Hushovd planlegger norsk World Tour-lag

Thor Hushovd går med planer om å starte et norsk profflag på sykkel, som skal kjøre i World Tour. Han håper laget er oppe og går fra 1. januar 2017
Thor Hushovd går med planer om å starte et norsk profflag på sykkel, som skal kjøre i World Tour. Han håper laget er oppe og går fra 1. januar 2017 Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Thor Hushovd går svanger med planer om å starte et helt nytt norsk profflag på sykkel. Han håper det er i gang fra 1. januar 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hushovd, som ga seg som syklist på topplanet i 2013, innrømmer overfor TV 2 at han har tenkt lenge på å få et norsk lag opp og stå. Han eier allerede det norske kontinentallaget Team Sparebanken Sør, men nå ønsker han å etablere et lag i det ypperste toppsjiktet.

– Jeg kan bekrefte at jeg har planer om å dra i gang et norsk World Tour-lag fra 2017. Da er det VM i Bergen, så jeg føler at timingen er helt riktig, sier Hushovd til TV 2.

Sykkelinteressen i Norge er formidabel etter at Hushovd for alvor begynte å markere seg i toppen i internasjonal sykkelsport i 2001. I løpet av karrieren sikret han seg ti individuelle etappeseirer i Tour de France. Han ble også verdensmester i landeveissykling i 2010.

Nå ser det ut som om han kommer til å gå over på ledersiden og etablere et norsk lag. I Norden er det bare danskene som har hatt et profflag de siste årene, men det ser ut som om Tinkoff-Saxo er på vei bort fra Danmark, etter at Bjarne Riis ble sagt opp som direktør.

Monsteroppgave

Hushovd medgir at det er en monsteroppgave han gir seg i kast med, men etter å ha vurdert mulighetene, ikke minst på sponsormarkedet, mener det han det er fullt mulig å få et norsk lag på topplanet i gang i løpet av snaue to år.

– Jeg har vært i kontakt med en stor sponsor, innrømmer Hushovd, som sier at han satser på det øverste nivået. Det nye laget han skal starte skal være med i Tour de France og alle de store rittene fra starten av.

– Planen er at laget skal være i gang fra 1. januar 2017, og jeg har tenkt at vi allerede det første året skal innlede med Tour Down Under i Australia, forteller den tidligere norske sykkelstjernen.

TV 2s ekspertkommentator Johan Kaggestad mener at et norsk lag må ha et budsjett på minst 100 millioner kroner. Det må bestå av mellom 25 og 30 ryttere, og et støtteapparat som er vel dobbelt så stort som antallet ryttere.

– Det aller viktigste er at det gis garantier for at laget kan kjøre i noen år, for det vil ta litt tid å etablere seg, sier Kaggestad i en kommentar til sin egen TV-kanal. Han legger ikke skjul på at det er en svært stor bedrift Hushovd nå skal etablere.

Norske topper?

Både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff er aktuelle som ryttere på det nye norske laget til Hushovd, men foreløpig er han ikke kommet så langt i planleggingen av hvilke ryttere han vil satse på.

– Jeg har selvsagt gjort meg noen tanker om hvem jeg vil ha med, og blant dem er både Kristoff og Boasson Hagen høyst aktuelle. Problemet med Kristoff er at han nylig har forlenget kontrakten med Katjusja, og at han er en veldig dyr rytter, sier Hushovd, som lar det skinne gjennom at han har mer tro på å få med Boasson Hagen.

– Nå håper jeg virkelig å kunne samle nasjonen rundt et norsk sykkellag, forklarer han.

På spørsmål om hva som kommer til å bli hans rolle, så sier han at han tenker å både bygge opp og styre laget, men trenger dyktige hjelpere for å få satsingen til å gå rundt, og en ting er i alle fall sikkert: Den tidligere toppsyklisten går noen harde og lange dager i møte.

Personvernpolicy