Froome holdt unna og sikret sammenlagtseieren

Chris Froome sikret seg sammenlagtseieren i Tour de France da han holdt unna for utfordrerne lørdag.
Chris Froome sikret seg sammenlagtseieren i Tour de France da han holdt unna for utfordrerne lørdag. Foto: Benoit Tessier / Reuters

Nairo Quintana gjorde et tappert forsøk på å frarøve sammenlagtleder Chris Froome den gule trøya i Tour de France, men lyktes bare nesten opp til Alpe d'Huez. Franske Thibaut Pinot vant etappen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På den nest siste etappen i Tour de France lørdag gjorde Quintana, som lå på annenplass i sammendraget, et rykk i håp om å hente inn de 2.38 minuttene han lå bak Froome sammenlagt.

Avstanden ned til Froome økte jevnt og trutt på de siste kilometerne med stigning opp Alpe d'Huez. Froome så tydelig sliten ut, men fikk god drahjelp av hjelperytter Richie Porte helt inn til mål.

Quintana ble nummer to, men slo Froome med «bare» 1.19 minutter. Colombianeren kan uansett glede seg over å ha vunnet den hvite ungdomstrøya, samt å ha ledet Movistar til seier i lagkonkurransen.

– Dette var perfekt. Det er en herlig følelse. Vi har jobbet så hardt som lag gjennom de siste ukene for å klare dette, sa Froome etter målgang.

Sjarmøretappe

Nå gjenstår kun siste etappe inn til hovedstaden Paris søndag. Der angripes ikke den gule trøya, og dermed kan Froome forberede seg på å feire sin annen sammenlagtseier i etapperittet.

– I dag handlet det kun om å kontrollere det inn og å ikke sprekke helt. Vi visste at Quintana kom til å være sterk. Men selv om vi hørte på radioen at han fikk stadig flere sekunder, så ble avstanden til mål kortere og kortere, sa Froome.

Franskmannen Thibaut Pinot vant etappen lørdag etter å ha syklet alene til mål på Alpe d'Huez. Quintana nærmer seg jevnt og trutt bakfra, men var til slutt 18 sekunder bak.

– Etappen var bare 110 km, men det føltes som 300, sa Froome.

Dermed endte colombianeren på annenplass på etappen, slik han også gjør i sammendraget.

Spektakulært

Lørdagens etappe var kun 110,5 km, men likevel en svært tøff prøvelse for den gjenværende syklistene. Den avsluttende stigningen opp til fryktede Alpe d'Huez var utenfor kategori. Det var etappens annen stigning utenfor kategori etter at de først hadde vært over Col du Galibier på 2650 m.o.h, samt en førstekategoristigning.

De siste 13,8 kilometerne skulle rytterne opp 1124 høydemeter, noe som ga en gjennomsnittlig stigning på 8,1 prosent. Det sørget for en spektakulær avslutning og reell spenning i sammenlagtkampen, hvor Froome måtte gi alt han hadde for å beholde den gule trøya.

For de to nordmennene i touren handlet lørdagen om å komme seg helskinnet i mål. Edvald Boasson Hagen ble nummer 119, 21.19 min. bak Pinot. Kristoff var nest sist i mål av de 160 startende, 23.57 min. bak den franske vinneren.

Personvernpolicy