Åsen fikset ny Tromsø-seier

Tromsøs Gjermund Åsen jubler etter sin 1-0-scoring mot Sogndal på Alfheim søndag.
Tromsøs Gjermund Åsen jubler etter sin 1-0-scoring mot Sogndal på Alfheim søndag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

For andre gang på fire dager sto Gjermund Åsen bak en Tromsø-seier. Søndag ble Sogndal-statistikken på Alfheim forverret med 3-0-seier.

Mot Viking torsdag kom Åsen inn fra benken og avgjorde kampen i sluttminuttene. Søndag fikk han sjansen fra start av trener Bård Flovik og kvitterte med nye matchavgjørende involveringer.

Åsen gjorde selv Tromsøs første mål tidlig i annen omgang, og kort etterpå slo han innlegget som kaptein Simen Wangberg stanget i mål til 2-0. Da var kampen i ishavsbyen i realiteten avgjort.

Hans Norbye fastsatte sluttresultatet til 3-0 på overtid.

Med søndagens seier har Tromsø gjort sin beste serieåpning på svært lenge. Sist laget hadde sju poeng etter tre serierunder på øverste nivå i norsk fotball var i 2012. Da endte sesongen med en sterk fjerdeplass.

Bye nær nummer tre

Alfheim har tradisjonelt sett ikke vært noen god arena for Sogndal. På 14 forsøk har Sogndal kun vunnet der to ganger, og den forrige Sogndal-seieren i Tromsø kom helt tilbake i 2001. Søndag ble statistikken forverret, men gjestene innledet om ikke annet kampen godt.

De første 45 minuttene på Alfheim endte målløst, men var på ingen måte sjansefattige. Sogndal fortsatte der laget slapp i 4-1-seieren hjemme mot Stabæk onsdag og kunne fort gått i en tidlig ledelse.

Bendik Bye scoret to ganger mot Stabæk etter å ha erstattet skadde Ole Amund Sveen tidlig i kampen, og søndag var trønderen nær ved å plusse på målkontoen allerede etter et snaut kvarter. Headingen var god, men Tromsø-keeper Gudmund Kongshavn avverget scoring med et tigersprang.

I siste halvdel av omgangen handlet så å si alt om hjemmelaget. Gjermund Åsen fikk to store sjanser til å sende Tromsø i ledelsen, men måtte begge ganger se avslutningene bli blokkert og avverget i siste øyeblikk.

Ubeseiret

Mål ble det derimot rett etter sidebyttet. Annen omgang var mindre enn minuttet gammel da Thomas Lehne Olsen sendte Åsen gjennom Sogndal-forsvaret med en strålende gjennombruddspasning. Alene med keeper trillet han enkelt inn ledermålet.

Etter ledermålet fortsatte Tromsø stormløpet mot gjestenes mål i snøværet på Alfheim. Jonas Johansen og Jostein Gundersen tvang fram hver sin strålende redning fra Sogndal-keeper Mathias Dyngeland før kaptein Wangberg headet inn 2–0.

Spikeren i kista kom ved nevnte Norbye.

Ufortjent var det ikke at poengene ble igjen i ishavsbyen. Med seieren har Tromsø sju poeng etter de tre første serierundene og er så langt ubeseiret i årets eliteserie.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden