Reprise av kampen som snudde alt for Spania

Kan Italia unngå en ny fiasko mot Spania. Landslagssjef Antonio Conte kan lede de asurblå for siste gang mandag.
Kan Italia unngå en ny fiasko mot Spania. Landslagssjef Antonio Conte kan lede de asurblå for siste gang mandag. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italia hadde lenge et brutalt overtak på Spania i mesterskap. Men det var mot de asurblå at spanjolene kvittet seg med forbannelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For etter å ha kvittet seg med sitt Italia-kompleks, har spanjolene nær vært ustoppelige med EM-gull i 2008 og 2012 samt VM-gull i 2010.

Spania hadde aldri slått Italia i fotballsluttspill før seieren i Wien i 2008. Fem ganger hadde spanjolene feilet.

Men i kvartfinalen kvittet Spania seg med fortidens vonde minner, attpåtil slo de ut Italia på straffespark – en øvelse spanjolene ofte forsvant ut av mesterskap på.

– Det er den viktigste dagen i den spanske landslagshistorien, har Spanias keeperlegende Iker Casillas uttalt om vendepunktet.

Spania gikk hele veien og vant EM i 2008. Fire år senere spilte lagene 1-1 i gruppespillet, men da lagene møttes igjen i finalen ble det spansk dominans. Som en okse setter hornene i en tyrefekter, gikk Spania til angrep og vant 4-0.

Da lagene året etter møttes i konfederasjonscupen i 2013, var «La Roja» igjen best. På ny ble straffespark avgjørende da Italia forsvant ut i semifinalen. De elleve siste møtene mellom de to rivalene har bare gitt én eneste italiensk seier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Belgia seilet videre i fotball-EM

Plageånd

Nå er Italia som håper å riste av seg plageånden. Da må Cesc Fàbregas trolig stoppes, for han har en egen evne til å rufse det til for de italienske motegutta. Han satte inn det avgjørende straffesparket i 2008, utlignet i 1-1-møtet i 2012 og var arkitekten bak David Silvas åpningsmål i finalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senere i sommer skal Fabregas spille for den italienske landslagssjefen Antonio Conte, som tar over managerjobben i Chelsea.

– Måten de spiller på, vil kreve det aller ypperste av oss, medgir Fabregas før supermøtet i Saint-Denis mandag. Vinneren tar seg til kvartfinale i EM.

– Vi må spille som på vårt beste, for de stopper aldri i jakten på hver eneste ball, advarer Fabregas.

Les også: Tyskland kjørte over Slovakia

Vill ubalanse

Italia må klare seg uten viktige Antonio Candreva, som er lyskeskadd. De asurblå er passe irritert over oppsettet i EM-cupspillet, hvor de fleste av storlagene har havnet på samme halvdel og vil måtte slå hverandre ut på vei mot en finale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en helt vill ubalanse i utslagsrundene, men slik er reglene og vi må bare akseptere at det er slik, sukker Conte.

Den tidligere Juventus-treneren hvilte flere spillere i 0-1-tapet mot Irland. Nå handler alt om å stenge Spanias lekne spillere. Det betyr at Giorgio Chiellini er tilbake i forsvaret sammen med Juventus-makkerne Andrea Barzagli og Leonardo Bonucci.

– På en måte er Spania vårt bananskall, sier Chiellini.

– Men spiller vi opp mot vårt beste, gir alt og hindrer dem fra å spille på deres styrker, kan vi utrette noe helt spesielt, fortsetter Juventus-hardhausen.