– Froome-dataene er lekket fra laget

Chris Froome og lagledelsen måtte svare på en rekke spørsmål om en YouTube-video tirsdag.
Chris Froome og lagledelsen måtte svare på en rekke spørsmål om en YouTube-video tirsdag. Foto: Foto: Benoit Tessier, Reuters / NTB scanpix

Franske Antoine Vayer hevder han er mannen bak den mye omtalte YouTube-videoen av Chris Froome. Vayer sier til VG at han samarbeider med en nordmann.

– Jeg har ikke stjålet noe som helst. Sky bør være forsiktige med hva de sier. Dette er en lekkasje fra laget, sier Antoine Vayer til avisen.

VG har truffet franskmannen som sitter på informasjonen han hevder er fra Chris Froomes sykkelcomputer under den knallharde etappen til Mont Ventoux i 2013.

– Et stort problem

Den mye omtalte videoen, som ble fjernet natt til tirsdag, viser Froomes og hans personlige fysiske data. Mange har reagert på at pulsen hans ikke øker nevneverdig idet han angriper bakken og rykker fra Nairo Quintana.

På spørsmål om hva disse tallene forteller, svarer Vayer:

– Et stort problem. Men jeg liker videoen fordi den gir vanlige folk en mulighet til å se på, og gjøre seg opp sin egen mening. Man slipper å høre på en kommentator som skriker, mens man bare ser utøveren puste og pese.

Tidligere trener for «doplag»

Franskmannen var på midten av 90-tallet trener for sykkellaget Festina, som for mange er kjent for en rekke dopingskandaler. Vayer, som i ettertid har brukt mye tid på å studere wattbelastning og klatretider, forteller til VG at videoen ble fjernet fordi en samarbeidspartner fikk kalde føtter.

Nå hevder franskmannen at han får hjelp av en nordmann, og videoen skal publiseres igjen.

– På videoen kan man se Froome øke farten voldsomt, og at pulsen hans knapt øker i det hele tatt. OK, så er Froome kanskje «eksepsjonell», sier han og humrer.

Nektet å svare

De fysiske dataene blir lagret på rytternes sykkelcomputere, men deles sjelden med andre utenfor laget. Sky har kontaktet sine egne advokater etter at videoen ble kjent. De hevder noen har hacket seg inn i datasystemet.

Sky-ledelsen ville ikke si noe om videoen før tirsdagens etappe.

– Mitt svar er at jeg ser fram til etappen. Vi er her for å snakke om sykling, og jeg ser fram til den første fjelletappen, sa Sky-manager David Brailsford.

Personvernpolicy