets eneste medalje i friidretts-VM før mesterskapet i Beijing.

– Jeg er så stolt over denne seieren. Det er veldig spesielt for vårt lands historie. Foreldrene mine ville at jeg skulle bli en flink student, men jeg ville bare bli en god idrettsutøver. Dagens seier vil nok komme som en stor overraskelse på dem, sa seierherren.

Drama

Vinnertiden til Ghebreslassie var rundt fem minutter svakere enn hans personlige rekord, satt i Hamburg maraton i mai. Akkurat det spilt mindre rolle i varmen i Beijing. Målgangen skjedde forresten ikke helt uten dramatikk, da det virket som om vinneren var i tvil om hvor langt han skulle løpe inne på selve stadion. I likhet med flere andre utøvere fortsatte Ghebreslassie å løpe etter at målstreken var passert.

Det kan dessuten nevnes at Kenya ikke hadde en eneste løper inne blant de ti beste. Også det kan kalles en overraskelse.

Personvernpolicy